Klamydia - Klinik.fi

VALITUT OIREET (6)

Klamydia

Päivitetty: 26.09.2018

Klamydia on yleisin sukupuolitauti Suomessa, johon sairastuu ainakin 15 000 henkilöä joka vuosi. Klamydian aiheuttaa yhdynnässä tarttuva Chlamydia trachomatis -bakteeri.

MILLOIN HOITOON?

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli klamydiasta herää epäily yllä lueteltujen oireiden perusteella tai satunnaisen suojaamattoman yhdynnän jälkeen, on syytä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin.

Klamydian oireet ja tutkiminen

Klamydian tunnistamista vaikeuttaa, että tauti on useimmiten täysin oireeton: naisista jopa 90 prosentilla klamydia ei aiheuta oireita lainkaan ja miehistäkin noin puolet on oireettomia. Tämän vuoksi klamydia myös leviää herkästi. Naisilla yleisin klamydian seuraus on kohdunkaulan tulehdus, joka tavallisesti ei aiheuta mitään tuntemuksia. Yleisimpiä havaittavia klamydian oireita naisilla ovat poikkeava valkovuoto, ylimääräinen tiputteluvuoto, kirvely virtsatessa tai alavatsakivut. Miehillä oireina voivat olla virtsaputken tai lisäkiveksen tulehdus tai poikkeava vuoto virtsaputkesta.

Naisilla sisäsynnyttimien tulehdus on tärkein klamydian aiheuttama liitännäissairaus. Hoitamattomana oireetonkin klamydia voi vaikuttaa lisääntymiskykyyn - sekä miehillä että naisilla.

Yleisin tapa todeta klamydiatartunta on virtsanäytteestä otettava testi. Naisilla myös kohdunkaulan alueelta otettavaa näytettä voidaan käyttää taudin toteamiseen. Tartunnan saaneen mahdollinen kumppani on myös tutkittava. Sukupuolitauteihin erikoistuneita lääkäreitä ovat ihotautilääkärit, gynekologit (naispotilaat) sekä urologit (miespotilaat).

Klamydian hoito ja antibiootti

Klamydia ei korjaannu itsestään, vaan sen hoito vaatii aina reseptilääkityksen. Hoitona käytetään suun kautta otettavaa antibioottia, tavallisesti kerta-annoksena. Yleisimmin käytetty antibiootti on atsitromysiini. Sisäsynnytintulehduksen hoitoon vaaditaan pidempi, yleensä noin kahden viikon lääkekuuri.

Noin kuukauden kuluttua hoidosta suositellaan kontrollinäytettä, jotta taudin paraneminen voidaan varmistaa. Tartunnan saaneen mahdollinen kumppani on myös tutkittava, koska suurimmalle osalla klamydiatartunta ei aiheuta havaittavia oireita.

Korvaukset

Klamydiatulehduksen hoito on potilaalle ilmainen terveyskeskus- tai sairaalalääkärin hoitamana.

Klamydian ehkäisy

Kondomin käyttö yhdynnässä ehkäisee klamydian tarttumisen. Ennaltaehkäisyssä on syytä huomioida, että suurin osa taudinkantajista on täysin oireettomia, eikä tiedä sairastavansa klamydiaa.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit