Hammasproteesi - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Hammasproteesi

Päivitetty: 20.09.2018

Hammasproteesi (ns. tekohampaat) tarkoittaa hammaskaarelta puuttuvan hampaan tai hampaiden korvaamista keinotekoisella rakenteella.

Hammasproteesi

Hammasproteesin tarkoituksena on mahdollistaa normaali syöminen ja puhuminen. Myös ulkonäölliset seikat ovat tärkeitä varsinkin etuhampaiden osalta. Hammaskaarelta puuttuva hammas voidaan korjata hammasproteesilla tai tekohampaalla. Hammasproteesi voi olla kiinteä (potilas ei voi itse irrottaa proteesia, vaan se on kiinteästi kiinni hampaassa) tai irrotettava (proteesia pidetään päivisin, mutta se otetaan yöksi pois).

Yksittäisen tai muutaman hampaan puutos voidaan korvata tapauskohtaisesti joko hammasimplantilla (leukaluuhun istutettu keinojuuri), hammassillalla tai kuitusillalla. Kun leuassa ei ole enää yhtään omaa hammasta, käytettyä proteesia kutsutaan irrotettavaksi kokoproteesiksi. Mikäli osa hampaista on vielä omia, puhutaan irrotettavista osaproteeseista.

Hammasproteesihoidon toteuttaminen

Proteettisen hoidon toteutustapa riippuu valitusta hoitovaihtoehdosta. Mikäli kyseessä on hammasimplantti, asennetaan leukaluuhun titaanista valmistettu, ruuvin tai pultin kaltainen keinojuuri. Keinojuuren päälle rakennetaan ulkoisesti luonnollisen hampaan näköinen hammaskruunu. Puuttuva hammas voidaan korvata myös hammassillalla, jolloin puuttuvan hampaan viereiset hampaat muotoillaan pilareiksi, jotka kannattelevat siltarakennetta hammasaukon yllä.

Irrotettavat proteesit valmistetaan tapauskohtaisesti akryylistä tai kromi-kobolttimetallirangasta siten, että ne kiinnittyvät osin jäljellä oleviin hampaisiin paremman tukevuuden saavuttamiseksi.

Proteettisille hoidoille on tyypillistä hoidon eteneminen vaiheittain. Kokonaisuudessaan hoito voi kestää muutamista viikoista useisiin kuukausiin.

Hammasproteesihoidon jälkeen

Proteesin valmistuttua varataan kontrollikäynti yleensä noin viikon päähän, jotta mahdolliset häiritsevät seikat proteesista voidaan korjata. Tämä on tärkeää, jotta mahdolliset proteesiongelmat eivät ehdi aiheuttaa pitkäaikaista vaivaa tai haittaa. Riippumatta proteesista, hyvä suun hygienia on erityisen tärkeää hyvän hoitotuloksen ja rakenteen kestävyyden kannalta. Mikäli käytössä on irrotettavia proteeseja, niiden säännöllinen puhdistaminen on myös tärkeää.