Laihtuminen - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Laihtuminen

Päivitetty: 20.09.2018

Laihtuminen tarkoittaa kehon painon laskua, joka voi olla tietoista laihduttamista tai tahatonta painon putoamista. Merkittävästä tahattomasta laihtumisesta voidaan puhua, jos laihtuu vähintään 5 % omasta painostaan puolen vuoden aikana.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Mikäli laihtuminen on tarkoituksellista ja se liittyy ylipainoon, maltillinen painonpudotus onnistuu hyvin itsehoidolla. Samoin vähäistä tahatonta laihtumista voi pyrkiä korjaamaan lisäämällä ravinnon energiamäärää.

Suositellaan jatkotutkimusta

Yli 5 % painonpudotus muusta kuin omasta tietoisesta syystä on aina aihe lisätutkimuksille.

Laihtumisen syyt ja tutkiminen

Normaalitilanteessa ihminen laihtuu, jos kuluttaa enemmän energiaa liikkumiseen ja peruselintoimintoihin kuin mitä saa ravinnosta. Tietoisessa laihduttamisessa pyritään siis lisäämään liikuntaa ja vähentämään ruoan energiamäärää (katso tarkemmin erillinen artikkeli lihavuus).

Mikäli kyse ei ole tietoisesta painon pudotuksesta, taustalla voi olla jokin laihtumista aiheuttava sairaus. Tällaisia ovat mm. diabetes eli sokeritauti, kilpirauhasen liikatoiminta, jokin ruuansulatuskanavaan liittyvä sairaus (kuten keliakia) tai joissain tapauksissa myös erilaiset syövät. Näissä sairauksissa laihtuminen ei yleensä ole kuitenkaan ainoa oire, vaan lisäksi voi esiintyä esimerkiksi väsymystä.

Myös mielenterveyteen liittyvät ongelmat, kuten masennus ja syömishäiriöt, voivat aiheuttaa laihtumista. Vanhuksilla laihtumisen syynä voivat olla yleinen ikääntyminen ja sen mukana tuleva ruokahalun vähentyminen, sekä liian vähäinen proteiinien eli valkuaisaineiden saanti ruuasta.

Kotivaaka on helppo keino laihtumisen toteamiseen, mutta tahattoman laihtumisen tutkiminen vaatii aina lääkärin vastaanoton. Lääkäri voi tarvittaessa määrätä esim. verikokeita tai vatsan ja suoliston tähystystutkimuksia (gastroskopia tai kolonoskopia) laihtumisen syyn selvittämiseksi.

Laihtumisen itsehoito

Mikäli laihtumisen taustalta ei löydy selvää syytä, rasvan tai proteiinien lisäämisellä voidaan saada ruokavalioon lisäenergiaa ja tätä kautta saada paino nousemaan.

Jos laihtuminen on tarkoituksellista ja se liittyy ylipainoon, ruokavaliomuutoksilla ja liikuntaa lisäämällä voi painoa pudottaa turvallisesti. Ruokavalion keventämisessä ajatuksena on ruoan sisältämän energiamäärän maltillinen vähentäminen: hiilihydraatteja (erityisesti ravintokuitua) tulisi olla 45-50 %, rasvoja 25-35 % ja proteiineja 10-20 % kokonaisenergiasta. Kasvisten, hedelmien ja marjojen käyttöä siis lisätään, rasvaisten ruokien, makesten ja leivonnaisten syömistä vähennetään sekä sokeripitoisia juomia vältetään. Myös säännöllinen ateriarytmi on tärkeää.

Säännöllisellä liikunnalla pyritään puolestaan lisäämään kulutettua energiamäärää. Suositeltava liikuntamäärä on vähintään puoli tuntia reipasta liikuntaa viitenä päivänä viikossa.

Apteekeista on saatavilla myös laihdutusta tukevia lääkkeitä (katso tarkemmin erillinen artikkeli lihavuus).

Laihtumisen hoitaminen

Jos laihtumisen taustalta löydetään jokin sairaus, hoito suunnitellaan sen mukaisesti. Esimerkiksi keliakian hoitona on elinikäinen gluteeniton ruokavalio. Masennus ja syömishäiriö vaativat puolestaan psykiatrista hoitoa.

Jos laihtumisen taustalta ei löydy selvää syytä, ravitsemusterapeutti voi neuvoa energiapitoisemman ruokavalion suunnittelussa ja tätä kautta painon nostamisessa.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja