Syyhy - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Syyhy

Päivitetty: 03.03.2020

Syyhy eli scabies on hämähäkkieläimiin kuuluvan syyhypunkin, Sarcoptes scabiein, ihmiselle aiheuttama tarttuva kutiava ihosairaus. Syyhy leviää helposti läheisessä kontaktissa ihmisestä toiseen, mutta lyhyessä kontaktissa, kuten kättelyssä, se ei tartu. Syyhy voi tarttua ihmiseen myös tekstiileistä, sillä punkkinaaras voi elää ihmisen ihon ulkopuolella huoneenlämmössä 1-2 vuorokautta. Punkkinaaras munii ihon ulkokerrokseen kaivamaansa käytävään useita kymmeniä munia, joista kuoriutuu punkkeja noin kymmenen päivän kuluttua. Syyhy on Suomessakin melko yleinen ja sitä esiintyy eniten talvisin.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Syyhyn hoito voidaan aloittaa kotona ilman lääkärikäyntiä, jos jollain lähipiirissä on lääkärin toteama syyhy ja oireet sopivat syyhytautiin.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lähtökohtaisesti syyhy tulee varmentaa lääkärin vastaanotolla ennen hoidon aloitusta. Lääkärin arvioon on syytä mennä myös, jos syyhyhoito ei poista kutinaa 2-4 viikossa tai jos jo rauhoittunut kutina alkaa uudelleen. Lääkäriin ei tarvitse hakeutua ilta-  tai yöaikaan.

Syyhyn oireet ja tutkiminen

Syyhyn tyypillinen oire on kova, erityisesti iltaisin ilmenevä ihon kutina. Oireet ilmaantuvat ensitartunnassa noin 3-4 viikon kuluttua tartunnasta, mutta uusintatartunnassa jo muutaman päivän kuluttua. Sormiväleihin, kämmeniin ja ranteisiin, pakaraseutuun ja pikkulapsilla myös jalkapohjiin ja päänahkaan ilmestyy punkkinaaraan kaivamia 0,5-1 cm mittaisia käytäviä, joiden toisessa päässä punkin voi nähdä pienenä harmaana pisteenä. Iho voi tulehtua eli infektoitua raapimisen seurauksena, mikä vaikeuttaa syyhyn toteamista. Joskus pikkulapsen vaikean atooppisen ekseeman eli ihottuman pahentajana voikin löytyä syyhypunkki.

Syyhy on todennäköinen, jos nuorelle, muuten terveelle henkilölle ilmaantuu iltaan painottuvaa ihon kutinaa. Syyhy on varma vasta, kun punkkinaaras on todennettavissa iholta. Lääkäri voi pyydystää punkkinaaraan esimerkiksi neulalla ja punkki tunnistetaan mikroskoopilla. Joskus syyhyn varmistaminen voi olla vaikeaa, koska punkkeja voi olla vain muutama koko ihossa.

Syyhyn itsehoito

Syyhyn hoito voidaan aloittaa kotona ilman lääkärikäyntiä, jos lähipiirissä on todettu lääkärin toteama syyhy ja oireet sopivat tautiin. Apteekista saa ilman reseptiä permetriiniä sisältävää voidetta, jota tarvitaan yhden aikuisen hoitoon yksi tuubi ja pienen lapsen hoitoon puoli tuubia. Voidetta levitetään iholle kauttaaltaan kaulasta alaspäin iltaisin pesun jälkeen unohtamatta sormi- ja varvasvälejä sekä sukuelimiä. Voiteen annetaan vaikuttaa yön yli 8-15 tunnin ajan. Hoidon jälkeisenä aamuna iho pestään huolellisesti ja alusvaatteet ja lakanat vaihdetaan. Kaikki perheenjäsenet hoidetaan aina samanaikaisesti ja oireilevat perheenjäsenet vielä viikon kuluttua uudelleen. Oireettomille riittää yksi hoitokerta. Jos kyseessä on monihenkinen perhe, voidaan hoidon tarkkuuden varmentamiseksi suositella hoidon uusimista viikon kuluttua kaikille perheenjäsenille. Syyhyn ei pitäisi olla tarttuva enää 24 tunnin kuluttua ulkoisen hoidon jälkeen. 

Siivouksen osalta helposti pestävät, käytössä olleet tekstiilit suositellaan pestäväksi normaalin pesuohjelman mukaisesti ja sen jälkeen niitä pidetään  kuumassa (sauna) tai kylmässä (pakkasella ulkona). Syyhyn hoitoon ei tarvitse liittää koko talouden suursiivouksia tai desinfektiotoimenpiteitä.

Syyhyn asiantuntijahoito

Lääkäri voi kirjoittaa syyhyn hoitoon reseptillä saatavaa suun kautta otettavaa syyhylääkettä, ivermektiiniä. Tätä lääkitystä ei suositella alle 5-vuotialle, raskaana oleville tai imettäville. Suun kautta otettava lääkitys uusitaan viikon kuluttua ensimmäisestä annoksesta.

On tärkeää muistaa, että hoidetun syyhyn jälkeen kutisevia näppylöitä voi esiintyä jopa yli kuukauden ajan. Näitä ei hoideta uudestaan syyhylääkkeellä, ellei punkkia todeta myöhemmin uudestaan. Kutinasta ja raapimisesta seuraavaa ihottumaa voidaan hoitaa hydrokortisonilla ja klooriheksidiiniä sisältävällä voiteella. 

Jos syyhy paranee huonosti, on tärkeää varmistaa vaivan syy. Sen jälkeen varmennetaan, että koko perhe on hoidettu samanaikaisesti. Lisäksi on muistettava, että kutina voi jatkua kuukausiakin hoidetun syyhyn jälkeen ilman, että tauti olisi uusiutunut.

Syyhyn ennaltaehkäisy

Syyhyn leviämisen ehkäisyssä oleellista on hoitaa aina samanaikaisesti koko perhe riippumatta siitä, onko kaikilla oireita. Jos lapsella todetaan syyhy, tulee siitä ilmoittaa heti päiväkotiin tai kouluun, jotta taudin leviäminen voidaan estää.