Luomi - Klinik.fi

VALITUT OIREET (3)

Luomi

Päivitetty: 20.09.2018

Luomi on yleisnimi laajalle joukolle erilaisia ihomuutoksia, jotka sisältävät pigmenttiä tuottavia ihosoluja (melanosyyttejä) sekä niin sanottuja neevussoluja. Luomia voi olla yhdellä henkilöllä muutamasta kappaleesta satoihin, ja niitä kehittyy vuosien varrella lisää aina 50.–60. ikävuoteen saakka. Suurin osa luomista on hyvänlaatuisia.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Tavallinen, oireeton luomi ei tarvitse lääkärin hoitoa.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos luomen ulkonäkö muuttuu kovin paljon, on hyvä kääntyä yleislääkärin tai ihotautilääkärin puoleen muutoksen arviointia varten. Myös koholla olevat ja hankaukselle alttiit luomet voidaan helposti poistaa paikallispuudutuksessa lääkärin vastaanotolla.

Luomen ulkonäkö ja tutkiminen

Tyypillinen luomi sisältää pigmenttiä, josta se saa tavallisen, ruskean värinsä. Punaiset luomet ovat lähtöisin verisuonista. Yleensä luomi on oireeton, mutta jotkin luomet voivat kutista tai olla koholla ihosta, jolloin ne voivat ärsyyntyä tai vuotaa verta. Luomesta voi kasvaa myös ihokarvoja. Tavalliset, vaarattomatkin luomet voivat muuttaa väriään, muotoaan tai kokoaan.

Vastasyntyneillä voi olla iholla (esim. nenänvarressa tai otsalla) tuliluomia, jotka ovat punaisia verisuonimuutoksia ihon pinnassa. Kyse on aina hyvänlaatuisesta, viimeistään muutamassa vuodessa häviävästä vaivasta. Itsestään häviäviä ovat myös ns. mansikkaluomet, jotka ovat aluksi vaaleita, mutta muuttuvat myöhemmin ihosta koholla oleviksi ja punaisiksi. Vaikka mansikkaluomet kasvavat ensikuukausina, ne häviävät itsestään muutaman vuoden kuluessa.

Varsinkin vanhemmilla ihmisillä esiintyy ns. rasvaluomia (rasvasyylä, ”vanhuuden luomi”). Aluksi rasvaluomi on ihon värinen tai hieman ruskehtava ja aavistuksen koholla ihosta. Myöhemmin muutos tummenee ja alkaa joskus murentua reunoilta. Rasvaluomia syntyy erityisesti yläselkään ja rintakehälle, mutta myös kasvoihin ja päänahkaan. Rasvaluomi on aina hyvänlaatuinen.

Mikäli luomi muuttaa muotoaan tai kasvaa kovin nopeasti, on tärkeää sulkea pois ihosyövän mahdollisuus. On kuitenkin syytä muistaa, että esim. melanooma kehittyy vain yhteen luomeen miljoonasta. Tarkemmin ihosyövistä ja melanoomasta on kerrottu erillisissä artikkeleissa (katso ihosyöpä ja melanooma). Muista ihomuutoksista on kerrottu artikkelissa ihomuutos.

Epäilyttävän näköisiä luomia tai muutoksia on hyvä näyttää lääkärille tai ihotautilääkärille. Tarvittaessa epäilyttävistä muutoksista voidaan paikallispuudutuksessa ottaa koepala tai poistaa luomi kokonaan tarkempaa arviota varten. Jos lääkärin mielestä kyseessä on hyvänlaatuinen luomi, voidaan muutosta myös jäädä seuraamaan.

Luomen itsehoito

Tavalliset ja oireettomat luomet eivät vaadi erityistä hoitoa. Tarvittaessa sopivalla vaatetuksella voi yrittää vähentää luomien hankausta ja kutiavaan luomeen voi kokeilla parin päivän ajan apteekista saatavia kortisonivoiteita.

Varhaislapsuuteen liittyvät tuliluomet ja mansikkaluomet eivät myöskään vaadi erityistä hoitoa, vaan häviävät yleensä täysin muutaman vuoden kuluessa.

Luomen poisto ja laserhoito

Lääkäri voi poistaa häiritseviä tai epäilyttäviä luomia leikkauksella (katso tarkemmin luomen poisto ja ihon pientoimenpiteet). Tällöin iho ensin puudutetaan ohuen neulan avulla, sitten lääkäri tekee viillon ihoon luomen ympärille ja poistaa luomen. Lopuksi syntynyt haava ommellaan kiinni. Yleensä hoitaja poistaa ompeleet 5-10 päivän kuluttua.

Joitain luomia voidaan hoitaa myös ihon laserhoidoilla. Isompien ihomuutosten poistossa erityisasiantuntija on plastiikkakirurgi.

Mikäli ihomuutos todetaan pahanlaatuiseksi, sen hoidosta on kerrottu erillisessä artikkelissa ihosyöpä.

Luomien ehkäisy ja suojautuminen auringolta

Vaalean ihon altistaminen runsaalle auringonvalolle lisää pigmenttiluomien lukumäärää. Näin ollen hyvä suojautuminen auringolta sekä sopivan auringonsuojavoiteen käyttö varsinkin lapsuudessa voivat ehkäistä luomien syntymistä (katso tarkemmin auringon polttama iho).

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit