Juurihoito - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Juurihoito

Päivitetty: 20.09.2018

Juurihoito tarkoittaa hampaan sisäisen juurikanavan puhdistamista bakteereista tai tulehtuneesta hammasytimen kudoksesta (verisuoni- ja hermokudos eli ns. pulpakudos). Toimenpide tapahtuu yleensä paikallispuudutuksessa hammaslääkärin vastaanotolla.

Juurihoito

Juurihoito toteutetaan, jos hammasytimeen on päässyt bakteereja (hammasytimen tulehdus eli pulpiitti), siihen on muodostunut palautumaton hermotulehdus tai hammasytimen verisuonet ja hermot ovat menneet kuolioon esim. tapaturman seurauksena. Juurihoito on sitä vaikeampi toteuttaa, mitä taaempana hammaskaarella hammas sijaitsee, tai mitä useampi ja käyrempi juuri hampaassa on. Joskus tilanne on niin haastava ja juurihoidon onnistuminen niin epätodennäköistä, että hammas saatetaan joutua poistamaan (katso hampaan poisto), jotta särkytilasta tai tulehduksesta päästään eroon.

Juurihoidon toteutus

Hampaan juurikanavat puhdistetaan joko koneellisilla juurihoitoneuloilla tai käsineuloilla. Toimenpiteen aikana juurikanavaa huuhdellaan bakteereja tuhoavilla liuoksilla. Joskus juurihoidon toteutus voi vaatia useampia käyntejä hammaslääkärillä. Käyntien välissä juurikanaviin viety lääkeaine (usein kalsiumhydroksidi) tuhoaa bakteereita sekä rauhoittaa hammasta ja mahdollista jäännöshermoa. Kun juurikanavat on saatu puhdistettua ja hammasytimen hermo- ja verisuonitus poistettua, viedään juurikanavaan täyteaineeksi guttaperkka-nastat (luonnonmukainen kumipuista saatava materiaali), joiden päälle rakennetaan varsinainen hampaan paikka tai kruunu.

Juurihoidon jälkeen

Juurihoidettava hammas voi olla käyntien välillä herkempi kuin normaalisti. Hoitona kipuun voi käyttää tulehduskipulääkettä. Kun juurihoidon jälkeen juurikanavat on saatu kokonaan puhdistettua, hampaan särkytila loppuu.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit