Hammasytimen tulehdus eli pulpiitti tarkoittaa tilaa, jossa hammasytimessä oleva verisuoni- ja hermokudos (ns. pulpakudos) kärsii tulehduksesta. Tämä johtaa pulpakudoksen turvotukseen, joka nostaa juurikanavan sisäistä painetta aiheuttaen hammassärkyä. Yleensä pulpiitti on bakteerien aiheuttama, mutta myös esim. huonosti istuva hammaspaikka tai purennan aiheuttama ärsytys voi johtaa hammasytimen tulehdukseen.
MILLOIN HOITOON?
Suositellaan jatkotutkimusta
Jos hammas alkaa oireilla toistuvasti ruokailun tai pureskelun yhteydessä, on syytä hakeutua hammaslääkäriin.
Kiireellinen
Kiireellinen hoito on paikallaan, jos särky tai jomotus ilmaantuu ilman ruokailua tai yöaikaan.
Hammasytimen tulehduksen eli pulpiitin oireet ja tutkiminen
Hammasytimen tulehdus voi aiheuttaa erittäin voimakasta särkyä hampaassa - tyypillistä on kuuman ärsykkeen jälkeen tuntuva sykkivä kipu. Hammas voi olla erittäin puru- tai koputusarka. Kipu voi myös säteillä melko laajalle, mikä tekee tulehtuneen hampaan paikantamisesta joskus vaikeaa.
Jos hammasytimen tulehdusta aiheuttava ärsyke (kuten purentavirhe tai huonosti istuva paikka) on lyhytaikainen, alkava hammasytimen tulehdus voi vielä palautua. Mikäli ärsyke kestää pitkään, tulehdus on etenevä ja johtaa lopulta hammasytimen kuolioon.
Hammaslääkäri tutkii kipeän alueen silmämääräisesti, tarvittaessa koputtelemalla oireilevia hampaita sekä tarkistamalla purennan. Hammasröntgenin avulla voidaan löytää pulpiittia aiheuttava karies eli hampaiden reikiintyminen, paikan irtoaminen tai hampaan juuren kärjen alueelle syntynyt tulehduspesäke.
Hammasytimen tulehduksen itsehoito
Hammasytimen tulehdus vaatii aina asiantuntijahoitoa, mutta ensiapuna voi yrittää välttää kipua aiheuttavia ärsykkeitä (esim. kylmä, kuuma ja kova purenta).
Myös apteekeista saatavia itsehoitolääkkeitä voi kokeilla. Parasetamoli on turvallisin vaihtoehto, mutta sillä ei ole turvotusta tai ärtymysreaktiota sammuttelevaa vaikutusta. Tulehduskipulääkkeet (ibuprofeeni tai ketoprofeeni) sammuttelevat myös tulehdusreaktiota, ja niitä voi käyttää joko yksinään tai parasetamoliin yhdistettynä. Tällöin lääkityksen sopivuus mahdollisten perussairauksien tai muiden lääkkeiden kanssa on kuitenkin varmistettava apteekista.
Hammasytimen tulehduksen asiantuntijahoito
Hammasytimen tulehduksen asiantuntijahoitona voidaan päivystystilanteessa käyttää oireilevalle hampaalle tehtyä lääkepaikkaa, joka sisältää kortisonia tai muuta hammasydintä rauhoittavaa lääkeainetta. Tarvittaessa hammaslääkäri voi kirjoittaa reseptillä myös vahvempia kipulääkkeitä. Varsinainen pulpiitin hoito vaatii kuitenkin lähes aina hampaan juurihoidon. Juurihoito tehdään paikallispuudutuksessa, ja sen aikana juurikanavan sisäinen hermo- ja verisuonikudos poistetaan ja juurikanava huuhdellaan. Juurihoidon päätteeksi juurikanava täytetään ja hammas paikataan tai korjataan hammasproteesilla.