Nivuskyhmyllä tarkoitetaan sormin tunnettavaa pattia nivusen alueella. Yleisimmin kyse on suurentuneesta imusolmukkeesta, mutta myös jotkin tyrät tai pikkupojilla laskeutumaton kives voivat olla kyhmyn aiheuttajia. Mikäli patti nivusessa ei ole hävinnyt muutaman viikon kuluessa, se vaatii tarkemman tutkimuksen.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
1-2 cm kokoista imusolmuketta voi täysin rauhassa seurata muutaman viikon ajan.
Suositellaan jatkotutkimusta
Mikäli patti ei ala pienentyä, se on kuumottava ja punoittava tai kyhmyjä syntyy nopeasti useita nivusen alueelle, on syytä käydä tarkistuttamassa tilanne lääkärissä.
Kiireellinen
Jos kyhmyyn liittyy voimakasta kipua, kyseessä saattaa olla nivustyrä, jonka verenkierto on vaarassa. Tällöin välitön lääkärin arvio on tarpeen.
Patti nivusessa - aiheuttajat ja tutkimukset
Patti nivusessa havaitaan usein sattumalta, ja yleensä kyhmy aristaa vain lievästi. Muut oireet riippuvat patin aiheuttajasta.
Yleisimmin patti nivusessa johtuu nivusalueen imusolmukkeiden suurenemisesta, jonka taustalla on tavallinen virustauti (kuten flunssa) tai jalan ihon tulehdus (kuten ruusu, hyönteisten puremat tai atooppinen iho). Imusolmukkeiden suureneminen on osa elimistön puolustusjärjestelmän normaalia toimintaa, sillä niiden tehtävänä on kerätä ja tuhota bakteereja ja viruksia. Tällöin nivusessa tuntuva kyhmy voi aristaa lievästi ja lisäksi voi olla kuumetta. Tulehdukseen liittyvä reaktiivinen imusolmukesuurentuma palautuu normaaliksi yleensä muutamassa viikossa. Mikäli näin ei tapahdu, ovat tarkemmat tutkimukset tarpeen.
Nivuspatti voi olla myös nivustyrän aiheuttama. Usein tyrässä on lievää arkuutta, mutta joskus pullistuma voi olla myös kivuton. Tyypillisesti vaiva pahentuu esim. ponnistelun tai yskimisen yhteydessä. Joskus vaarana voi olla tyräalueen ahtautuminen (ns. kureutuminen). Tämä on aihe leikkaukselle.
Pojilla nivusalueen kyhmyn taustalta voi löytyä myös kivespussiin laskeutumaton kives tai ns. hyppivä kives -ilmiö, jossa kiveksenkohottajalihas nostaa kiveksen korkealle nivuskanavaan. Tällöin kyhmy on yleensä hyvin liikkuva ja aristamaton.
Nivuskyhmyn tarkempi tutkiminen vaatii käyntiä lääkärin vastaanotolla. Yleistutkimukseen kuuluvat nivusten tunnustelu, alaraajojen ihon tarkistaminen sekä mahdollisesti muiden imusolmuke-alueiden tutkiminen. Mikäli lääkäri epäilee tyrää, miehillä nivuskanavaa on mahdollista tutkia sormella kivespussin kautta. Pojilla nivuskanavassa olevaa kivestä voidaan yrittää "lypsämällä" vetää kivespussiin.
Jatkotutkimuksina käytetään verikokeita, kuten perusverenkuva eli PVK ja tulehdusarvo (CRP). Itse nivuskyhmyn tarkempi tutkiminen tapahtuu ultraäänitutkimuksella, jonka yhteydessä patista voidaan myös ottaa ohuen neulan avulla pieni koepala. Tämä on kuitenkin vain harvoin tarpeen.
Nivuspatin itsehoito
Koska patti nivusessa johtuu yleensä suurentuneesta imusolmukkeesta, 1-2 cm kokoista kyhmyä voi hyvin seurata kotona pari viikkoa ja odotella sen häviämistä itsestään.
Nivuspatin asiantuntijahoito
Nivuskyhmyjen asiantuntijahoito määräytyy aiheuttajan mukaan. Mikäli kyse on pikkupojan laskeutumattomasta kiveksestä, hoitona on kiveksen vapauttaminen leikkauksella viimeistään 2. ikävuoden aikana. Nivustyrän hoidosta on kerrottu omassa artikkelissa.
Jos patti nivusessa johtuu suurentuneista imusolmukkeista, mahdolliset taustalla olevat jalan ihotulehdukset hoidetaan. Muu hoito määräytyy imusolmukkeen ultraäänitutkimuksen ja imusolmukkeesta mahdollisesti otettavan koepalan mukaan.