Hammasvammat - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Hammasvammat

Päivitetty: 20.09.2018

Hammasvammat sisältävät hampaan lohkeamisen, hampaan irtoamisen kiinnityksestään ja juurimurtuman. Hammasvamma voi syntyä iskun tai poikkeavan purennan seurauksena. Yleensä ehjä, reikiintymätön hammas kestää hyvin kovaakin pureskelua, mutta reikiintynyt tai laajalti paikattu hammas saattaa lohjeta verrattain vähäisestäkin purentarasituksesta tai kolahduksesta. Luja hampaaseen osuva isku voi vaurioittaa ehjääkin hammasta.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Lievät hampaisiin osuneet iskut eivät välttämättä vaadi käyntiä hammaslääkärillä, mikäli mitään hammasoireita ei ilmaannu.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos hammas kolahtaa voimakkaasti jonkin tapaturman seurauksena, on hyvä käydä näyttämässä tilannetta hammaslääkärillä. Tutkimuksiin on syytä hakeutua myös, jos hammas on teräväreunainen, hampaassa on tapaturman jälkeen ilmenevä värimuutos (harmaantuu), iskun saanutta hammasta särkee tai sen kohdalle ikeneen ilmestyy aristava patti tai finnin näköinen muutos.

Hammasvammojen oireet ja tutkiminen

Hammasvammat voivat aiheuttaa erilaisia oireita riippuen vammasta. Hammas voi olla iskun tai tapaturman jäljiltä lohjennut, teräväreunainen, vihlova, virheasennossa tai poissa paikoiltaan. Joskus hampaan ienrajassa havaitaan kolahduksen jäljiltä verenvuotoa.

Joskus iskun saanut hammas säilyy muuten ehjänä, mutta hammasytimen hermot ja verisuonet saattavat mennä kuolioon vasta pitkään tapaturman sattumisen jälkeen.

Hammaslääkäri tutkii vaurioituneen tai kolahtaneen hampaan. Röntgenkuvalla voidaan tarvittaessa selvittää myös juurimurtumien mahdollisuus. Hampaan elinvoimaisuutta voidaan lisäksi tutkia mittaamalla hampaan sisäisen hermon toimintakykyä.

Hammasvammojen ensihoito ja itsehoito

Jos hammas on irronnut kokonaan, se voidaan pyrkiä istuttamaan takaisin. Matkalla hammaslääkäriin irronnut hammas olisi säilytettävä maidossa, kielen alla tai jossain muualla kosteassa.

Lievän hammasvamman jälkeistä särkyä voi tarvittaessa hoitaa lyhytaikaisesti apteekeista saatavilla kipulääkkeillä (parasetamoli, ibuprofeeni tai ketoprofeeni).

Hammasvammojen asiantuntijahoito

Hammaslääkäri voi hoitaa hampaan lohkeamat ja terävät reunat paikkaamalla (katso hampaan paikkaus) tai hiomalla. Mikäli hampaat ovat kolahtaneet voimakkaasti, pyritään suosimaan pehmeää ruokavaliota seuraavan kolmen viikon ajan. Iskusta siirtyneet, irronneet tai juurimurtumasta kärsivät hampaat voidaan laittaa kiskoilla kiinni naapurihampaisiin paranemisen tukemiseksi.

Mikäli hammas menetetään tapaturman seurauksena, voidaan puuttuva hammas korvata esim. irto- tai kiinteällä proteesilla, kuitusillalla tai hammasimplantilla (katso hammasproteesi).

Korvaukset

Jos hammasvamma on syntynyt tapaturman seurauksena, voivat korvaukset olla mahdollisia esimerkiksi tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta.

Hammasvammojen ehkäisy

Säännöllisissä hammaslääkärintarkastuksissa voidaan havaita mm. reikiintymisen (katso karies eli hampaiden reikiintyminen) takia lohkeamisvaarassa olevat hampaat. Urheillessa hampaisiin kohdistuvia iskuja ja täten hammasvammoja voidaan välttää hammassuojilla.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit