Lohjennut hammas tarkoittaa tilannetta, jossa hampaasta tai hampaan paikasta irtoaa palanen. Lohkeaminen johtuu hammaskiilteen tai paikkamateriaalin rikkoontumisesta tai koko paikan irtoamisesta kiinnityksestään. Hampaiden lohkeaminen on verrattain yleinen seuraus pitkälle edenneestä reikiintymisestä tai laajalti paikatussa hampaistossa. Myös hampaiden narskutteleminen voi aiheuttaa lohkeilua.
MILLOIN HOITOON?
Suositellaan jatkotutkimusta
Lohjennutta hammasta tulee näyttää hammaslääkärille, sillä vaiva ei korjaannu itsestään.
Kiireellinen
Mikäli hampaan terävät reunat aiheuttavat suuhun tai kieleen haavaumia tai kipu on voimakasta, tulee lohjennut hammas korjata hammaslääkäripäivystyksessä.
Lohjenneen hampaan oireet ja tutkiminen
Lohjennut hammas huomataan yleensä siitä, että hampaan reuna tuntuu terävältä kieltä vasten. Mikäli hammas vaurioituu lohkeamisessa syvemmältä, voi esiintyä myös muita oireita, kuten hammaskipua ja vihlontaa. Suuremmista hammasvammoista (kuten hampaan irtoamisesta) on kerrottu tarkemmin erillisessä artikkelissa hammasvammat.
Hampaan lohkeamisen taustalla on usein karies eli hampaan reikiintyminen, kova purentarasitus tai paikkausmateriaalin tai sen sidoksen väsyminen.
Hammaslääkärin perustutkimukseen kuuluvat hampaiden ja ikenien tarkastus. Lisätutkimuksena voidaan käyttää myös suun ja hampaiston röntgentutkimusta.
Lohjenneen hampaan ensihoito
Lohjennut hammas vaatii aina hammaslääkärin hoitoa. Ensiavuksi apteekeista on kuitenkin saatavilla itsehoitotuotteita (kuten parasetamoli), joita voi käyttää hammaslääkärille pääsyyn saakka.
Lohjennut hammas ja hoito, hampaan paikkaus
Hampaan lohkeamat hoidetaan paikkaamalla vaurioitunut alue (katso tarkemmin hampaan paikkaus). Suurempien hammasvammojen (kuten hampaan irtoamisen) hoidosta on kerrottu tarkemmin erillisessä artikkelissa hammasvammat.