Hilse - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Hilse

Päivitetty: 20.09.2018

Hilse tarkoittaa hiuspohjasta irtoavaa vaaleaa ja kuivaa eritettä. Hilse koostuu kuolleista ihosoluista, jotka irtoavat päänahasta. Hilsettä syntyy, kun päänahka tulehtuu ja hiivasienet pääsevät lisääntymään päänahassa. Tulehtunut päänahka nopeuttaa päänahan ihosolujen uusiutumista, jolloin iho ei ehdi tuottaa riittävästi sitä suojaavia keramideja. Tämä johtaa veden lisääntyneeseen haihtumiseen iholta ja ihon kuivumiseen. Päänahan hilseily on melko yleinen vaiva sekä naisilla että miehillä.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Tavallista hilseilyä voi hoitaa turvallisesti itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkärin puoleen on hyvä kääntyä, mikäli hilseilyyn liittyy kutinan lisäksi muita oireita tai jos hilseily ei helpota itsehoidolla.

Hilseilyn aiheuttajat ja tutkiminen

Hilseilyn tyypillisin oire on tummalla paidalla näkyvät tai hiusharjaan tarttuvat vaaleat hilsehiukkaset.  Lisäksi päänahka saattaa kutista. Muut hilseilyyn liittyvät oireet riippuvat vaivan aiheuttajasta. 

Hilseilyn yleisin aiheuttaja on tali-ihottuma eli seborrooinen ekseema. Vaivan takana on ihon rasvoittuminen, jolloin ihon normaaliin kasvustoon kuuluvat bakteerit ja hiivat alkavat pilkkoa iholla syntyvää talia. Tämä johtaa ihon ärtymiseen ja hilseilyyn. Myös päänahan, hiusrajan, korvien ja takaraivon ihottumaa voi esiintyä. 

Toinen yleinen hilseilyn aiheuttaja on päänahan atooppinen iho. Tällöin iho on yleensä kuiva muualtakin, ja mm. taipeissa saattaa esiintyä ihottumalaikkuja. Myös psoriaasi voi olla hilseilyn aiheuttajana, vaikkakin tämä on harvinaisempaa. Psoriaasin aiheuttamassa hilseilyssä hilse esiintyy tavallisesti tyypillisenä laikkumaisena ja tarkkarajaisena muodostelmana. 

Hilse on helposti todettavissa itsenäisestikin. Mikäli kuitenkin epäillään psoriaasia hilseen aiheuttajana, yleislääkärin tai ihotautilääkärin suorittama päänahan tarkastus on tarpeen. Laboratoriokokeita tai iholta otettavia koepaloja ei yleensä käytetä.

Hilseen itsehoito

Hilseilyn tärkein itsehoito on päivittäinen hiusten ja päänahan pesu. Päivittäinen hiusten pesu ei rasvoita hiuksia, vaikka näin yleisesti luullaan. Apteekista on saatavilla ns. lääkeshampoita, jotka sisältävät mm. ketokonatsolia, sinkkiä tai piroktoniolamiinia. Näitä suositellaan käytettäväksi noin 1-2 kertaa viikossa muiden shampoiden ohella. Shampoon olisi hyvä antaa vaikuttaa muutaman minuutin ajan ennen sen huuhtelemista. Pesun jälkeen hiuspohjaan voidaan vielä levittää desinfektiokäsihuuhdetta tai kortisoniliuosta.

Mikäli itsehoidosta ei ole apua, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä vahvempaa kortisoniliuosta tai suun kautta otettavan antibiootti- tai hiivalääkekuurin. Psoriaasin hoitoon on olemassa omat lääkkeensä, katso tarkemmin artikkeli psoriaasi.

Hilseilyn ehkäisy

Hilseilyä voidaan estää hiusten ja päänahan päivittäisellä pesulla. Tiheästi toistuva hiusten peseminen ei lisää hiusten rasvoittumista, toisin kuin yleisesti luullaan. Lisäksi apteekeista on saatavilla lääkeshampoita (sisältävät ketokonatsolia, sinkkiä tai piroktoniolamiinia), jotka sopivat myös hilseen ehkäisyyn.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja