Suukipu tai kielikipu tarkoittaa suussa tuntuvaa polttavaa tai kirvelevää tunnetta. Suukipu voi liittyä mm. heikentyneeseen syljeneritykseen, limakalvon sairauteen (esim. aftat), limakalvoa painavaan proteesiin tai lohjenneen hampaan terävien reunojen hankaukseen. Suu- tai kielikipu lisääntyy iän myötä, ja siitä kärsii noin 4 % suomalaisista.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Ohimenevää ja lievää suukipua voi turvallisesti lievittää itsehoidolla.
Suositellaan jatkotutkimusta
Jos itsehoidolla tai ärsyttävien tekijöiden välttämisellä ei saavuteta helpotusta oireisiin, on syytä hakeutua lääkärin tai hammaslääkärin tutkimuksiin.
Suukivun ja kielikivun aiheuttajat ja tutkiminen
Suukipu tai kielikipu kuvataan usein polttavana tai kirvelevänä tunteena suun tai kielen alueella.
Muut oireet riippuvat suukivun aiheuttajasta. Esimerkiksi suun hiivasieni eli sammas aiheuttaa suun polttelun lisäksi usein myös limakalvojen punoitusta, haavaumia ja pieniä valkoisia täpliä. Afta puolestaan aiheuttaa limakalvomuutoksia, jotka ovat keskeltä valkoisia ja reunoiltaan punaisia. Vähentynyt syljeneritys eli kuiva suu aiheuttaa nielesmisvaikeuksien lisäksi usein myös metallin makua suuhun ja pahanhajuista hengitystä.
Hammaslääkäri voi arvioida hampaiden tai mahdollisen hammasproteesin tilanteen suukivun vuoksi. Myös suun limakalvojen ja mahdollisen purentahäiriön tarkastaminen kuuluu perustutkimuksiin. Tarvittaessa lääkäri voi lisäksi ottaa verikokeita. Mikäli suun limakalvolla havaitaan poikkeavia muutoksia, niistä voidaan ottaa koepala.
Suukivun itsehoito
Usein suukipu hoituu itsehoidolla. Tärkeää on välttää tupakointia ja hyvin vahvamausteisia ruokia. Mikäli kivun taustalla on kuiva suu ja syljenerityksen ongelmia, hyvä nestetasapaino, suun huuhtelu vedellä tai apteekista saatava keinosylki voivat lievittää oireita. Myös natriumlauryylisulfaattia sisältävien hammastahnojen välttämisestä ja B-vitamiini-valmisteista voi olla apua.
Aftan itsehoidosta on kerrottu tarkemmin erillisessä artikkelissa afta.
Suukivun asiantuntijahoito
Lääkärin vastaanotolla suun kipu hoidetaan vaivan aiheuttajan mukaan. Mahdollinen suun hiivasienitulehdus eli sammas hoidetaan 4-6 viikon lääkekuurilla. Hammaslääkäri voi puolestaan korjata mahdolliset teräväreunaiset hampaat tai huonosti istuvat hammasproteesit.
Suukivun ehkäisy
Suukipua voi ennaltaehkäistä välttämällä limakalvoa ärsyttäviä tekijöitä. Tällaisia ovat mm. tupakointi, alkoholin liiallinen käyttö, hyvin voimakasmausteiset ruuat sekä jatkuva imeskelytablettien käyttö.