Hampaan paikkaus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Hampaan paikkaus

Päivitetty: 20.09.2018

Hampaan paikkaus tarkoittaa vaurioituneen hammaskudoksen korvaamista paikka-aineella. Yleisimmät käytössä olevat paikka-ainemateriaalit ovat hampaan väriset yhdistelmämuovit, lasi-ionomeerit ja tummanvärinen amalgaami, sekä usein päivystyskäyntien yhteydessä käytettävät väliaikaiset paikka-ainemateriaalit.

Hampaan paikkaus

Hampaan paikkaus on toimenpide, jonka tarkoituksena on korvata vaurioitunut hammaskudos paikka-aineella ja estää vaurion eteneminen. Karies eli hampaiden reikiintyminen tai hampaan lohkeama vaurioittavat hampaan pintaa. Mikäli vaurioita ei korjata, reikä saattaa edetä syvemmälle hammasytimen tuntumaan ja aiheuttaa lopulta hammasytimen tulehduksen eli pulpiitin.

Hampaan paikkauksen toteutus

Hampaan paikkauksessa reikiintynyt tai lohjennut hammas puhdistetaan bakteereista ja mahdollisesta pehmenneestä hammasluusta hammasporalla. Usein paikka-aine viedään hampaalle tarkoitukseen sopivan muotin tai hammasmatriisin avulla, jonka jälkeen paikka muotoillaan purentaan sopivaksi. Käytetystä materiaalista riippuen hammas usein käsitellään kemiallisesti (yhdistelmämuovipaikat), jotta paikan ja hampaan välille saadaan muodostettua luja, paikan hampaaseen kiinnittävä sidos. Paikan purentaan sovittamisen ja muotoilun jälkeen yhdistelmämuovipaikat kiillotetaan samassa istunnossa. Amalgaamin kohdalla paikan kiillotus voidaan tehdä vasta seuraavan käynnin yhteydessä, jos kiillotus ylipäätään nähdään tarpeelliseksi.

Hampaan paikkauksen jälkeen

Hampaan paikkauksesta toipuminen on nopeaa. Yhdistelmämuovipaikat kestävät purentarasitusta välittömästi toimenpiteen jälkeen. Amalgaami ja tietyt väliaikaiset paikkamateriaalit vaativat toimenpiteen jälkeen noin 1-2 tuntia aikaa kovettuakseen ja kestääkseen syömiseen liittyvän purentarasituksen. Mahdollisen paikallispuudutuksen vaikutus häviää yleensä noin 2-4 tunnin sisällä puudutuksen antamisesta.