Rannekanavaoireyhtymä - Klinik.fi

VALITUT OIREET (4)

Rannekanavaoireyhtymä

Päivitetty: 20.09.2018

Rannekanavaoireyhtymä eli karpaalitunnelisyndrooma aiheuttaa keskihermon jäämisen puristuksiin ranteen alueella sijaitsevassa rannekanavassa. Se voi syntyä esimerkiksi toistuvasta ranteen alueen rasituksesta, rannemurtuman seurauksena tai raskauden aiheuttamasta turvotuksesta. Rannekanavaoireyhtymästä kärsii noin 2 prosenttia miehistä ja 5 prosenttia naisista.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos rannekanavaoireyhtymä liittyy poikkeavaan rasitukseen, raskauteen tai paranemassa olevaan rannemurtumaan, ja oireet ovat lyhytaikaisia, vaivaa voi lievittää turvallisesti itsehoidolla. 

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli oireet eivät lievity itsehoidolla ja levolla, ja vaivasta on haittaa arkielämässä, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen.

Rannekanavaoireyhtymän oireet ja tutkiminen

Rannekanavaoireyhtymän keskeinen oire on peukalon, etusormen ja keskisormen puutuminen, joka tuntuu varsinkin levossa ja öisin. Käden ravistelu helpottaa usein puutumista. Jos vaiva pitkittyy, voi ilmaantua peukalon puristusvoiman heikentymistä, tarkkojen ja yksityiskohtaisten toimintojen (kuten napitus) heikentymistä, kylmyyden tai turvotuksen tunnetta sekä jopa peukalon puoleisten lihasten kuihtumista.

Rannekanavaoireyhtymän varma diagnosointi vaatii vastaanotolla käymisen. Lääkärin perustutkimukseen rannekanavaoireyhtymää epäiltäessä kuuluu käden tuntohermojen sekä lihasvoimien tutkiminen. Lisäksi hermojen ja keskihermon tilaa voidaan tutkia hermoratatutkimuksella (ENMG- eli hermoratatutkimus).

Rannekanavaoireyhtymän itsehoito

Tärkein hoito rannekanavaoireyhtymässä on ranteiden lepo. Tällöin turvotus rannekanavassa yleensä vähenee ja puutumisoireet alkavat helpottaa. Apuvälineina voi käyttää apteekeista saatavia erilaisia rannelastoja, joita voi pitää yöllä tai tarvittaessa päivälläkin. 

Jos oireet toistuvat usein, rannekanavan ahtautumistaipumusta voi yrittää vähentää lisäämällä kuntoilua ja siirtymällä vähäsuolaiseen ruokavalioon. Nämä toimenpiteet vähentävät kudosturvotusta myös ranteiden alueella. Samalla tavoin vaikuttaa myös mahdollisen ylipainon korjaaminen vähentämällä ruuan sisältämää energiamäärää maltillisesti ja lisäämällä samalla energian kulutusta säännöllisellä liikunnalla.

Rannekanavaoireyhtymän hoito ja rannekanavaleikkaus

Jos itsehoito ei tuota tulosta, voidaan kokeilla erilaisia fysikaalisia hoitoja ranneturvotuksen vähentämiseksi. Myös lääkärin antama kortisonipistos rannekanavan alueelle vähentää turvotusta ja lievittää oireita.

Pitkittyneissä tai hankalissa tilanteissa käytetään leikkausta keskihermon vapauttamiseksi. Rannekanavaleikkaus tehdään päiväkirurgisena toimenpiteenä ja sen suorittaa yleensä käsikirurgi. 

Rannekanavaoireyhtymän ehkäisy

Rannekanavaoireyhtymän synty riippuu vahvasti perintötekijöistä, mutta riskiä vaivan ilmaantumiseen voidaan myös vähentää esimerkiksi välttämällä toistuvaa ranteen rasitusta, tärinää tai pitkään jatkuvia poikkeavia työskentelyasentoja. Jos vaiva johtuu työperäisestä rasituksesta, työterveyshuollosta ja fysioterapeuteilta saa neuvoja oikeiden työasentojen ja työtapojen löytämiseen. 

Myös ylipainon välttäminen vähentää rannekanavaoireyhtymän riskiä.

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit

Muita näihin oireisiin liittyviä vaivoja