Lonkan ulkolaidan kiputila - Klinik.fi

VALITUT OIREET (4)

Lonkan ulkolaidan kiputila

Päivitetty: 07.04.2019

Lonkan ulkolaidan kiputila sijaitsee yleensä lonkkaluun ison sarvennoisen (trochanter) alueella. Tämän vuoksi vaivaa kutsutaan myös nimellä GTPS (greater trochanteric pain syndrome). Lonkan limapussin tulehdus eli trochanterbursiitti on yksi vaivan aiheuttajista, mutta ei kuitenkaan niin yleinen kuin ennen on luultu. Lonkan ulkolaidan kiputila on hyvin yleinen vaiva etenkin keski-iän ohittaneilla naisilla.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos oireet ovat tyypillisiä ja lonkan alueen kipu melko lievää, vaivaa voi turvallisesti lievittää itsehoidolla 1-2 viikon ajan.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli vaivaa ei saada parannettua itsehoidon avulla tai oireet haittaavat selkeästi normaalia elämää, on hyvä käydä lääkärissä.

Lonkan ulkolaidan kiputilan oireet ja tutkiminen

Lonkan ulkolaidan kiputila tarkoittaa tilaa, jossa lonkan ison sarvennoisen alue eli lonkan ulko-osa kipeytyy. Kipu voi säteillä ulkoreiteen tai pakaran alueelle, joskus mutta harvoin polven alapuolelle ulkosäärtä pitkin. Usein kipu on kovimmillaan öisin nukuttaessa kyljellään kipeän lonkan puolella. Vaiva saattaa oireilla myös pidempään istuttaessa tai rasituksessa - erityisesti ylämäessä tai portaita noustessa.

Nykyisin lonkan ulkolaidan kiputilan taustalla ajatellaan olevan etenkin keskimmäisen ja pienen pakaralihaksen (gluteus medius ja minimus) rasitus- ja ärsytystilat. Aikaisemmin hyvin yleisenä pidetty lonkan limapussin tulehdus (trochanterbursiitti) on nykytiedon valossa harvinainen joskin mahdollinen tila vaivan taustalla.

Lonkan ulkolaidan kiputilan voi todeta itsekin, jos paineluarkuus on selvästi ison sarvennoisen alueella. Varma diagnoosi vaatii kuitenkin käyntiä vastaanotolla. Lääkäri tunnustelee muun muassa lonkan alueen sekä tutkii lonkan liikkeet. Usein lonkan ääriliikkeet ovat rajoittuneet lonkan ulkolaidan kiputilassa. Tunnustellessa havaitaan tavallisesti painelukipu lonkan ulkosivulla, ison sarvennoisen päällä. Tarkempia kuvantamis- tai laboratoriotutkimuksia ei yleensä tarvita, mutta joskus esimerkiksi alueen ultraäänitutkimus tai lonkan röntgenkuvaus voi selventää hankalia tapauksia.

Lonkan ulkolaidan kiputilan itsehoito

Lonkan ulkolaidan kiputilasta aiheutuneita lieviä oireita voi kokeilla hoitaa omatoimisesti muun muassa kohdennetulla lihaskuntoharjoittelulla ja kylmähoidolla (esimerkiksi apteekista saatavien kylmägeelipussien avulla). Etenkin lantion ja pakara-alueen lihasten toiminnan kohentaminen on tärkeää. Myös tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeenia tai ketoprofeenia) voi käyttää 1-2 viikon mittaisena kuurina suun kautta otettuna. Tällöin on kuitenkin syytä varmistaa apteekista, että lääke sopii yhteen mahdollisten perussairauksien tai muiden lääkitysten kanssa. Tulehduskipulääkkeitä on saatavilla myös geeleinä (diklofenaakki ja piroksikaami), joita voi levittää kipualueelle. 

Mikäli taustalla on jokin tietty vaivan aiheuttanut rasitus, sitä on hyvä välttää.

Lonkan ulkolaidan kiputilan asiantuntijahoito

Mikäli itsehoito ei tuota tulosta, esim. fysioterapeutti voi antaa kohdennettuja ohjeita lantion ja pakara-alueen liikeharjoitteluun, jotta alueen mahdollisimman normaali lihasten toiminta saataisiin palautettua. Hankalammissa tapauksissa sopivien liikkeiden löytäminen ja tarpeeksi pienillä määrillä aloittaminen toistomääriä lisäten on tärkeää. Lääkäri voi tarvittaessa pistää kipualueelle kortisonipuudutepistoksen. Tarvittaessa pistos voidaan uusia enimmillään kolme kertaa muutaman viikon välein.

Lonkan ulkolaidan kiputilan ehkäisy

Lonkan ulkolaidan kiputilaa voi ehkäistä pitämällä lantion ja pakara-alueen lihakset mahdollisimman hyvässä kunnossa sekä välttämällä toistuvaa tai pitkäkestoista rasitusta jalkojen tai lonkan alueelle. Mikäli vaiva tuntuu uusivan tiheästi, mm. fysioterapeutit voivat neuvoa sopivien harjoitteiden löytämisessä.