Kuiva suu eli xerostomia johtuu vähäisestä tai puutteellisesta syljenerityksestä. Syljeneritys heikkenee luonnostaan ikääntyessä, mutta myös joidenkin lääkkeiden käytön myötä (kuten jotkut psyykenlääkkeet, virtsankarkailu- ja allergialääkkeet sekä hermostoon vaikuttavat lääkkeet). Myös tiettyihin sairauksiin, kuten reumatauteihin kuuluvaan Sjögren-syndroomaan, liittyy vähentynyttä syljeneritystä ja täten kuivan suun oiretta.
MILLOIN HOITOON?
Suositellaan jatkotutkimusta
Jos kuiva suu vaikuttaa elämänlaatua heikentävästi, on syytä hakeutua hammaslääkärin tai yleislääkärin tutkimukseen. Kuivasta suusta kärsivien on syytä käydä myös normaalissa hammaslääkärin tarkastuksessa tavallista useammin (noin puolen vuoden välein), koska hampaat reikiintyvät kuivan suun vuoksi selvästi tavallista herkemmin.
Kuivan suun aiheuttajat ja tutkiminen
Kuiva suu ja puutteellinen syljeneritys on kiusallinen vaiva, joka voi vaikeuttaa puhumista ja syömistä. Pahimmillaan kuiva suu voi tällöin johtaa jopa aliravitsemukseen. Muina oireina voi esiintyä mm. kielikipua, metallinmakua suussa, nielemisvaikeutta ja pahanhajuista hengitystä.
Mikäli suun kuivumisen lisäksi esiintyy kuorsausta tai yöllisiä hengityskatkoksia, kysessä saattaa olla uniapnea.
Kuiva suu lisää merkittävästi hampaiden reikiintymisalttiutta (katso karies eli hampaiden reikiintyminen) ja lisää myös suun hiivatulehdusten mahdollisuutta. Se myös heikentää proteesien pysyvyyttä ja yleensäkin elämänlaatua.
Hammaslääkärin tai yleislääkärin tutkimukseen kuivan suun oireilun vuoksi kuuluvat paitsi hampaiden ja suun tutkiminen, myös sylkirauhasten tarkastelu. Tarvittaessa hammaslääkäri tai suuhygienisti voivat myös mitata erittyvän syljen määrän esim. 5 minuutin parafiinipureskelun avulla.
Kuivan suun itsehoito
Kuivan suun itsehoitoon on olemassa monia keinoja, joita kannattaa kokeilla. Syljen eritystä voi lisätä nauttimalla ksylitoli-purukumia tai –pastilleja. Kuiva suu on myös hyvä huuhdella aika ajoin vedellä; sokeripitoisia juomia tulee kuitenkin välttää.
Apteekista on saatavilla erilaisia keinosylkivalmisteita suun kuivuuden lievitykseen. Myös fluoritabletteja kannattaa käyttää, sillä ne vahvistavat hammaskiillettä ja vähentävät kariesta eli hampaiden reikiintymistä.
Kuivan suun asiantuntijahoito
Mikäli suun kuivumisen syynä on lääkitys, lääkäri pyrkii löytämään tilalle paremmin sopivan valmisteen. Jos taustalla on esimerkiksi Sjögrenin syndrooma tai uniapnea, hoito kohdistetaan perussyyhyn.