Lonkkakipu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Lonkkakipu

Päivitetty: 07.04.2019

Lonkkakipu tarkoittaa lonkan seudussa tuntuvaa aristusta tai kipua. Sen tyypillisin paikka on lonkan ulko-osassa, mutta kipu voi säteillä myös esim. etureiden yläosiin. Yleisimpiä lonkkakivun aiheuttajia ovat lonkan nivelrikko sekä lonkan ulkolaidan kiputila. Muita mahdollisia aiheuttajia ovat mm. lihasten vammat, tapaturmat (mm. lonkkamurtuma) sekä selästä säteilevä kipu.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos lonkkakipu ei ole kovin voimakasta ja jalalla pystyy varaamaan, vaivaa voi turvallisesti lievittää itsehoidolla parin viikon ajan.

Suositellaan jatkotutkimusta

Lääkärin arvio on paikallaan, mikäli lonkkakipu jatkuu muutamia viikkoja ilman selkeää syytä, kotikonstit eivät auta tai vaiva haittaa päivittäistä elämää.

Kiireellinen

Jos kaatumisen tai tapaturman jälkeen jalalle on vaikea laittaa painoa tai kipu on kovaa, kyseessä saattaa olla lonkkamurtuma. Tällöin on hyvä hakeutua päivystykseen.

Lonkkakivun aiheuttajat ja tutkiminen

Äkillinen lonkkakipu on usein kaatumisen tai muun tapaturman seurausta. Erityisesti vanhuksilla kaatumisen aiheuttamat lonkan seudun luunmurtumat ovat melko tavallisia. Tällöin painon laittaminen jalalle tai käveleminen ei onnistu. Mikäli vamma on lihaksessa, kipu on yleensä lievempää ja jomottavaa – tällöin käveleminen saattaa onnistua lähes normaalisti.

Lonkan ulkolaidan kiputilassa lonkkakipu paikallistuu tarkasti tiettyyn alueeseen: lonkan isoon sarvennoiseen eli lonkan ulko-osaan. Kipu voi kuitenkin säteillä ulkoreiteen tai pakaran alueelle. Usein kipu on kovimmillaan öisin nukuttaessa kyljellään kipeän lonkan puolella, mutta voi oireilla myös rasituksessa. Lisätietoa löytyy artikkelista lonkan ulkolaidan kiputila.

Lonkkanivelrikon oireet ilmaantuvat yleensä aluksi rasituksessa ja helpottuvat levossa, myöhemmin voi esiintyä myös lepokipua. Tyypillisin oire on jomottava kipu lonkan alueella. Useimmiten kipu tuntuu etureiden yläosissa nivusen alapuolella, mutta kipu voi myös säteillä taka- tai ulkoreiteenkin. Aamu- tai liikkeellelähtöjäykkyyttä sekä kävelyn vaikeutumista voi esiintyä. Katso tarkemmin lonkan nivelrikko.

Selkäperäisiä lonkkakivun aiheuttajia ovat mm. välilevytyrä sekä selkärankareuma. Yleensä välilevytyrä oireilee pääsääntöisesti selän alueella, mutta joskus pääasiallinen oire voi olla pelkkä lonkan alueen kipu. Selkärankareumassa tyypillinen kipupaikka on alhaalla ristiselässä, mutta joskus kipu voi esiintyä kovempana lonkan seudussa.

Muita harvinaisempia lonkkakivun aiheuttajia ovat mm. pakarassa sijaitsevan piriformin-lihaksen puristustila (piriformis-syndrooma) sekä vatsaontelon tai lantion erilaiset sairaudet (kuten nivustyrä tai paksusuolen sairaudet).

Lääkärin perustutkimuksiin lonkkakivun vuoksi kuuluvat mm. lonkan alueen tunnustelu sekä lonkan ja jalan liikkeiden tutkiminen. Lonkan ulkolaidan kiputilassa lonkan ulkosivulla on yleensä selkeää paineluarkuutta. Selkäperäistä vaivaa epäiltäessä lääkäri voi lisäksi tunnustella selän ja tarkastaa sen liikkuvuuden sekä tutkia jalkojen jänneheijasteet eli refleksit. Usein myös röntgenkuvaus kuuluu perustutkimuksiin, kuten murtumaa tai nivelrikkoa epäiltäessä. Harvinaisempia syitä epäiltäessä lääkäri voi ottaa myös verikokeita.

Mikäli lonkkakivun syynä on jalkaterän poikkeava toiminta, jalkaterapeutti voi tutkia vaivaa tarkemmin. Myös erillisestä askel- ja alaraaja-analyysistä voi olla hyötyä.

Lonkkakivun itsehoito

Lonkkakivun itsehoito vaihtelee vaivan aiheuttajan mukaan. Rasitusperäisissä lonkkakivuissa kotikonstit riittävät pitkälle: lepo ja kivuliaiden liikkeiden välttäminen sekä apteekista saatavat kipulääkkeet auttavat yleensä hyvin.

Lonkan nivelrikon hoidossa tärkeää on lihaskunnon ylläpitäminen. Liike- ja liikuntaharjoittelu vähentävät oireilua, mutta toistuvaa iskutyyppistä liikuntaa on hyvä välttää. Hyviä lajeja ovat mm. pyöräily, uinti ja vesijuoksu. Myös erilaisista apuvälineistä (kuten kävelykeppi, kävelyteline tai pukeutumisen apuvälineet) on usein hyötyä. Mahdollisen ylipainon vähentäminen ja tupakoinnin lopettaminen on myös tärkeää.

Lonkkakivun hoitoon on olemassa erilaisia itsehoitolääkkeitä. Suositeltavin valmiste on parasetamoli, joka sopii myös astmaatikoille ja verenohennuslääkitystä käyttäville. Mikäli parasetamoli ei riitä kivun lievitykseen, voidaan sen lisänä käyttää tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeenia tai ketoprofeenia). Tällöin tulee kuitenkin varmistaa apteekista tai lääkäriltä valmisteen sopivuus muiden sairauksien tai lääkitysten kanssa. Tulehduskipulääkkeitä on olemassa myös kipugeeleinä (diklofenaakki ja piroksikaami), jota voi sivellä kipeään lonkkaan.

Lonkkakivun asiantuntijahoito

Lonkkakivun asiantuntijahoito valitaan kivun aiheuttajan mukaan. Tarvittaessa lääkäri voi kirjoittaa reseptillä tehokkaampia kipulääkkeitä lonkkakivun hoitoon. Rasitusperäisissä vaivoissa sekä lonkan nivelrikon, välilevytyrän ja piriformis-syndrooman hoidossa fysioterapialla ja muilla fysikaalisilla hoidoilla on merkittävä roolinsa.

Lonkan ulkolaidan kiputilaa voidaan hoitaa lääkärin antamilla kortisonipistoksilla (katso lonkan ulkolaidan kiputila). Lonkkamurtuma puolestaan hoidetaan yleensä leikkauksella, samoin pitkälle edennyt lonkan nivelrikko (katso tarkemmin lonkan tekonivelleikkaus).

Jos lonkkakivun taustalla on jalkaterän asentovirhe ja sen aiheuttama lonkkanivelen rasitus, jalkaterapeutit voivat neuvoa mm. sopivien tukipohjallisten hankkimisessa sekä jalkaterän toimintaa kohentavissa harjoitteissa.

Korvaukset

Jos lonkkakipua aiheuttanut vaiva on syntynyt tapaturman seurauksena, voivat korvaukset olla mahdollisia esimerkiksi tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta. Osittaisia Kela-korvauksia voi saada myös fysioterapiasta ja eräistä muista fysikaalisista hoidoista.

Lonkkakivun ehkäisy

Lonkkakivun ehkäisy riippuu vaivan aiheuttajasta. Esimerkiksi lonkan ulkolaidan kiputilaa voi ehkäistä välttämällä toistuvaa tai pitkäkestoista rasitusta jalkojen tai lonkan alueelle. Lonkan nivelrikon syntyä voi puolestaan ehkäistä ylipainon ja nivelen ääriasentojen välttämisellä, kohtuullisella nivelen käyttämisellä sekä liikunnalla. Neuvoja sopivan liikuntamuodon löytämiseksi saa mm. fysioterapeuteilta ja kuntosaliohjaajilta.

Mikäli lonkkakivun taustalla on poikkeava jalkaterän asento ja sen aiheuttama rasitus lonkkaniveleen, jalkaterapeutti voi neuvoa mm. sopivien tukipohjallisten hankkimisessa sekä jalkaterän toimintaa kohentavissa harjoitteissa.