Pahanhajuinen hengitys eli halitoosi tarkoittaa epämiellyttävää hajua suussa tai nenässä. Pahanhajuisen hengityksen yleisin syy on puutteellinen suuhygienia (hammasplakki, ruoan tähteet hammasväleissä), jolloin suun bakteerit alkavat erittää rikkipitoisia aineenvaihduntatuotteita. Myös suun hiivasieni, vähäinen syljeneritys (kuiva suu) tai risatulehdukset aiheuttavat pahanhajuista hengitystä. Kyse on erittäin yleisestä vaivasta, varsinkin suuhygieniansa puutteellisesti hoitavien henkilöiden kohdalla.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Ajoittainen pahanhajuinen hengitys on normaalia, varsinkin heti aamulla herätessä tuntuva. Yleensä vaivaa voi tehokkaasti lievittää itsehoidolla.
Suositellaan jatkotutkimusta
Jos pahanhajuista hengitystä esiintyy pitkittyneesti, eikä itsehoito poista ongelmaa, on syytä käydä hammaslääkärin tutkimuksessa.
Pahanhajuisen hengityksen aiheuttajat ja tutkiminen
Pahanhajuinen hengitys voi olla joskus helppo havaita itsekin, mutta siihen voi myös tottua. Tällöin sen omatoiminen havaitseminen voi olla vaikeaa, vaikka haju on muiden huomattavissa.
Pahanhajuiseen hengitykseen liittyvät muut oireet riippuvat vaivan aiheuttajasta. Esimerkiksi suun hiivasieni eli sammas aiheuttaa suun limakalvojen arkuutta ja valkeita peitteitä. Nielurisatulehdus eli angiina taas aiheuttaa erityisesti nielaistessa tuntuvaa kurkkukipua tai eritteen valumista nieluun.
Hammaslääkärin perustutkimukseen pahanhajuista hengitystä epäiltäessä kuuluvat hampaiden ja ikenien arviointi sekä suun limakalvojen huolellinen tarkastaminen. Joskus lisätutkimuksena voidaan käyttää myös suun ja hampaiston röntgentutkimusta.
Pahanhajuisen hengityksen itsehoito
Pahanhajuista hengitystä voi hoitaa kotikonsteilla, kuten hampaiden harjauksella, hammasvälien ja kielen puhdistuksella sekä tarvittaessa raikastavien suuvesien käytöllä. Myös valkosipulin, tupakan ja liiallisen alkoholin käyttöä kannattaa välttää.
Pahanhajuisen hengityksen asiantuntijahoito
Pahanhajuisen hengityksen asiantuntijahoito riippuu vaivan aiheuttajasta. Mikäli paha haju johtuu suun alueen tulehduksesta, voi hoitona olla mm. hammaslääkärin suorittama hampaan paikkaus tai hammaspintojen mekaaninen puhdistus. Suun hiivasieni eli sammas hoidetaan lääkekuurilla.
Nielurisatulehdus eli angiina hoidetaan yleensä antibioottikuurilla. Pitkittyneissä risatulehduksissa saattaa risojen poisto leikkauksella olla tarpeen.
Pahanhajuisen hengityksen ehkäisy
Pahanhajuista hengitystä voi parhaiten ehkäistä huolellisella hampaiden hoidolla ja säännöllisillä hammastarkastuksilla. Jos käytössä on hammasproteesi, sen säännöllinen puhdistaminen on myös tärkeää. Lisäksi tupakointi, alkoholi ja valkosipuli aiheuttavat pahanhajuista hengitystä, joten niiden välttämisellä on vaikutusta oireeseen.
Hammaslääkäri tai suuhygienisti voi neuvoa puhdistamiseen liittyvissä seikoissa mm. opettamalla oikean harjaustekniikan tai auttamalla valitsemaan sopivat välineet hammasvälien puhdistamiseen.