Verioksennus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Verioksennus

Päivitetty: 20.09.2018

Verioksennus tarkoittaa tilannetta, jossa oksennuksen seassa on kirkasta tai tummunutta verta. Verioksennuksen yleisimpiä aiheuttajia ovat mahahaava, muut mahalaukun limakalvon vauriot sekä ruokatorven suonikohjut eli laskimolaajentumat. Verioksennus on aina henkeä uhkaava tilanne: vuosittain siihen kuolee noin 300 suomalaista.

MILLOIN HOITOON?

Kiireellinen

Verioksennus on henkeä uhkaava tila, joka edellyttää välitöntä lääkäriin hakeutumista.

Verioksennuksen aiheuttajat ja tutkiminen

Verioksennus on henkeä uhkaava tila, jonka muut oireet riippuvat vaivan aiheuttajasta. Oksennuksen mukana tuleva kirkas veri on yleensä peräisin ruokatorven laskimolaajentumista eli suonikohjuista. Tällöin verenvuoto voi olla hyvinkin runsasta. Muina oireina voi olla kalpeutta, huimausta ja kylmänhikisyyttä. 

Mahalaukusta peräisin oleva veri on yleensä hieman tummempaa. Vuodon määrä voi vaihdella pienestä tihkuttamisesta runsaaseenkin vuotoon. Yleisin mahalaukkuperäisen vuodon aiheuttaja on vatsahaava. Vähäisessä vuodossa veren hemoglobiinin lasku eli anemia voi kehittyä hitaasti, eikä vuodosta hälyttäviä muita oireita välttämättä ole. Joskus mahalaukun verenvuodon ainoana merkkinä voi olla tervamainen, musta uloste, joka syntyy vuotaneen veren kulkiessa suoliston läpi.

Verioksennuksen tutkiminen vaatii aina käyntiä lääkärissä. Lääkäri tutkii mahdollisen verioksennuksen ulkonäön vastaanotolla. Mikäli tilanne ei ole kriittinen, tarkastetaan myös mustien ulosteiden esiintyminen tuseeraamalla eli tunnustelemalla peräsuolta peräaukon kautta. Myös verikokeita (mm. perusverenkuva eli PVK) voidaan ottaa.

Verioksennuksen hoito

Verioksennuksen hoito tapahtuu sairaalassa. Menetetty veri pyritään korvaamaan suonensisäisellä nesteytyksellä. Mahalaukun tähystys eli gastroskopia pyritään tekemään mahdollisimman pian vuotokohdan havaitsemiseksi ja hoitamiseksi.

Verioksennuksen ehkäisy

Verioksennukseen johtavia tiloja voi ennaltaehkäistä eri tavoin. Mahalaukun limakalvon vaurioita (katso vatsahaava) voi ehkäistä välttämällä turhaa tulehduskipulääkkeiden käyttöä. Myös mahan limakalvolla viihtyvä helikobakteeri voi aiheuttaa vatsahaavaa, joten bakteerin häätäminen antibiootti- ja happosalpaajalääkekuurin avulla voi ehkäistä verenvuotoa. 

Ruokatorven laskimolaajentumien taustalla on yleensä maksakirroosi, jota voi ehkäistä välttämällä liiallista alkoholinkäyttöä.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja