Suun hiivasieni eli sammas - Klinik.fi

VALITUT OIREET (6)

Suun hiivasieni eli sammas

Päivitetty: 23.07.2021

Sammas on hiivasienen aiheuttama suun limakalvon tulehdus. Sammaksen yleisin aiheuttaja on Candida albicans –niminen hiivasienilajike. Noin puolella suomalaisväestöstä voidaan löytää hiivasientä suusta, mutta varsinaisen tulehduksen syntyyn tarvitaan kuitenkin usein jokin altistava tekijä, kuten meneillään oleva antibioottikuuri tai heikentynyt yleistila. Sammasta esiintyy alle prosentilla aikuisväestöstä, mutta mikäli yleistila on heikentynyt, esiintyvyys on huomattavasti tätä suurempaa.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Yleensä sammas paranee terveellä ihmisellä itsestään, kun altistava tekijä (kuten antibioottilääkitys) poistuu. Imeväisillä voidaan myös aluksi kokeilla itsehoitoa sammaksen hoidossa. 

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli vaiva jatkuu, tulee sammakseen viittaavia limakalvomuutoksia näyttää lääkärille tai hammaslääkärille viimeistään muutaman viikon kuluessa.

Sammaksen oireet ja tutkiminen

Sammaksen pääoireina ovat suun ja kielen kipu sekä polttelu. Limakalvoilla voi lisäksi esiintyä punoitusta ja haavaumia; joskus myös valkoista katetta, pieniä valkoisia täpliä tai märkiviä rakkuloita.

Sammaksen toteaminen perustuu lääkärin tai hammaslääkärin suorittamaan suun limakalvojen tutkimiseen. Lisäksi suusta voidaan ottaa sieniviljelynäyte diagnoosin varmistamiseksi.

Sammaksen itsehoito

Aikuisilla sammaksen itsehoitoon ei ole olemassa tehokkaita konsteja. Imeväisillä voidaan kuitenkin kokeilla sitruuna- tai puolukkamehun laittamista suun limakalvoille: hoito muuttaa suun happamuutta ja tekee olosuhteet hiivasienelle vähemmän suotuisiksi. 

Sammaksen hoito ja hiivalääkkeet

Sammaksen hoitoon on kehitetty tehokkaita hiivalääkkeitä, jotka ovat kaikki reseptivalmisteita. Keskimääräinen hoitoaika on n. 4-6 viikkoa.

Sammaksen ehkäisy

Tupakoinnin välttäminen ehkäisee sammaksen syntyä. Mikäli käytössä on hengitettävä kortisonipitoinen astmalääke (katso astma), voi sammaksen syntyä ennaltaehkäistä huuhtelemalla suu hyvin jokaisen lääkkeenoton jälkeen.

Jos käytössä on hammaproteesi, hyvästä suuhygieniasta ja proteesin puhdistamisesta huolehtiminen on erityisen tärkeää sammaksen ehkäisemiseksi.