Huuliherpes - Klinik.fi

VALITUT OIREET (9)

Huuliherpes

Päivitetty: 20.09.2018

Huuliherpes eli yskänrokko tarkoittaa herpes simplex -nimisen viruksen aiheuttamaa rakkuloivaa tulehdusta huulessa, kasvojen iholla tai suussa. Virus säilyy lepotilassa elimistössä ja aktivoituu puolustuskyvyn heiketessä. Virustartunnan saa käytännössä jokainen suomalainen, mutta oireileva huuliherpes ilmaantuu noin joka kolmannelle suomalaiselle.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Huuliherpes on erittäin yleinen vaiva, jota voi turvallisesti lievittää itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos oireet ovat hyvin rajuja tai toistuvat usein (yli kymmenen tulehdusta vuodessa), lääkärin tutkimukset ovat paikallaan.

Huuliherpeksen oireet ja tutkiminen

Huuliherpes aiheuttaa hyvin tyypillisen oireiden kulun: aluksi huulien, sierainaukkojen tai kasvojen alueelle ilmaantuu kutinaa, pistelyä sekä punoitusta. Tämän jälkeen päivän parin kuluessa ilmaantuu kirveleviä rakkuloita samalle alueelle. Ne ovat aluksi kirkkaita ja muuttuvat myöhemmin kellertävämmiksi ja edelleen rupimaisiksi. Oireet kestävät useimmiten yhdestä kahteen viikkoon.

Herpesvirus voi aiheuttaa oireita myös suun limakalvolle, mutta suun sisäpuolella aftat ovat yleisempiä kivuliaiden limakalvomuutosten aiheuttajia. Herpesviruksen aiheuttamista muutoksista sukuelinten alueelle on kerrottu tarkemmin artikkelissa genitaaliherpes.

Kun henkilö sairastuu huuliherpekseen ensimmäistä kertaa, oireet voivat olla rajumpia. Tällöin saattaa esiintyä mm. kuumetta.

Tyypillinen huuliherpes on helppo todeta omatoimisestikin. Mikäli lääkärin vastaanotto on tarpeen, tutkimukseksi riittää yleensä huulien ja suun alueen tarkastelu.

Huuliherpeksen itsehoito

Huuliherpes paranee itsestäänkin muutamassa viikossa. Apteekista on kuitenkin saatavilla herpes-viruksen hoitoon erilaisia reseptivapaita lääkevoiteita (asikloviiri, pensikloviiri) sekä nykyisin myös asikloviiri-tabletteja. Voiteita suositellaan levitettäväksi noin viisi kertaa päivässä heti oireilun alkaessa, ja hoitoa tulisi jatkaa viisi vuorokautta. Vaihtoehtoisesti yskänrokon päälle voi levittää sinkkisulfaatti-voidetta, tavallista hunajaa tai käyttää erityistä huuliherpeslaastaria. Rupivaiheessa olevaan herpekseen riittää saippua- ja vesipesu.

Huuliherpeksen asiantuntijahoito

Jos itsehoito ei tuota tulosta tai oireet ovat hyvin rajuja, lääkäri voi määrätä tablettimuotoisia viruslääkkeitä (asikloviiri, valasikloviiri). Toistuvaan huuliherpekseen käytetään myös estolääkitystä (6-12 kuukauden ajan).

Huuliherpeksen ehkäisy ja estolääkitys

Huuliherpes uusiutuu usein puolustuskyvyn heikentyessä. Esimerkiksi stressi, auringonvalo sekä flunssa voivat altistaa uusiutumiselle. Apteekista saatavalla auringonvalolta suojaavalla huulivoiteella voi ehkäistä uusiutumista kovemmassa auringonpaisteessa. Jos huuliherpes uusiutuu tiheästi, voidaan kokeilla suun kautta annettavaa virusestolääkitystä (asikloviiri, valasikloviiri tai famasikloviiri). Estolääkitykseen tarvitaan lääkärin resepti.