ENMG- eli hermoratatutkimus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

ENMG- eli hermoratatutkimus

Päivitetty: 20.09.2018

ENMG- eli hermoratatutkimus (elektroneuromyografia, hermo- ja lihassähkötutkimus) on lääkärin tekemä tutkimus, jossa tutkitaan hermojen ja lihasten sähköistä toimintaa. Tutkiminen tapahtuu johtamalla lihaksiin ja hermoihin pieniä sähkösykäyksiä, joiden vaikutuksia mitataan. ENMG-tutkimukseen tarvitaan lääkärin lähete.

ENMG- eli hermoratatutkimus

ENMG- eli hermoratatutkimus voi auttaa selvittämään monenlaisia lihasten ja hermojen vaurioita ja sairauksia. Tavallisimpia ovat mm. erilaiset hermopinteet (rannekanavaoireyhtymä, käden toimintahäiriö), selkäsairauksien aiheuttamat hermojuurten vauriot (kaularangan välilevyn pullistuma, iskiasoire), tulehdukselliset tai diabetekseen liittyvät monihermovauriot sekä ALS-taudin (katso ALS eli amyotrofinen lateraaliskleroosi) mahdollisuus. ENMG:tä voidaan käyttää myös lihastulehdusten tai perinnöllisten lihastautien tutkimiseen.

ENMG- eli hermoratatutkimuksen toteutus

Ennen ENMG-tutkimusta tutkittavan oireista kysellään lisätietoja. Jos jalat tai kädet ovat kylmät, niitä lämmitellään ennen tutkimusta. Varsinainen tutkimus jakaantuu kahteen osaan: hermoratojen sähköiseen tutkimiseen ja lihasten toiminnan mittaamiseen.

Hermoratojen tutkimiseksi liimataan pienet sähkösykäyksiä tuottavat tarralaput ranteisiin ja nilkkoihin, joskus muihinkin niveliin. Sähkösykäykset saavat lihakset hieman nykimään. Tämä ei ole vaarallista, mutta voi tuntua aluksi hieman epämiellyttävältä. Näitä lihasten ja hermojen sykäyksiä mitataan eri puolilta kehoa.

Lihasten toiminnan tutkimisvaiheessa tutkittaviin lihaksiin työnnetään ohut neula. Tämä voi hieman pistää ja tuntua epämiellyttävänä kipuna. Neulassa olevalla anturilla mitataan lihaksen sähköistä toimintaa levossa ja lihaksen ollessa supistuneena.

ENMG- eli hermoratatutkimuksen jälkeen

ENMG ei vaadi varsinaista jälkihoitoa. Lihaksiin työnnetty ohut mittausneula saattaa joskus jättää jälkeensä pientä kipua tai pienen verenvuodon, jotka paranevat nopeasti eivätkä tarvitse erityistä hoitoa. Tutkimuksen suorittanut lääkäri tekee mittaustulosten pohjalta lausunnon, jonka perusteella suunnitellaan jatkotoimenpiteet joko tutkineen tai lähettäneen lääkärin vastaanotolla.

Korvaukset

Kelan sairausvakuutus korvaa osan lääkärin määräämistä ja sairauden vuoksi tarpeellisista tutkimuksista, kuten hermoratatutkimuksesta. Korvausta suoritetaan vain tutkimuksesta, joka on tehty vuoden kuluessa määräyksen antamisesta. Lisätietoja korvauksen hakemisesta saa Kelasta.