Ganglio eli hyytelörakko on hyytelömäistä nestettä sisältävä hyvänlaatuinen pullistuma ihon alla, joka syntyy nivelten ja jännetuppien alueille. Se sijaitsee yleisimmin ranteessa kämmenselän puolella. Ganglion muodostumisen syytä ei tiedetä. Ganglio todetaan vuosittain noin 30 henkilöllä / 100 000 suomalaista kohti.
MILLOIN HOITOON?
Suositellaan jatkotutkimusta
Ranteeseen tai muualle muodostunutta pattia on aina hyvä käydä näyttämässä lääkärille.
Ganglion oireet ja tutkiminen
Ganglion keskeinen oire on ihon alle muodostuva, aavistuksen pehmeä patti. Muuten ganglio on vähäoireinen. Kipua voi ilmaantua ranteen liikkeissä tai ääriasennoissa. Myös ganglion arkuutta sekä esimerkiksi puristusvoiman heikkoutta voi esiintyä. Joskus hyytelörakko saattaa painaa hermoa, jolloin oireina voi olla mm. pistelyä tai puutumisen tunnetta.
Tyypillinen ganglio on melko helppo tunnistaa, mutta tarvittaessa lääkäri voi varmistaa ganglioepäilyn tyhjentämällä siitä neulalla hyytelömäistä nestettä tai tarkastelemalla sitä valon avulla. Ganglion neste läpäisee valoa, joka voidaan huomata silmämääräisesti ihon päältä (transilluminaatio). Joskus voidaan ottaa röntgenkuva muiden syiden poissulkemiseksi. Tarvittaessa myös ultraääni- tai magneettikuvausta voidaan käyttää.
Ganglion itsehoito
Ganglio on kiusallinen, mutta vaaraton vaiva. Tämän vuoksi oireetonta rakkulaa ei ole välttämätöntä hoitaa, koska noin puolet ganglioista häviää itsestäänkin. Toimivia itsehoitokeinoja häviämisen nopeuttamiseksi ei tunneta.
Ganglion hoito ja tyhjentäminen
Jos rakkulasta on haittaa, lääkäri voi koettaa tyhjentää sitä pienen neulan ja ruiskun avulla. Joskus tyhjennyksen yhteydessä ganglioon ruiskutetaan kortisonia, mutta tämän hoitokeinon tehosta ei ole tieteellistä varmuutta. Vaihtoehtoinen hoitotapa on puuduttaa hyytelörakon seutu ja rikkoa rakkula painamalla sitä voimakkaasti peukalolla.
Jos ganglio joudutaan tyhjentämään toistuvasti ja siitä on päivittäistä haittaa, rakkula voidaan poistaa leikkaamalla. Leikkauksen suorittaa ranteen gangliossa tavallisesti käsikirurgi, muualla sijaitsevan yleiskirurgi tai ortopedi.
Ganglion ehkäisy
Varmoja keinoja ganglion ehkäisyyn ei tunneta. Ilmeisesti nivelen liiaallinen rasitus ja toistuvat työliikkeet saattavat kuitenkin lisätä ganglion syntymisen todennäköisyyttä. Tällöin työterveyshuolto ja erityisesti fysioterapeutit voivat auttaa sopivien työasentojen ja oikean työergonomian löytämisessä.