Parodontiitti - Klinik.fi

VALITUT OIREET (6)

Parodontiitti

Päivitetty: 20.09.2018

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus johtuu bakteerien aiheuttamasta tulehduksesta. Tavanomaisesta ientulehduksesta eli gingiviitistä poiketen parodontiitti on luonteeltaan pitkäkestoinen tulehdussairaus, joka aiheuttaa pysyviä vaurioita hampaan kiinnityskudoksiin. Vaiva voi usein olla kuitenkin verrattain kivuton, ja tulehdusoireet voivatkin jäädä potilaalta itseltään huomaamatta. Parodontiittia todetaan yli puolella 30 vuotta täyttäneistä suomalaisista; vaikea-asteinen vaiva on noin viidenneksellä.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Lievää ienoireilua voi yrittää hoitaa itsenäisesti tehostetulla hampaiden pesulla ja hammasvälien puhdistuksella.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos ienten oireilu ei hyvästä hampaiden huollosta huolimatta lopu viikon kuluessa, on hyvä kääntyä hammaslääkärin puoleen. Tarkemmat tutkimukset ovat aina tarpeen, jos hampaissa havaitaan lisääntynyttä liikkuvuutta, siirtymistä tai rakojen syntymistä hampaiden välille.

Parodontiitin oireet ja tutkiminen

Parodontiitti eli hampaan kiinnityskudoksen tulehdus aiheuttaa ienverenvuotoa, ikenen punoitusta ja turvotusta, märkävuotoa ientaskusta, ja pitkälle edenneenä jopa hampaan liikkumista tai siirtymistä. Myös pahanhajuinen hengitys voi johtua parodontiitista.

Parodontiitin toteaminen perustuu hammaslääkärin suorittamaan hampaiden ja ikenien tarkastukseen. Lisäksi ientaskujen syvyyden mittaaminen on tärkeää hampaiden kiinnityskudoksen määrän toteamiseksi. Tarkemmin kiinnityskudoksen tilannetta voidaan selvittää leukojen ja hampaiston röntgentutkimuksella. Vaikeissa tautimuodoissa otetaan tarvittaessa mikrobinäyte ientaskunesteestä.

Parodontiitin itsehoito

Parodontiitin hoidossa pyritään ensisijaisesti pysäyttämään bakteeritulehdus ja kudosvaurioiden eteneminen. Hoidon onnistumisessa omatoimisella hoidolla (säännöllinen hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistaminen) on erittäin suuri merkitys. Tuotteita esim. hammasvälien puhdistukseen saa mm. apteekeista. 

Parodontiitin asiantuntijahoito

Parodontiitin asiantuntijahoito keskittyy hammaslääkärin vastaanotolle. Hammaslääkärikäyntien yhteydessä plakkia ja hammaskiveä voidaan poistaa myös mekaanisesti hammaspinnoilta ja ientaskuista. Vaikeissa tapauksissa saatetaan tarvita lisäksi leikkaushoitoa ja antibioottilääkitystä.

Parodontiitin ehkäisy

Säännöllinen hampaiden harjaus ja hammasvälien kunnollinen puhdistaminen ehkäisevät – samoin kuin hoitavat – ientulehdusta, joka voi pitkittyessään johtaa myös parodontaalisairauksien puhkeamiseen. Parodontiitin eli hampaan kiinnityskudoksen tulehduksen muita merkittäviä riskitekijöitä ovat tupakointi ja sokeritauti, joten tupakoinnin välttäminen ja sokeritaudin hyvä hoito ennaltaehkäisevät parodontiittiä.

Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi neuvoa puhdistamiseen liittyvissä seikoissa mm. opettamalla oikean harjaustekniikan tai auttamalla valitsemaan sopivat välineet hammasvälien puhdistamiseen.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit