Verta ulosteessa - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Verta ulosteessa

Päivitetty: 20.09.2018

Verta voi näkyä ulosteessa kirkkaana tai hyytyneenä verenä. Veriulosteen yleisimpiä aiheuttajia ovat peräpukamat ja peräaukon haavaumat. Myös tulehdukselliset suolistosairaudet, rajut bakteeriripulit sekä paksu- ja peräsuolen kasvaimet voivat aiheuttaa näkyvän veren ilmaantumista ulosteeseen. Satunnainen veriuloste on yleinen vaiva, mutta pitkittyessään se vaatii tarkempia tutkimuksia.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Mikäli verenvuoto on kirkasta ja jää pyyhittäessä paperiin, syynä on todennäköisesti peräpukamat tai peräaukon haavauma. Jos tällainen oireilu on satunnaista, ei lääkäriin tarvitse hakeutua, vaan oiretta voi lievittää turvallisesti itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos havaitsee verta ulosteessa, eikä oire ole ohimenevää, tarkemmat tutkimukset veriulosteen syistä ovat aina tarpeen.

Kiireellinen

Mikäli veriulosteeseen liittyy yleisvoinnin laskua tai heikotusta, on hyvä hakeutua lääkärin tutkittavaksi päivystyksellisesti.

Veriulosteen aiheuttajat ja tutkiminen

Kirkas veri ulosteen pinnalla, pönttöön tippuva veri sekä pyyhittäessä paperiin jäävä veri viittaavat peräpukamiin tai peräaukon haavaumaan (katso erillinen artikkeli verenvuoto peräaukosta). Tällöin ulostaminen saattaa myös olla kivuliasta.

Ulosteen pinnalla näkyvä ja väriltään hieman tummempi veri on yleensä peräisin paksu- tai peräsuolen alueelta. Sen yleisimpiä aiheuttajia on suolen umpipussitauti (divertikuloosi), johon ei yleensä liity muita oireita. Myös paksu- tai peräsuolen kasvaimet voivat aiheuttaa veriulostetta. Kasvaimeen viittaavia seikkoja ovat mm. yli 50-vuoden ikä, tahaton laihtuminen tai nauhamaiset ulosteet.

Tulehdukselliset suolistosairaudet (haavainen paksusuolitulehdus ja Crohnin tauti) aiheuttavat veristen ulosteiden lisäksi tavallisesti ripulia ja vatsakipua. Myös lievä kuume on mahdollinen. Rajussa vatsataudissa on käytännössä aina kuumetta ja yleisvoinnin laskua veriripulin lisäksi. Varsinkin lapsilla kuumeiseen ripulitautiin liittyy ajoittain veriripulia.

Lääkärin suorittamaan yleistutkimukseen verisen ulosteen vuoksi kuuluu mm. vatsan alueen tunnustelu sekä peräaukon lähempi tarkastelu. Tavallisesti lääkäri myös tutkii peräsuolen tuseeraamalla eli tunnustelemalla peräsuolta peräaukon kautta tai pientä tähystyslaitetta (proktoskooppi) käyttäen. Mikäli aiheuttajaa ei tällä tavoin löydy, tehdään jatkotutkimuksena paksusuolen tähystys eli kolonoskopia.

Veriulosteen itsehoito

Jos veriulosteen syynä ovat peräpukamat, niitä voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla. Tällöin huomio tulee kiinnittää ummetuksen ehkäisyyn ja hyvään peräaukon seudun hygieniaan. Tarkemmin peräpukamien itsehoidosta on kerrottu erillisessä artikkelissa peräpukamat.

Veriulosteen asiantuntijahoito

Verisen ulosteen asiantuntijahoito riippuu vaivan aiheuttajasta. Peräpukamien hoitoon voidaan käyttää ns. kumilenkkihoitoa, jossa pukamat "hirtetään" pienen kumilenkin avulla. Peräaukon haavaumaa hoidetaan puolestaan nitraattivoiteella ja huolehtimalla ulosteen sopivasta pehmeydestä.

Tulehduksellisiin suolistosairauksiin on myös nykyisellään olemassa hyviä hoitoja. Paksu- ja peräsuolen kasvaimet vaativat kirurgisen leikkauksen.

Veriulosteen ehkäisy

Peräpukamat ovat yleisimpiä veriulosteen aiheuttajia. Ummetuksen hoitaminen esim. kuitupitoisella ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla sekä kovemman ponnistelun välttäminen ulostaessa ehkäisevät peräpukamia. Myös ylipainon välttäminen ehkäisee peräpukamien syntymistä.

Mm. ravitsemusterapeutti voi antaa neuvoja sopivan ruokavalion löytämisessä ja painonhallinan tukemisessa. Lisäksi apteekista saa tarvittaessa ummetuksen hoitoon sopivia tuotteita, kuten suolen sisältöä lisääviä ja pehmittäviä laksatiiveja (mm. laktuloosi, laktiloli ja makrogoli) tai suolta stimuloivia valmisteita (kuten sennosidi ja bisakodyyli).

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja