Crohnin tauti ja colitis ulcerosa - Klinik.fi

VALITUT OIREET (5)

Crohnin tauti ja colitis ulcerosa

Päivitetty: 20.09.2018

Crohnin tauti ja colitis ulcerosa ovat molemmat tulehduksellisia suolistosairauksia (engl. Inflammatory bowel disease eli IBD), joissa elimistö kehittää tulehdusreaktion suoliston omaa bakteerikantaa vastaan. Tämän seurauksena suoliston limakalvoille kehittyy tulehdusta ja haavaumia. Crohnin tauti voi sijaita paksusuolessa, ylempänä ohutsuolen loppuosassa tai molemmissa. Colitis ulcerosa sijaitsee paksusuolessa, josta tuleekin sen suomenkielinen nimi haavainen paksusuolitulehdus. Tulehduksellisten suolistosairauksien syntymekanismia tai aiheuttajaa ei tunneta tarkasti, mutta niiden on todettu olevan ainakin osittain perinnöllisiä. Yhteensä Crohnin tautia ja colitis ulcerosaa sairastaa alle prosentti suomalaisista. 

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Tulehduksellista suolistosairautta epäiltäessä on aina hyvä hakeutua lääkärin vastaanotolle. On kuitenkin hyvä muistaa, että mm. pelkkä ripuli lyhytaikaisena on hyvin yleinen oire normaaleissa vatsataudeissa. Crohnin tautia tai haavaista paksusuolitulehdusta on syytä epäillä vasta, jos ripuli jatkuu pitkään ja vaivaan liittyy myös muita yllä mainittuja oireita.

Kiireellinen

Yleensä tulehdukselliset suolistosairaudet eivät vaadi päivystyksellistä arviota. Mikäli kuitenkin yleisvointi on heikko tai oireet ovat erittäin voimakkaita, voi päivystykseen hakeutuminen olla aiheellista.

Crohnin taudin ja colitis ulcerosan oireet ja tutkiminen

Crohnin taudin yleisimpiä oireita ovat vatsakipu, ripuli, kuume ja laihtuminen. Myös peräaukon haavauma voi liittyä Crohnin tautiin. Joskus Crohnin tauti voi aiheuttaa myös suoliston ulkopuolisia oireita (mm. aftat, nivelten tulehdukset, selkävaivat, silmän värikalvon tulehdus) tai jopa suolitukoksen (suolen tukkeuma, joka aiheuttaa kovaa vatsakipua ja oksentelua). Usein oireet alkavat pikkuhiljaa, mutta välillä taudissa voi tulla pidempiäkin oireettomia jaksoja.

Colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolitulehdus aiheuttaa yleensä ripulia, joka voi olla myös veristä tai limaista. Muita mahdollisia oireita ovat kuume, vatsakipu, nivelten oireet ja jopa selkärankareuma. Myös colitis ulcerosa on pitkäaikainen tauti ja voi olla välillä pitkäänkin oireeton. 

Tulehduksellisen suolistosairauden toteaminen vaatii käyntiä lääkärin vastaanotolla. Yleislääkäri tai vatsaelinlääkäri (gastroenterologi) tunnustelee yleensä vatsan sekä peräsuolen peräaukon kautta (tuseeraus). Eri verikokeiden avulla voidaan seuloa tai tarkastaa suoliston mahdollista tulehdustilaa. Taudin diagnosointi eli varmistus tehdään kuitenkin ohutsuolen loppuosan ja paksusuolen tähystystutkimuksessa (kolonoskopia), jossa suolen limakalvolta otetaan koepaloja. Tarvittaessa eri kuvantamistutkimukset (kuten magneettikuvaus tai tietokonetomografia) voivat auttaa taudin toteamisessa ja vaikeusasteen arvioinnissa.

Crohnin taudin ja colitis ulcerosan itsehoito ja ruokavalio

Valitettavasti Crohnin tautia tai haavaista paksusuolitulehdusta ei voida nykytiedon mukaan hoitaa itsehoidolla tai ruokavaliolla. Monipuolinen ruokavalio auttaa kuitenkin pitämään yleiskunnon hyvänä ja estää laihtumista. Tupakoinnin lopetus on tärkeää taudin toteamisen jälkeenkin - tähän apuvälineitä saa mm. apteekeista.

Crohnin taudin ja colitis ulcerosan asiantuntijahoito, lääkkeet ja leikkaus

Tulehduksellisten suolistosairauksien hoidossa oleellista on asianmukainen lääkehoito. Molempiin sairauksiin käytetään mm. sulfasalatsiinia, kortisonilääkkeitä suun kautta otettuina, solunsalpaajia tai uusia biologisia lääkkeitä taudin vaikeusasteen mukaan. Lääkehoito ei valitettavasti paranna tautia, mutta yleensä oireet kuitenkin helpottavat selvästi tai loppuvat kokonaan. Mahdollisesta oireettomuudesta huolimatta lääkehoitoa tavallisesti jatketaan, jotta tauti ja oireilu pysyisivät poissa.

Sekä Crohnin taudissa että colitis ulcerosassa voidaan harkita leikkaushoitoa, jos lääkehoito ei riitä saamaan oireita kuriin. Leikkauksessa gastrokirurgi poistaa tulehtuneen osan suolesta. Pitkään jatkuneeseen haavaiseen paksusuolitulehdukseen liittyy kasvanut paksusuolisyövän riski. Tämän vuoksi paksusuolen tähystystutkimukset aloitetaan noin kahdeksan vuotta taudin toteamisen jälkeen, ja niitä jatketaan löydösten mukaan muutaman vuoden välein.

Crohnin taudin ja colitis ulcerosan ehkäisy

Alttius sairastua Crohnin tautiin tai colitis ulcerosaan (haavainen paksusuolitulehdus) on pitkälti perinnöllistä, joten näiden tautien täydelliseen ennaltaehkäisyyn ei ole toimivia keinoja. 

Tupakointi kuitenkin altistaa ainakin Crohnin taudille. Etenkin henkilöiden, joilla tiedetään olevan perinnöllistä taipumusta Crohnin taudille, olisi hyvä lopettaa tupakointi. Apteekeista on saatavilla lopettamista tukevia ja vieroitusoireita lievittäviä valmisteita (mm. nikotiinilaastari ja nikotiinipurukumi). Tarkemmin tupakoinnin lopettamisesta on kerrottu erillisessä artikkelissa tupakointi.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit