Akne tarkoittaa ihon talirauhasen tulehdusta. Aknen syynä on murrosiässä hormonitoiminnan aktivoitumisen seurauksena lisääntynyt talineritys ja talirauhasen tiehyen tukkeutuminen, minkä seurauksena ovat iholle syntyvät näppylät eli finnit. Tulehduksen aiheuttavat ihon normaalit bakteerit. Yli puolella suomalaisista on aknea murrosiän loppupuolella, mutta yleensä akne rauhoittuu 20-25 ikävuoteen mennessä.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Mikäli akne ei ole kovin voimakasta ja ihossa on komedojen lisäksi vain muutamia märkänäppylöitä, vaivaa voi hyvin yrittää lievittää itsehoidolla.
Suositellaan jatkotutkimusta
Jos akne ei pysy hyvällä itsehoidolla kurissa, oireet ovat rajuja tai finneistä jää ihoon selviä arpia, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.
Aknen oireet ja tutkiminen
Akne sijaitsee tyypillisimmin kasvoilla, rintakehän yläosassa, hartioissa sekä selän yläosassa. Nuorilla komedot eli mustapäät ovat yleisiä kasvoilla. Ne voivat tulehtua ja kehittyä märkäpäiksi eli niin kutsutuksi tavalliseksi akneksi. Myös muita aknen alalajeja on olemassa, kuten ruusufinni tai onteloakne.
Aknen tyypillisiä oireita ovat siis punoittavat ja tulehtuneet näppylät iholla. Aiempien finnien jäljiltä ihoon voi kehittyä myös arpia. Lisäksi akne voi aiheuttaa ihon kutinaa tai kipua. Joskus karvatupen tulehdus voi aiheuttaa hieman samankaltaisia oireita, mutta siinä tulehtuneen näpyn keskellä kasvaa aina ihokarva.
Aknen tutkiminen lääkärin vastaanotolla on yksinkertaista: diagnoosiin riittää yleensä ihon tarkastaminen, eikä esim. laboratoriotutkimuksia tarvita.
Aknen itsehoito ja ihonhoito
Aknen itsehoidon tavoitteena on ihon puhdistaminen ja tulehtumattomien mustapäiden eli komedojen sekä tulehtuneiden märkänäppylöiden hoito. Samalla pyritään ehkäisemään uusien komedojen muodostumista. Aknea kannattaa hoitaa heti oireiden ilmaannuttua, jotta voidaan estää arpien kehittyminen.
Akneihon perushoitoon kuuluu ihon peseminen miedolla, happamalla pesuaineella kaksi kertaa vuorokaudessa. Myös tasapainoinen ruokavalio, stressin välttäminen ja mahdollisimman rasvattomat kosteusvoiteet auttavat. Ihoa ei saa hangata eikä näppylöitä puristella tulehdusvaaran takia.
Apteekeista on saatavilla erityisiä akneiholle suunniteltuja pesunesteitä ja kasvovesiä, jotka on suunniteltu ehkäisemään talirauhasten tukkeutumista ja tulehtumista. Niitä voi käyttää säännöllisesti. Lisäksi itsehoitoon on saatavilla yhdistelmävalmisteita, joiden vaikutus on kuoriva, kuivattava ja bakteerien kasvua estävä.
Mikäli pesunesteistä ei ole riittävää apua, apteekeista on saatavilla myös bentsoyyliperoksidia sisältävää itsehoitolääkettä aknen hoitoon. Bentsoyyliperoksidi estää tehokkaasti aknebakteerien kasvua. Lisäksi se liuottaa mustapäitä eli komedoja ja vähentää talin tuotantoa. Hoidon alussa iho saattaa punoittaa, kirvellä ja hilseillä. Tämän vuoksi ihoa suositellaankin totuttamaan lääkkeeseen vähitellen. Esim. ensimmäisenä neljänä iltana valmistetta käytetään aknealueella kaksi tuntia ja pestään pois. Neljänä seuraavana iltana käsittelyaika voi olla neljä tuntia ja lopulta koko yö. On tärkeää, että bentsoyyliperoksidi pestään aamulla pois. Silmiä ja huulia on syytä varoa.
Aknen asiantuntijahoito ja reseptilääkkeet
Mikäli itsehoito ei tehoa akneen riittävästi, lääkäri voi kirjoittaa tehokkaampia voiteita tai geelejä reseptillä. Joskus käytetään myös suun kautta otettavia, yleensä 2-6 kuukauden mittaisia antibioottikuureja. Tietyt ehkäisypillerit (esim. syproteronia ja etinyyliestradiolia sisältävät valmisteet) voivat vähentää aknen oireita, joten niiden käyttäminen on perusteltua erityisesti silloin, jos ehkäisy on muutenkin tarpeen.
Jos muut lääkkeet eivät tehoa tai akne on hyvin raju, ihotautilääkärit voivat määrätä aknen hoitoon erikoislääkettä (isotretinoiini). Sillä saavutetaan yleensä pitkäaikainen tai jopa pysyvä paraneminen, mutta sen haittapuolena ovat hoidon aikana vaaditut verikoeseurannat sekä sivuvaikutukset, joista merkittävin on sikiövaurio. Tämän vuoksi hoidon aikana tulee huolehtia tarkasti raskaudenehkäisystä.
Jotkut ovat saaneet apua akneen ja sen aiheuttamiin arpiin myös ihon laserhoidosta.
Aknen ehkäisy
Tavallista aknea voidaan jossain määrin ehkäistä huolehtimalla ihon riittävästä puhtaudesta ja päivittäisistä saippuapesuista. Sen sijaan millään erityisruokavaliolla tai vitamiinilisillä ei tutkimuksissa ole havaittu aknea ehkäisevää vaikutusta. Tupakointi saattaa pahentaa aknea, joten tupakoimattomuus (tai tupakoinnin lopettaminen) on toimiva keino aknen ennaltaehkäisyyn.
Joillekin naisille hormonaalinen ehkäisy voi aiheuttaa aknea, jolloin jonkin toisen ehkäisyvalmisteen kokeileminen voi helpottaa tilannetta. Toisaalta tiettyjä ehkäisypillereitä (esim. syproteronia ja etinyyliestradiolia sisältävät valmisteet) käytetään vähentämään aknen oireita.