Ihon kutina - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Ihon kutina

Päivitetty: 03.03.2020

Ihon kutina on tunne, joka aiheuttaa pakottavaa tarvetta raapia kutiavaa aluetta. Sen yleisimpiä aiheuttajia on atooppinen iho ja siihen liittyvä ihon kuivuus.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Ihon kutinaa voi turvallisesti lievittää itsehoidolla, mikäli kutina on ajoittaista tai se liittyy selvästi atooppiseen ihottumaan.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli kutina on hyvin voimakasta tai sitä ei saa omahoidolla kuriin, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Ihon kutinan aiheuttajat ja tutkiminen

Ihon kutinaa voivat aiheuttaa muun muassa kuiva ja atooppinen iho, tulehdus iholla, ihottumat eli ekseemat, nokkosihottuma, syyhy, eräät lääkeaineet ja joskus myös ihon ulkopuoliset sairaudet. Osalla ihmisistä voi olla myös herkkä ihotyyppi, joka reagoi kutinalla päivittäisiin pieniin ärsykkeisiin, kuten karheaan kankaaseen, pesuaineisiin tai kosmeettisiin tuotteisiin. Kutinaa voi esiintyä myös esimerkiksi peräaukon seudussa (katso peräaukon kutina) tai sukupuolielinten alueella. Pitkittyessään kutiseva iho voi häiritä mm. unta ja vaikuttaa siten koettuun elämänlaatuun.

Kutisevan ihon perustutkimukseen kuuluu mm. vartalon ihon laaja tarkastelu. Tarvittaessa esimerkiksi ihotautilääkäri voi ottaa iholta myös kudosnäytteen tarkempia tutkimuksia varten (katso koepalan otto iholta). Laboratoriokokeita käytetään lähinnä kutinaa aiheuttavien yleissairauksien poissulkemiseksi.

Ihon kutinan itsehoito ja rasvat

Ihon kutinan itsehoito riippuu kutinan aiheuttajasta. Joskus esimerkiksi vaatteiden materiaalin, pesuaineen tai kosmeettisten aineiden vaihtaminen saattaa auttaa ihon kutinaan. Myös ihon riittävästä puhtaudesta huolehtiminen sekä auringonvalo voivat vähentää kutinaoireita.

Yleisin ihon kutinan aiheuttaja on atooppinen iho ja siitä johtuva ihon kuivuus. Tällöin itsehoidon kulmakivi on säännöllinen perusvoiteiden käyttö. Niitä on saatavilla apteekista ilman reseptiäkin, mutta lääkärin kirjoittaman reseptin avulla tuotteista on mahdollista saada Kelan korvausta. Mahdollisiin ihottumalaikkuihin voi käyttää kortisonivoidetta. Myös antihistamiinitableteista voi olla apua kutinan lievityksessä.

Ihon kutinan asiantuntijahoito

Ihon kutinan asiantuntijahoito riippuu kutinan aiheuttajasta. Lääkäri voi kirjoittaa reseptillä tehokkaampia (ns. väsyttäviä) antihistamiineja tai voimakkaampia kortisonivoiteita. Joskus kutinan hoitoon käytetään myös suun kautta otettavia kortisonitabletteja lyhyinä kuureina.

Myös valohoitoa eli UV-hoitoa voidaan käyttää hankalan kutinan hoitoon: tyypillisesti hoidossa käydään kolme kertaa viikossa noin kuukauden ajan.

Ihon kutinan ehkäisy

Ihon kutinan yleisin syy on atooppinen iho ja sen aiheuttama ihon kuivuminen. Tällöin ihon kutinaa on mahdollista ehkäistä säännöllisellä perusvoiteiden käytöllä. Niitä on saatavilla apteekista ilman reseptiäkin, mutta lääkärin kirjoittaman reseptin avulla tuotteista on mahdollista saada Kelan korvausta. Myös kohtuullinen määrä auringonvaloa ja ihon riittävästä puhtaudesta huolehtiminen voivat ehkäistä ihon kutinaa.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit