Kilpirauhanen sijaitsee kaulalla henkitorven molemmin puolin. Sen tehtävänä on tuottaa mm. elimistön aineenvaihduntaan keskeisesti liittyvää kilpirauhashormonia eli tyroksiinia.
Kilpirauhanen ja kilpirauhasen vaivat
Yleisimpiä kilpirauhaseen liittyviä vaivoja ovat kilpirauhastulehdus ja kilpirauhasen toiminnan häiriöt. Kilpirauhastulehduksessa (tyreoidiitti) elimistö kehittää vasta-aineita kilpirauhaskudosta vastaan, ja tämä johtaa kilpirauhasen toiminnan häiriintymiseen. Hitaasti kehittyvässä muodossa ei välttämättä esiinny minkäänlaisia oireita, vaan kilpirauhasen toiminta hiipuu pikkuhiljaa. Nopeasti kehittyvässä muodossa (ns. subakuutti tyreoidiitti) oireena on tyypillisesti kipua kilpirauhasen seudussa, pitkittynyttä kuumetta ja kilpirauhasen liikatoiminnan merkkejä.
Kilpirauhasen toiminnan häiriöt voivat aihettaa sekä kilpirauhasen vajaatoimintaa (hypotyreoosi) että kilpirauhasen liikatoimintaa (hypertyreoosi). Kilpirauhanen voi kasvaa myös kooltaan liian suureksi, jolloin puhutaan struumasta. Lisäksi kilpirauhaseen voi kehittyä kasvaimia, joista 95 % on kuitenkin hyvänlaatuisia.
Kilpirauhasen toimintaa voidaan tutkia verikokeilla, joista yleisimpiä ovat tyroksiinin (T4V) ja tyreotropiinin (TSH) mittaukset. Kilpirauhastulehdusta epäiltäessä tarkastetaan myös elimistön tulehdusarvot eli lasko (La) ja CRP. Ultraääni eli kaikututkimus voi antaa tietoa kilpirauhasen koosta sekä sen koostumuksesta. Myös tarkempia kuvantamismenetelmiä kuten magneettikuvausta voidaan harkita.
Tarvittaessa epäilyttävästä muutoksesta voidaan ottaa kudosnäyte. Tämä tapahtuu ultraääniohjauksessa, ja näytteen ottamiseen käytetään ohutta neulaa.
Kilpirauhasvaivojen hoito
Hoito riippuu vaivan aiheuttajasta. Nopeasti kehittynyt kilpirauhastulehdus hoidetaan suun kautta otettavalla kortisonilääkityksellä. Kilpirauhasen liikatoimintaa voidaan hoitaa mm. karbimatsolilääkityksellä, radiojodilla tai leikkauksella, kilpirauhasen vajaatoimintaa taas tyroksiinilääkityksellä. Struumaakin voidaan hoitaa joissakin tapauksissa tyroksiinilääkityksellä.
Kilpirauhasen leikkaus voi tulla kyseeseen muun muassa kilpirauhasen liikatoiminnan, kasvainten tai hyvin suureksi kasvaneen kilpirauhasen (struuman) hoidossa.
Korvaukset
Hypotyreoosiin on mahdollista saada 100 % lääkekorvattavuus Kelalta, jos oireilu ja laboratoriotutkimukset täyttävät Kelan vaatimat erityiskorvattavuuden ehdot. Tällöin hoitava lääkäri voi tehdä lääkärinlausunnon korvattavuuden hakemiseksi (katso tarkemmin kilpirauhasen vajaatoiminta).