Pohjekipu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Pohjekipu

Päivitetty: 20.09.2018

Pohjekivulla tarkoitetaan pohkeen alueelle paikallistuvaa arkuutta tai kipua. Vaivan yleisimpiä aiheuttajia ovat mm. syvä laskimotukos, bakteerin aiheuttama ihon tulehdus (ruusu) sekä erilaiset lihasvammat.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Selvästi rasitukseen liittyvä ja lievä pohjekipu soveltuu hyvin itsehoidon piiriin, samoin pinnalliset laskimotulehdukset.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli pohjekivun taustalla on vamma eikä painon laittaminen jalalle onnistu, tai kipu on kovaa, on hyvä käydä lääkärin tutkimuksissa. Lääkäriin on hakeuduttava myös, jos pohjekipuun liittyy pohkeen alueen punoitusta, kuumotusta, turvotusta tai yleisoireita (kuten kuumetta).

Kiireellinen

Jos pohjekipu alkaa äkillisesti ilman tapaturmaa, kyseessä saattaa olla pohkeen laskimotukos tai äkillinen valtimoverenkierron tukkeutuminen. Tällöin on syytä hakeutua lääkäriin välittömästi.

Pohjekivun aiheuttajat ja tutkiminen

Liikunnan yhteydessä äkillisesti alkanut pohjekipu viittaa yleensä lihasvammaan. Tällöin esimerkiksi kävely voi aiheuttaa kipua pohkeen tai akillesjänteen alueella. Voimakas rasitus voi joskus aiheuttaa myös polven nivelpussin tyräpullistuman (ns. Bakerin kysta) puhkeamisen. Oireina on tällöin polvitaipeen ja pohkeen alueen turvotusta sekä kipua.

Ilman rasitusta alkaneista pohjekivun syistä tavallisin on laskimotukos. Sen oireina on pohkeen turvotus ja arkuus, joka voi tuntua kävelykipuna tai leposärkynä. Alaraajojen valtimotauti oireilee myös usein pohkeen alueen kipuna. Vaivan tuntee ns. katkokävelyoireesta: esim. muutamien satojen metrin kävelyn jälkeen pohkeeseen ilmaantuu kipua, joka helpottaa hetken pysähtymisen jälkeen. Lisäksi jalat ovat usein kylmät ja jalkoja voi palella. Valtimotauti voi aiheuttaa myös äkillisiä oireita, jolloin valtimo tukkeutuu kokonaan. Tällöin oireina on äkillinen pohjekipu, jalan tunnottomuus ja viileys sekä ihon kalpeus. Hoitoon on tällöin hakeuduttava välittömästi. Tarkemmin alaraajojen valtimotaudista ja katkokävelystä on kerrottu artikkelissa katkokävely.

Pohkeen pinnalla esiintyvistä kivunaiheuttajista melko yleinen on paikallinen pinnallisen laskimon tulehdus. Oireena on tällöin suonikohjujen alueella tuntuvaa kipua sekä kosketusarkuutta. Alue voi lisäksi punoittaa, kuumottaa tai olla turvoksissa. Myös bakteerin aiheuttama ihotulehdus eli ruusu voi aiheuttaa pohkeen alueelle turvotusta, kuumotusta, punoitusta sekä kipua. Punoitusalue voi olla hyvinkin tarkkarajainen. Myös yleisoireita (kuten kuumetta) voi esiintyä.

Myös mm. iskiasoireilu voi aiheuttaa pohjekipua. Tällöin kuitenkin yleensä myös alaselkä on kipeä ja kipu voi säteillä pakarasta jopa varpaisiin saakka.

Pohjekivun tarkempi tutkiminen vaatii käyntiä lääkärin vastaanotolla. Perustutkimuksiin kuuluvat pohkeen ja nilkan alueen tunnustelu sekä liikkeiden tutkiminen. Erilaisia lisätutkimuksia voidaan ottaa tilanteen ja vaivan aiheuttajan mukaan. Laskimotukosta epäiltäessä voi verikokeista tai kaikututkimuksesta (ultraäänitutkimus) olla hyötyä. Ruusua epäiltäessä tulehdusverikokeet (mm. CRP) voivat kertoa mahdollisesta tulehduksesta. Jos jalkojen valtimoiden tilasta halutaan lisätietoa, voi jalkojen pulssien tunnustelusta, nilkkapaineen mittauksesta (ns. ABI-mittaus) tai tarkemmasta verisuonien kuvauksesta (alaraajan angiografia) olla hyötyä.

Pohjekivun itsehoito

Jos pohjekipu liittyy selvästi rasitukseen ja se on lievää, vaivaa voi pyrkiä hoitamaan levolla sekä pohjelihasten venyttely- ja liikeharjoittelulla.

Myös paikallista laskimotulehdusta voi hoitaa itsehoidolla. Jalka pyritään pitämään koholla ja kipua lievittämään kylmäpakkauksella. Paikallisesti iholle voi käyttää apteekista saatavia antikuagulanttivoiteita (mukopolysakkaridi tai hepariini/bentsyylinikotinaatti).

Apteekeista on saatavilla myös itsehoitolääkkeitä pohjekivun hoitoon. Parasetamolin lisäksi myös tulehduskipulääkkeitä tabletteina (ibuprofeeni tai ketoprofeeni) tai voiteina (diklofenaakki ja piroksikaami) voidaan käyttää.

Pohjekivun asiantuntijahoito

Pohjekivun asiantuntijahoito suunnataan vaivan aiheuttajan mukaan. Lihasvammoissa ohjeita lihashuoltoon saa mm. fysioterapeuteilta ja kiropraktikoilta. Myös pohjelihashieronta voi olla avuksi.

Muut pohjekivun syyt vaativat aina lääkärin tutkimuksen ja ohjeet hoidosta. Laskimotukos hoidetaan veren hyytymiseen vaikuttavilla lääkkeillä, ruusu antibioottikuurilla. Alaraajojen valtimotautia voidaan hoitaa lääkkein (mm. asetyylisalisyylihappo) tai myöhemmässä vaiheessa leikkauksella, jossa parannetaan veren virtausta jalkojen verisuonissa. Mikäli taustalla on välilevytyrä ja iskias, hoito keskittyy pääasiassa selän alueelle.

Korvaukset

Jos vaiva on syntynyt tapaturman seurauksena, voivat korvaukset olla mahdollisia esimerkiksi tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta. Osittaisia Kela-korvauksia voi saada myös fysioterapiasta ja eräistä muista fysikaalisista hoidoista.

Pohjekivun ehkäisy

Pohjekivun ennaltaehkäisy riippuu vaivan aiheuttajasta. Pohkeen syvien laskimoiden laskimotukosta voidaan ehkäistä käyttämällä hoitosukkia ja liikuttelemalla jalkoja pitkien lento- ja automatkojen aikana. Joskus käytetään myös ennaltaehkäisevää hepariinihoitoa ennen lentomatkoja tai leikkauksia. Ihon bakteeritulehdusta eli ruusua puolestaan on mahdollista ennaltaehkäistä mm. ihon hyvällä hoidolla ja varvasvälien hautumisen ehkäisyllä.

Alaraajojen valtimotautia voidaan ehkäistä samalla tavalla kuin muitakin valtimotauteja: niiden tärkeimpiä riskitekijöitä ovat tupakointi, verenpainetauti, diabetes sekä veren kohonnut kolesteroli.

Pohjekipua aiheuttavia liikuntavammoja voidaan välttää hyvällä lihashuollolla ja venyttelyllä - tähän neuvoja saa mm. fysioterapeuteilta ja kuntosaliohjaajilta.