Karies eli hampaiden reikiintyminen on hammassairaus, jossa bakteerien tuottamat hapot vaurioittavat hammaskiillettä ja hammasluuta. Karieksen syntyyn vaikuttavat ennen kaikkea hampaiden puhdistamisen tehokkuus ja ruokailutottumukset. Myös reikiintymistä aiheuttavien bakteerien määrä sekä hammaskudoksen ja syljen ominaisuudet vaikuttavat hampaiden reikiintymisherkkyyteen. Reikien vaurioittamia hampaita löytyy kolmella neljästä yli 15 vuotta täyttäneeltä.
MILLOIN HOITOON?
Suositellaan jatkotutkimusta
Jos hammasta vihloo ruokailun yhteydessä tai esiintyy lisääntynyttä arkuutta kylmälle tai kuumalle, kannattaa hakeutua hammaslääkäriin. Hammaslääkärin yleistarkastus on tarpeen myös silloin, kun edellisestä tarkastuksesta on pitkä aika, koska alkavia ja yleensä oireettomia reikiä ei itse pysty havaitsemaan.
Karieksen oireet ja tutkiminen
Hampaiden reikiintyminen voi aiheuttaa monenlaisia oireita. Karies voi edetä hammaskiilteen läpi ja hammas voi alkaa vihloa ruokailun yhteydessä tai olla arka kylmälle. Jos hampaan reikä ulottuu syvemmälle hammasytimen tuntumaan, hammasta alkaa särkeä voimakkaammin ja hammas on usein koputusarkuuden lisäksi arka kuumalle (esim. kahville tai teelle). Mikäli oireet etenevät pitkäkestoiseksi jomotukseksi ja säryksi, kyseessä voi olla hammasytimen tulehdus eli pulpiitti.
Karieksen toteaminen perustuu hammaslääkärin tarkastukseen. Tarkempana tutkimuksena voidaan käyttää myös röntgenkuvausta.
Karieksen itsehoito
Karieksen itsehoito on pitkälti uusien reikien ehkäisyä eli säännöllinen harjausta fluorihammastahnalla ja hammasvälien kunnollinen puhdistamista. Myös sokeripitoisten juomien ja napostelun välttäminen sekä fluoritablettien ja ksylitolin käyttäminen ehkäisee uusien reikien syntymistä.
Jo syntynyttä hampaiden reikiintymistä ei sen sijaan voi korjata itsehoidolla.
Karieksen asiantuntijahoito
Hammaskiilteen puhkaissut karies tarvitsee lähes poikkeuksetta hammaslääkärin hoitoa eli hampaan paikkausta. Erittäin syvien reikien paikkauksen yhteydessä saatetaan joskus käyttää ns. lääkepaikkaa, joka sisältää bakteereja tuhoavaa ja uuden hammasluun kasvua parantavaa kalsiumhydroksidia.
Syvästi reikiintynyt hammas voi tarvita paikkauksen lisäksi myös juurihoitoa, mikäli bakteerit ovat päässeet juurikanavaan asti.
Karieksen ehkäisy ja hampaiden puhdistaminen
Säännöllinen hampaiden harjaus fluorihammastahnalla ja hammasvälien kunnollinen puhdistaminen poistavat plakkia hampaiden pinnalta ja ehkäisevät karieksen syntymistä. Myös sokeripitoisten ruokien ja napostelun välttäminen sekä fluoritablettien ja ksylitolin nauttiminen vahvistaa hammaskiillettä ja ehkäisee hampaiden reikiintymistä.
Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi neuvoa puhdistamiseen liittyvissä seikoissa mm. opettamalla oikean harjaustekniikan tai auttamalla valitsemaan sopivat välineet hammasvälien puhdistamiseen.