Jalkasieni - Klinik.fi

VALITUT OIREET (6)

Jalkasieni

Päivitetty: 20.09.2018

Jalkasieni eli jalkasilsa tarkoittaa sienitulehdusta jalkaterän iholla. Yleensä sieni on varpaanväleissä, joskus myös jalkapohjassa tai päkiän seudussa. Jalkasieni tarttuu usein paikoista, joissa ollaan paljain jaloin, kuten uimahallin tai työpaikan pukuhuoneista. Jalkasieni on hyvin yleinen vaiva: siitä kärsii suurin osa suomalaisista jossain vaiheessa elämää.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jalkasientä voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla useamman viikon ajan.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos itsehoito ei auta tai sieni on laajemmalla alueella kuin varvasvälissä, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Jalkasienen oireet ja tutkiminen

Jalkasieni aiheuttaa ihon punoitusta, hilseilyä, halkeilua ja kutinaa. Vaivan tyypillisin paikka on kahdessa ulommaisimmassa varvasvälissä, mutta joskus jalkasieni voi iskeä myös päkiän ja jalkaholvin seutuun tai koko jalkapohjaan. Tällöin iholla voi näkyä myös pieniä rakkuloita tai koko jalkapohjan iho muuttuu paksuuntuneeksi ja hilseileväksi (ns. mokkasiinisilsa). Joskus harvoin jalkasieni voi aiheuttaa rakkuloita myös käsiin tai muualle iholle. Tämän arvellaan liittyvän kehon omaan reagointiin sientä kohtaan eikä siis välttämättä tarkoita, että sieni olisi levinnyt ärtyneille alueille.

Usein jalkasieneen liittyy myös kynsisieni. Kynnen sienikasvusto voikin toimia lähteenä uusille sienitulehduksille jalan iholla, ellei kynsisientä hoideta.  

Jalkasieni on yleensä helppo tunnistaa varvasväleistä itsekin. Sienen toteaminen silmämääräisesti muualla kuin varvasväleissä voi sen sijaan olla haastavaa myös lääkärille, koska myös muut ihotaudit (kuten psoriaasi sekä allerginen ihottuma) voivat aiheuttaa ihoreaktioita jaloissa. Epäselvissä tapauksissa yleislääkäri tai ihotautien erikoislääkäri voi ottaa sieninäytteen iholta. Sieniviljelyn vastauksen saannissa kestää useampia viikkoja.  

Ennen mahdollista sieninäytteen ottoa paikallisia hoitotuotteita ei saisi käyttää kahteen viikkoon ja mahdollisia suun kautta otettuja sienilääkkeitä kahteen kuukauteen, koska sienilääkkeet häiritsevät sieninäytteiden tulkintaa.

Jalkasienen itsehoito ja paikalliset sienilääkkeet

Varvasvälin jalkasientä voi hoitaa itsenäisesti apteekista ilman reseptiä saatavien hoitotuotteiden avulla. Useimmat lääkevoiteet tai –pulverit sisältävät klotrimatsolia, mikonatsolia tai tiokonatsolia, ja niitä suositellaan käytettäväksi päivittäin noin 3-4 viikon ajan. Myös terbinafiinia sisältäviä tuotteita on saatavilla, ja niillä jalkasienen hoitoaika on 1-2 viikkoa. 

Jos jalkasieni ei parane itsehoidolla ja vaatii lääkärissä käynnin, on hyvä pitää paikallisesti käytettävistä lääketuotteista noin kahden viikon tauko ennen lääkäriin hakeutumista, jotta mahdollinen sieninäyte voidaan ottaa lääkärikäynnin yhteydessä. 

Jalkasieni uusii melko herkästi. Klotrimatsolia, mikonatsolia tai tiokonatsolia sisältäviä tuotteita voi käyttää harvakseltaan esimerkiksi kerran viikossa muutaman kuukauden ajan, jotta uusiutumiselta vältyttäisiin. Kengät voi käsitellä lääkepulverilla, jotta myös siellä pesivät sieni-itiöt saadaan hoidettua.

Jalkasienen asiantuntijahoito ja lääkkeet

Jos sitkeä varvasvälin jalkasieni ei parane itsehoidolla, lääkäri voi kirjoittaa reseptillä suun kautta otettavan sienilääkekuurin 2-4 viikon ajaksi. Yleensä jalkapohjan sienimuutokset eivät parane paikallisilla lääketuotteilla ja ne vaativat lääkekuurin suun kautta. 

Jalkasienen kanssa yhtä aikaa pyritään hoitamaan myös mahdollinen kynsisieni. Sen hoidosta on kerrottu tarkemmin erillisessä artikkelissa kynsisieni.

Jalkasienen ehkäisy

Jalkasieni tarttuu usein sellaisista julkisista paikoista, joissa kävellään avojaloin. Tällaisia ovat mm. saunat, suihkutilat ja erityisesti pukuhuoneet. Jalkasientä voidaankin ehkäistä käyttämällä omia sandaaleja julkisissa pukuhuoneissa, kuten uimahallissa, urheilupaikoilla tai työpaikan suihkutiloissa.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit