Peräpukamat - Klinik.fi

VALITUT OIREET (4)

Peräpukamat

Päivitetty: 20.09.2018

Peräpukamat tarkoittavat peräaukon laskimoiden laajentumia, joiden yleisimmät aiheuttajat ovat ummetus, ylipaino, pitkäaikainen paikallaan istuminen ja raskaus. Pukamat voivat olla joko ulkoisia tai sisäisiä. Kyseessä on hyvin yleinen vaiva - lähes jokainen kärsii peräpukamista jossain vaiheessa elämään.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Peräpukamat ovat yleinen ja tavallisesti vaaraton vaiva. Jos oireet ovat lieviä ja vain ajoittaisia, niitä voi turvallisesti lievittää itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli oireet kestävät viikkoja, verenvuoto on runsasta tai jatkuvaa, alueella on kovaa äkillistä kipua tai pukamat ovat työntyneet pysyvämmin ulos, on hyvä hakeutua lääkärin tutkittavaksi.

Peräpukamien oireet ja tutkiminen

Peräpukamien tyypilisin oire on verenvuoto peräaukosta - erityisesti pukamiin viittaa pyyhittäessä paperiin jäävä verenvuoto. Muita peräpukamien oireita ovat mm. kipu, kutina tai epämiellyttävä tunne peräaukon seudussa. Usein oireet vaihtelevat ja välillä peräpukamat voivat olla täysin oireettomiakin.

Peräpukama voi työntyä myös ulos peräaukosta, jolloin puhutaan ulkoisesta peräpukamasta. Ulkoiset pukamat voivat joskus kureutua (hapenpuutteen aiheuttama oire peräpukamassa), minkä merkkinä on äkillinen ja kova kipu peräaukon seudussa.

Tyypilliset peräpukamat on helppo todeta itsekin oireiden perusteella. Varma diagnoosi vaatii kuitenkin käynnin vastaanotolla. Lääkärin suorittamaan perustutkimukseen kuuluu peräaukon ja mahdollisten pukamien tarkastelu. Sisäisiä peräpukamia on mahdollista tutkia tunnustelemalla peräsuolta sormella tai käyttämällä peräsuolen tähystintä eli proktoskooppia.

Peräpukamien itsehoito

Jos peräpukamista ei ole vaivaa, niille ei tarvitse tehdä mitään. Oireilevia pukamia voi kuitenkin hoitaa monin eri tavoin. Pukamien itsehoidon kulmakivi on ulosteen pitäminen riittävän pehmeänä, koska ummetukseen liittyvä ulosteen kovuus ja tästä johtuva ponnistelun tarve ovat yleisimpiä peräpukamien aiheuttajia. Kuitupitoinen ruoka helpottaa ummetusta, joten ruokavalioon kannattaa lisätä mm. vehnä- tai ruisleseitä, muita viljatuotteita, kasviksia, hedelmiä ja marjoja. Erityisen tehokkaita ummetuksen hoidossa ovat luumut ja viikunat, jotka kannattaa nauttia aamuisin runsaan veden kera. Myös säännöllinen liikunta vähentää ummetusta.

Jos pukamat aiheuttavat kutinaa ja kipua, myös peräaukon seudun hyvä hygienia on tärkeää oireiden vähentämisessä. Peräaukon seutu pestään vedellä pari kertaa päivässä ja aina ulostamisen jälkeen. Kuivaaminen tehdään painelemalla, jotta hankaaminen ei ärsyttäisi pukamia. Tarvittaessa peräaukon ihoa voidaan hoitaa rasvaisella perusvoiteella.

Apteekeista on saatavilla monenlaisia peräpukamien hoitoon soveltuvia tuotteita, kuten kipua lievittäviä voiteita ja peräpuikkoja. Niitä ei kuitenkaan ole hyvä käyttää säännöllisesti pitkiä aikoja. Mikäli peräpukamat liittyvät ummetukseen, voidaan käyttää kuituja sisältäviä ja suolen sisältöä lisääviä ummetuslääkkeitä (mm. ispagulansiemenkuori), paksusuolen nestettä lisääviä lääkkeitä (laktuloosi, laktiloli ja makrogoli) tai suolen toimintaa aktivoivia lääkkeitä (sennosidi ja bisakodyyli). Ummetuksen hoidosta on kerrottu tarkemmin erillisessä artikkelissa ummetus.

Peräpukamien asiantuntijahoito

Jos itsehoito ei auta, voi lääkäri tarvittaessa kirjoittaa puudutusainetta sisältävää voidetta kivun lievitykseen tai ummetuslääkkeitä reseptillä. Peräpukamia on myös tilanteesta riippuen mahdollista avata tai ”hirttää” kumilenkillä, jolloin ne irtoavat tämän jälkeen itsestään yleensä viikon kuluessa. Joskus leikkaushoitokin voi tulla kyseeseen.

Peräpukamien ehkäisy - ummetuksen hoitaminen

Ummetus eli kovat ulosteet ovat yhteydessä peräpukamien syntymiseen. Ummetuksen hoitaminen esim. kuitupitoisella ruokavaliolla ja riittävällä liikunnalla sekä kovemman ponnistelun välttäminen ulostaessa ehkäisevät peräpukamia.

Yksi peräpukamien aiheuttajista on istumatyö. Peräpukamia voi yrittää ennaltaehkäistä välttämällä pitkäaikaista paikallaan istumista esim. muuttamalla työskentelyasentoja. Tähän saa neuvoja mm. työterveyshuollosta. Myös ylipainon välttäminen ehkäisee tutkimusten mukaan peräpukamien syntymistä.

Mm. ravitsemusterapeutti voi antaa neuvoja sopivan ruokavalion löytämisessä ja painonhallinan tukemisessa. Lisäksi apteekista saa tarvittaessa ummetuksen hoitoon sopivia tuotteita.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit