Syylä - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Syylä

Päivitetty: 21.09.2020

Syylä eli verruca tarkoittaa papilloomaviruksen (engl. Human papilloma virus eli HPV) aiheuttamaa hyvänlaatuista kasvainta iholla tai limakalvolla. Ihon syyliä kutsutaan tavallisiksi syyliksi; limakalvoilla HPV-virus aiheuttaa visvasyylää eli kondyloomaa. Syylät ovat vaarattomia ja hyvin yleisiä; niitä esiintyy kaikissa ikäluokissa.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jopa yli puolet syylistä paranee itsestään viimeistään parin vuoden sisällä. Syylät voikin yleensä hoitaa itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos itsehoito ei auta syylien hoidossa ja ne haittaavat päivittäistä elämää, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Syylän oireet ja tutkimukset

Tavallinen syylä (verruca vulgaris) on aluksi ihon värinen paksuuntuma ihossa ja kasvaa pikkuhiljaa karheaksi, vaaleaksi muutokseksi. Tavalliset syylät ovat yleisiä jalkapohjissa, mutta niitä voi esiintyä myös mm. sormien kynsivalleissa tai muualla raajoissa. Syylät voivat etenkin jalkapohjissa olla kipeitä kasvaessaan ja halkeillessaan.

Litteä syylä (verruca plana) on nimensä mukaisesti laakea, vain muutaman millimetrin kokoinen, hieman ruskehtava ihomuutos. Litteät syylät ovat usein lasten ja nuorten syyliä ja niitä voi esiintyä mm. käsissä tai kasvoilla.

Limakalvon syylästä eli visvasyylästä käytetään myös nimeä kondylooma. Ontelosyylästä on kerrottu erillisessä artikkelissa ontelosyylä.

Syylä on yleensä helppo tunnistaa itsekin, mutta tarvittaessa syylämuutosta voidaan tutkia tarkemmin yleislääkärin tai ihotautilääkärin vastaanotolla. Lääkärissäkin syylä voidaan yleensä todeta pelkän ihon tarkastelun avulla eikä muita tutkimuksia tarvita. Joskus harvoin epäselvissä tapauksissa voidaan ihomuutoksesta ottaa koepala, jotta varmistutaan muutoksen hyvänlaatuisuudesta.

Syylän itsehoito ja itsehoitotuotteet

Syylä paranee, kun elimistö alkaa hylkiä HPV-viruksen aiheuttamaa ihomuutosta. Syylillä onkin taipumus hävitä itsestään: yli puolet syylistä katoaa omia aikojaan parin vuoden kuluessa. Syylien hoitoon on apteekeissa tarjolla myös monenlaisia itsehoitotuotteita: laastareita, voiteita sekä geelejä, jotka sisältävät mm. salisyylihappoa ja maitohappoa. Myös syylää jäädyttäviä valmisteita saa apteekista ilman reseptiä. Syylän omatoiminen hoito vaatii kärsivällisyyttä: valmisteita tulee käyttää päivittäin useiden viikkojen ajan. Onnistuneesta hoidosta huolimatta syylät voivat myös uusiutua.

Syylän asiantuntijahoito ja toimenpiteet

Jos itsehoito ei tuota tulosta, lääkäri voi poistaa syyliä mm. nestetyppijäädytyksen tai laserin avulla. Nämä kivuttomat toimenpiteetkään eivät välttämättä takaa syylän poistumista täysin. Lisäksi jalkaterapeutit ja jalkojenhoitajat voivat hoitaa jalkaterien syyliä mm. poistamalla tai ohentamalla niitä.

Visvasyylän eli kondylooman ja ontelosyylän hoidoista on kerrottu omissa artikkeleissa kondylooma ja ontelosyylä.

Syylien ehkäisy

Syylien tarttumistapaa ei tunneta. Esimerkiksi kosketuksen välttämisellä ei ole todettu olevan vaikutusta syylien tarttumiseen. Näin ollen tehokasta tapaa syylien ennaltaehkäisyyn ei ole löydetty.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja