Plakki koostuu hampaan pinnalle kertyneistä bakteereista. Alkuun puhtaaseen hammaspintaan tarttuu proteiineja, joihin suun bakteerit kiinnittyvät. Näin muodostuva biofilmi eli hammasplakki on hyvin vastustuskykyinen syljessä oleville puolustusaineille. Pitkään puhdistamaton plakki voi syljen kalsiumin vaikutuksesta kovettua hammaskiveksi, jota on vaikea tai mahdotonta poistaa kotioloissa. Hoitamaton hammasplakki aiheuttaa ientulehdusta ja hampaiden reikiintymistä sekä niiden vaikeutuneita tautimuotoja.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Yleensä plakki voidaan poistaa hampaiden pinnalta itsenäisesti.
Suositellaan jatkotutkimusta
Jos plakkia jää säännöllisestä puhdistuksesta huolimatta hammaspinnoille, suuhygienisti tai hammaslääkäri voivat antaa vinkkejä paremman puhdistustuloksen saavuttamiseksi. Mikäli hammaspinnoille kertyy hammaskiveä, se tulee poistaa säännöllisesti hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolla.
Plakin ja hammaskiven oireet ja tutkiminen
Itsessään plakki ja hammaskivi voivat olla hyvinkin oireettomia. Ne kuitenkin aiheuttavat ientulehdusta ja kariesta eli hampaiden reikiintymistä, jolloin oireina voi olla mm. ienverenvuotoa ja hampaiden vihlontaa.
Plakin ja hammaskiven toteaminen perustuu hammaslääkärin tai suuhygienistin suorittamaan hampaiden ja ikenien tarkastukseen.
Plakin itsehoito
Plakki saadaan poistettua hampaiden ja hammasvälien perusteellisella puhdistuksella itsenäisesti kotioloissa. Itsehoidon kulmakiviä ovat kaksi kertaa päivässä tapahtuva hampaiden harjaus sekä hammasvälien huolellinen puhdistus esim. hammaslangan avulla. Näin voidaan ehkäistä tehokkaasti myös hampaiden reikiintymistä (katso tarkemmin karies eli hampaiden reikiintyminen).
Apuvälineitä esimerkiksi hammasvälien puhdistukseen saa mm. apteekeista.
Plakin ja hammaskiven asiantuntijahoito
Jos plakin muodostumisen taustalla on esimerkiksi jo muodostunut hammaskivi tai viallinen paikka hampaassa (katso hampaan paikkaus), hammaslääkäri voi korjata tällaiset ärsytyskohdat. Hammaskivi poistetaan hammaspinnoilta mekaanisesti suuhygienistin tai hammaslääkärin toimesta. Vaikeissa tapauksissa, kun hammaskiveä sijaitsee runsaasti syvällä ientaskuissa, saatetaan tarvita ikenien leikkaushoitoa ja mikrobilääkitystä
Hammashoitohenkilöstö osaa myös opastaa oikeaoppiseen hampaiden huoltoon sekä neuvoa hoitovälineiden hankinnassa.
Plakin ja hammaskiven ehkäisy
Säännöllinen hampaiden harjaus ja hammasvälien kunnollinen puhdistaminen ehkäisevät plakin ja hammaskiven kertymistä. Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi neuvoa puhdistamiseen liittyvissä seikoissa mm. opettamalla oikean harjaustekniikan tai auttamalla valitsemaan sopivat välineet hammasvälien puhdistamiseen.