Enterorokko - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Enterorokko

Päivitetty: 20.09.2018

Enterorokko on enterovirusten aiheuttama tauti, jota esiintyy yleensä loppukesäisin tai syksyisin. Yleensä se aiheuttaa rakkuloita ja näppylöitä suuhun, jalkoihin ja käsiin. Se on yleinen alle 10-vuotiailla, mutta sitä tavataan myös aikuisilla. Enterorokko voi saada aikaan tautiryppäitä epidemioiden kaltaisesti.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Tyypillinen enterorokon oirekuva on todettavissa kotioloissakin eikä sinänsä vaadi hoidontarpeen arviota, jos oireilu on lievää (kuten yleensä on).

Suositellaan jatkotutkimusta

Epäselvissä tilanteissa muuta kuin enterorokkoa epäiltäessä lääkärin arvio voi olla paikallaan. Lääkärikäynti on suotavaa myös, jos oireet ovat hyvin voimakkaat ja on tarve esimerkiksi kipulääkitykselle tai sairaslomalle.

Enterorokon oireet ja toteaminen

Enterorokko voi aiheuttaa ennen rakkuloiden ja näppyjen ilmaantumista oireina kuumetta, päänsärkyä tai vatsan oireilua. Etenkin lapsilla voi esiintyä nielukipua. Osalle suun rakkulat ja näpyt ilmaantuvat pari päivää ennen ihottuman ilmaantumista muualle. 

Rakkuloita ja näppyjä voi olla myös muualla ihoalueilla, vaikka enimmäkseen ne esiintyvätkin käsien ja jalkojen alueella. Enterorokko ei yleensä aiheuta lapsille ihokutinaa, vaikka aikuisille se voi sitä aiheuttaa. Oireet ilmaantuvat noin 3-7 vuorokautta tartunnan saamisen jälkeen.

Enterorokko on sinänsä lievä tauti ja paranee itsekseen usein alle viikossa. Rakkulat suussa voivat kuitenkin haitata syömistä ja jalkapohjien rakkulat voivat tehdä kävelystä kivuliasta. Enterorokon taudinkuva voi kuitenkin vaihdella. Esimerkiksi kaikille perheessä ei välttämättä ilmaannu rakkuloita tai ihottumaa lainkaan.

Enterovirusryhmään kuuluu kymmeniä viruksia ja ne ovatkin yksi yleisimmistä tulehdustauteja aiheuttavista viruksista. Enterovirukset voivat aiheuttaa hyvin erilaisia tulehdustiloja flunssasta silmätulehdukseen ja aivokalvontulehdukseen. Suurin osa näiden virusten aiheuttamista tulehdustiloista on kuitenkin hyvin lieväoireisia ja vaarattomia. 

Enterorokon toteamisessa ovat apuna tyypillinen taudinkuva ja oireilu. Usein rakkuloiden ja näppyjen ilmaantuminen tyyppialueille varmentaakin vaivan ja rokko on todettavissa kotioloissakin. Tunnusomaisista ihoalueista ja kutinan puuttumisesta huolimatta enterorokko voi olla joskus hankala erottaa vesirokosta. Epäselvissä tilanteissa lääkärin tutkimus voi tarvittaessa selventää tilannetta. Joissakin tapauksissa esimerkiksi tulehdusarvo (CRP) voi olla paikallaan, oireilusta riippuen.

Enterorokon itsehoito ja lääkitys

Enterorokon aiheuttamia oireita, kuten päänsärkyä tai kivuliaita rakkuloita, helpottamaan voi ottaa tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeenia tai naprokseenia) mikäli niiden käytölle ei ole esteitä. Lapsilla tai aikuisillakin kipeiden suurakkuloiden vuoksi kiinteiden ruokien syöminen voi olla hankalaa. Tällöin liemipitoisten tai nesteiden nauttiminen kiinteän ruoan tilalta voi olla tarpeen.

Enterorokon asiantuntijahoito

Varsinaista hoitoa enterorokkoon ei ole vaan hoito on oireenmukaista. Usein vaiva onkin niin lievä, että itsenäinen hoito riittää.

Enterorokon ehkäisy

Enterorokko tarttuu hengitysteiden eritteiden sekä ulosteen välityksellä. Tämän vuoksi käsihygienia ja riittävät käsienpesut ovat tärkeitä enterorokon ehkäisyssä. Rokotetta enterorokkoa vastaan ei ole.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit