Hampaan poisto - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Hampaan poisto

Päivitetty: 20.09.2018

Hampaan poisto tarkoittaa hampaan irrottamista kokonaisuudessaan hammasrivistöstä. Toimenpide tapahtuu yleensä paikallispuudutuksessa hammaslääkärin vastaanotolla.

Hampaan poisto

Hampaan poisto voi tulla kyseeseen, jos hammas on päässyt niin huonoon kuntoon, ettei sitä ole mahdollista korjata oireettomaksi. Yleisimpiä syitä hampaan poiston ovat mm. erittäin syvä reikiintyminen (katso karies eli hampaiden reikiintyminen), hammasytimen tulehdus eli pulpiitti ja märkiminen, joita ei saada hoidettua paikkauksella tai juurihoidolla. Myös asento- tai purentavirheet voivat joskus johtaa hampaan poistamiseen.

Hampaan poiston toteutus

Yksijuuriset hampaat saadaan usein poistettua hammasta vipuamalla ja pihdeillä poistamalla. Kipua ei tulisi juurikaan olla, koska hammas puudutetaan paikallispuudutusta käyttäen. Monijuuristen tai käyräjuuristen hampaiden osalta voidaan joutua paloittelemaan hammasta tai juuria pienempiin osiin poiston helpottamiseksi. Myös luun poistaminen juuren ympäriltä on joskus tarpeen. Tässä yhteydessä ikeneen tehdään usein viillot ja limakalvoa siirretään sivuun paremman näkyvyyden saavuttamiseksi toimenpiteen ajaksi. Tällöin puhutaan leikkauksellisesta hampaan poistosta.

Mikäli potilaan yleistila on heikentynyt tai hampaan sijainti suhteessa hermokanavaan on erittäin haastava, suorittaa hampaan poiston yleensä suukirurgiaan perehtynyt tai erikoistunut hammaslääkäri.

Hampaan poiston jälkeen

Tavanomaisesta hampaan poistosta toipuminen on verrattain nopeaa, eikä esim. sairauslomaa aina tarvita. Hampaan poiston jälkeen poistokuopan päällä pidetään puuvillaharsotaitosta noin puoli tuntia ienverenvuodon tyrehdyttämiseksi. Ruokailua vältetään noin 3 tunnin ajan - lisäksi poistopäivänä vältetään kuumia ruokia ja suositaan kylmiä niiden sijaan. Yleensä turvotus ja jälkisärky helpottavat 2-3 päivän jälkeen. Välittömästi poiston jälkeen tulehduskipulääkkeet auttavat pitämään kivun loitolla. Antibiootteja tarvitaan vain poikkeustapauksissa.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit