HIV - Klinik.fi

VALITUT OIREET (6)

HIV

Päivitetty: 26.09.2018

HIV-infektio on virustauti, jonka seurauksena ihmisen vastustuskyky heikentyy. HIV tarttuu suojaamattomassa seksissä tai verikontaktin (kuten likaisten huumeruiskujen) kautta. Sairauden aiheuttaa elimistön valkosoluja vastaan hyökkäävä HI-virus (engl. Human immunodeficiency virus). Vuosittain HIV-infektion saa noin 150 suomalaista.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos epäilee HIV-tartuntaa tai ilmenee siihen viittaavia oireita, on syytä hakeutua lääkäriin. Myös esimerkiksi suojaamaton seksi prostituoidun kanssa on aihe tutkimuksille.

HIV:n oireet ja tutkimukset

HIV-infektio voidaan jakaa kolmeen vaiheeseen: 1) ensivaiheeseen, 2) oireettomaan tai vähäoireiseen vaiheeseen, sekä 3) AIDS-vaiheeseen (engl. Aquired immunodeficiency syndrome). Ensivaihe voi olla täysin oireetonkin, mutta usein esiintyy yleisoireita, joista tavallisimpia ovat kuume, päänsärky, ihottuma ja nivelsäryt. Ensivaihe alkaa yleensä joitakin viikkoja tartunnan jälkeen. Vähäoireinen tai oireeton vaihe voi kestää vuosia. Tätä seuraavassa AIDS-vaiheessa elimistön oma puolustuskyky on hyvin rajoittunut ja täten tavallisetkin taudinaiheuttajat voivat aiheuttaa vakaviakin sairauksia.

HIV:n tutkiminen ja taudin toteaminen tapahtuu verinäytteellä. Jos ensimmäinen näyte on positiivinen, varmistetaan diagnoosi vielä toisella näytteellä.

HIV:n hoito ja lääkitys

Vaikka parantavaa hoitoa HIV-infektioon ei ole, tartuntaa on mahdollista hoitaa lääkityksellä. Oikein suunniteltu lääkitys hidastaa AIDS-vaiheen puhkeamista tai jopa estää sen kokonaan. Lääkehoidon suunnittelusta ja toteutuksesta vastaa yleensä infektiotautien erikoislääkäri.

Odottavalle äidille annettavalla lääkityksellä voidaan estää viruksen tarttuminen lapseen.

HIV:n ehkäisy

HI-virus leviää suojaamattoman seksin tai verikontaktin (kuten likaisten huumeruiskujen) välityksellä, ei esimerkiksi kosketuksesta tai pisaratartuntana. Kondomin käyttö onkin ylivoimaisesti tärkein keino HIV-tartuntojen (kuten muidenkin sukupuolitautien) ehkäisyssä.

Aiempina vuosina syntyvä lapsi saattoi saada tartunnan HI-virusta kantavalta äidiltään, mutta nykyisin tällaiset tartunnat pystytään ehkäisemään odottavalle äidille annettavalla lääkityksellä.