Alkuraskaus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Alkuraskaus

Päivitetty: 24.06.2019

Raskaus alkaa hedelmöittyneen munasolun kiinnittyessä naisen kohdun limakalvolle. Tällöin kuukautiskierto loppuu ja munasolu alkaa muuttua alkionkehityksen kautta uudeksi ihmisyksilöksi. Alkuraskaus tarkoittaa raskauden ensimmäistä 16 viikkoa.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Raskautta epäiltäessä on hyvä tehdä raskaustesti. Virtsasta tehtävän raskaustestin voi tehdä itsenäisesti. Raskaustestejä on saatavilla muun muassa apteekeista. 

Suositellaan jatkotutkimusta

Positiivisen raskaustestin jälkeen on hyvä ottaa yhteyttä terveydenhuoltohenkilöstöön tai äitiysneuvolaan, jotta säännölliset neuvolakäynnit saadaan aloitettua. Jos alkuraskauden aikana ilmaantuu poikkeavia tai huolestuttavia oireita, voi aina ottaa yhteyttä lääkäriin. Samoin lääkäriin on hyvä hakeutua, jos alkuraskauden pahoinvointi on jatkuvaa ja hyvin voimakasta.

Kiireellinen

Mikäli alkuraskauden aikana ilmenee runsasta verenvuotoa emättimestä ja tähän liittyvää voimakasta alavatsakipua, kyseessä saattaa olla keskenmeno. Tällöin on syytä hakeutua lääkäriin viipymättä.

Alkuraskauden oireet ja seuranta

Alkuraskaus aiheuttaa oireita, jotka ovat yleensä voimakkaimmillaan 6-8 raskausviikon kohdalla. Tyypillisiä alkuraskauden oireita ovat mm. väsymys ja pahoinvointi, joka yleensä painottuu aamuun. Lisäksi saattaa ilmaantua rintojen arkuutta, herkistymistä hajuille sekä ihon muutoksia, kuten jo olemassaolevien pigmenttialueiden tummumista.

Joka neljännellä naisella esiintyy alkuraskauden aikana niukkaa verenvuotoa emättimestä ("valekuukautiset"). Vuoto on vaaratonta, mikäli se ei ole runsasta tai siihen ei liity kramppimaisia alavatsakipuja.

Raskaus voidaan todeta virtsasta tehtävällä raskaustestillä, joita myydään apteekeissa. Testi on yleensä luotettava jo muutama päivä kuukautisten viivästymisen jälkeen. Äitiysneuvolakäyntejä on tiheästi raskauden aikana ja niihin kuuluvat myös lääkärintarkastukset. Äitiysneuvolassa tutkitaan mm. odottavan äidin veriryhmä ja veriarvot sekä mitataan virtsan valkuaisaine- ja sokeripitoisuutta sekä verenpainetta. Alkuraskaudessa voidaan ultraäänellä eli kaikukuvauksella myös varmistaa raskauden kesto.

Alkuraskauden oireet ja itsehoito

Alkuraskauteen liittyvä pahoinvointi voi joskus olla hyvinkin hankalaa. Tällöin kannattaa kokeilla ateriakokojen pienentämistä ja vähäisen ruokamäärän syömistä usein. Moni jättää pois kahvin ja happamat ruuat. Riittävästä nesteiden juomisesta on tärkeää kuitenkin huolehtia. On myös hyvä tietää, ettei oksentelu tai pahoinvointi vaurioita sikiötä, kunhan äidin yleisvoinnista huolehditaan.

Alkuraskauteen usein liittyvää närästystä ja ummetusta voi pyrkiä lievittämään apteekista ilman reseptiä saatavilla itsehoitolääkkeillä. Mahan happamuutta neutraloivat lääkkeet (antasidit) sekä ns. H2-salpaajat helpottavat närästysoireita suhteellisen nopeasti. Ummetuksen hoitoon puolestaan sopivat esim. apteekista saatavat laktuloosi tai magnesiamaito.

Alkuraskauden ruokavalio ei poikkea tavallisesta, monipuolisesta ruokavaliosta. Tutkimusten mukaan maksan syömistä, suolan käyttöä ja lakritsin tai salmiakin nauttimista on hyvä kuitenkin rajoittaa tavallistakin enemmän. Myöskään kahvia ei ole hyvä juoda kolmea kuppia enempää päivässä. Kalan syöntiä on hyvä lisätä, samoin D-vitamiinin (10 µg lisävalmiste) ja foolihapon (0.4 mg lisävalmiste 12. raskausviikolle saakka) nauttimista.

Alkuraskauden aikana voi liikkua aivan turvallisesti voinnin ja jaksamisen mukaan. Sen sijaan tupakointia ja päihteitä tulisi välttää. Tutkimusten mukaan tupakointi nostaa keskenmenoriskin jopa 33 keskenmenoon sataa raskautta kohden. Lisäksi tupakointi jopa kolminkertaistaa riskin kasvuhäiriöille. Alkoholia ei raskauden aikana tulisi käyttää lainkaan - turvallista rajaa raskaudenaikaiselle alkoholin käytölle ei ole olemassa.

Monet tavallisetkin itsehoitolääkkeet eivät välttämättä ole turvallisia raskauden aikana käytettäväksi. Lisätietoja eri lääkkeiden sopivuudesta saa apteekkien farmaseuteilta ja proviisoreilta.

Alkuraskaus, lääkitys ja sairausloma

Mikäli äidillä on käytössä säännöllistä lääkitystä, sen jatkosta raskauden aikana on hyvä neuvotella lääkärin kanssa.

Joskus alkuraskauden pahoinvointi on niin voimakasta, että tarvitaan sairaalahoitoa. Suonensisäiseen nesteytykseen turvaudutaan, mikäli oksentelu pitkittyy eivätkä nesteetkään pysy sisällä.

Raskauden ehkäisy

Raskauden ehkäisymenetelmiä on useita: kondomi, hormonaalinen ehkäisy (ehkäisypillerit, ehkäisyrengas, ehkäisylaastari, ehkäisykapseli), kierukkaehkäisy tai sterilisaatio. Menetelmän valinta tapahtuu yksilöllisesti ja elämäntilanteen mukaan. Jälkiehkäisystä on kerrottu tarkemmin omassa artikkelissa jälkiehkäisy.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit