Nilkkamurtuma tarkoittaa halkeamaa joko sääri- tai pohjeluun alaosassa, ns. kehräsluiden alueella. Nilkkamurtuman aiheuttaa tavallisesti jalan vääntövamma (esimerkiksi kaatumisen seurauksena) tai jalkaan osunut kova isku. Nilkkamurtuma on yksi yleisimmistä murtumatyypeistä.
MILLOIN HOITOON?
Suositellaan jatkotutkimusta
Jos tapaturman jälkeen nilkan alueella esiintyy kovaa kipua ja vaikeutta laittaa painoa jalalle, on hyvä hakeutua lääkäriin lisätutkimuksiin.
Kiireellinen
Mikäli nilkassa on selvä virheasento eli nilkka näyttää erilaiselta toiseen puoleen verrattuna, lääkäriin tulee mennä välittömästi.
Nilkkamurtuman oireet ja tutkiminen
Nilkkamurtuman tyypillisiä oireita ovat heti tapaturman jälkeen alkanut kova kipu ja vaikeus laittaa painoa loukkaantuneelle jalalle. Yleensä nilkkamurtuma aiheuttaa myös turvotusta ja mustelmia nilkan alueelle. Nilkan poikkeava asento toiseen nilkkaan verrattuna herättää vahvan epäilyn nilkkamurtumasta.
Nilkkamurtuman varma toteaminen vaatii käytiä yleislääkärin tai ortopedin vastaanotolla. Lääkärin perustutkimuksiin nilkkamurtumaa epäiltäessä kuuluvat nilkan alueen tunnustelu sekä liikkeiden tutkiminen. Usein joko sisä- tai ulkokehräsluun (nuppiluu) alue on selkeästi tunnusteluarka. Murtumaa epäiltäessä lääkäri tutkii myös nilkan alueen verenkierron.
Nilkan röntgenkuvaus kuuluu perustutkimuksiin murtumaa epäiltäessä. Joskus vaikeissa murtumatapauksissa voidaan harkita myös tarkempia kuvantamistutkimuksia (kuten magneettikuvausta).
Nilkkamurtuman ensihoito
Nilkkamurtuma vaatii aina asiantuntijahoitoa, mutta itse annetulla ensihoidolla on myös suuri merkitys. Nilkkamurtumaa epäiltäessä vammakohtaan on hyvä laittaa kylmäpussi, nostaa jalka koholle ja sitoa vammautunut kohta (KKK eli "kylmä, koho ja kompressio"). Nämä toimenpiteet vähentävät nilkkaan kehittyvää turvotusta. Kovimpaan kipuun voi ottaa apteekeista saatavaa parasetamolia tai tulehduskipulääkkeitä.
Nilkkamurtuman hoito
Nilkkamurtuma ei koskaan korjaannu itsestään, vaan se vaatii lääkärin hoitoa. Jos nilkassa on selkeää virheasentoa, lääkäri antaa kipulääkitystä ja korjaa virheasennon mahdollisimman nopeasti.
Mikäli murtuma sijaitsee alhaalla kehräsluussa ja nilkka todetaan vakaaksi, voidaan murtuma hoitaa kipsin avulla. Kipsi ulottuu jalkaterästä polven alapuolelle ja hoidon kesto on usein noin 4-6 viikkoa. Jos murtuma puolestaan on vahingoittanut nilkan molempia puolia (esimerkiksi ulkokehräsluun murtumassa myös sisäkehräsluun alueen nivelsiteet ovat vahingoittuneet merkittävästi), voidaan murtumaa pitää epävakaana ja tällöin hoitona on leikkaus.
Parhaan hoitotuloksen saavuttamiseksi on tärkeää kuntouttaa nilkkaa sekä leikkauksen että kipsihoidon jälkeen. Fysioterapeutilta voi saada ohjeita liike- ja venytysharjoitteiden suorittamiseen.
Korvaukset
Jos nilkkamurtuma on syntynyt tapaturman seurauksena, voivat korvaukset olla mahdollisia esimerkiksi tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta. Osittaisia Kela-korvauksia voi saada myös fysioterapiasta ja eräistä muista fysikaalisista hoidoista.
Nilkkamurtuman ehkäisy
Jos nilkkamurtuman syynä on luiden lujuutta heikentävä sairaus (esim. osteoporoosi eli luukato), voidaan murtuman syntymisen riskiä pienentää asianmukaisella osteoporoosilääkityksellä. Tärkeää on myös huolehtia riittävästä kalsiumin saannista - kalsiumvalmisteita saa mm. apteekeista.
Nilkkamurtumien välttämisessä tärkeää on erityisesti vanhusten kaatumisten ehkäisy. Fysioterapeutti voi ohjata mm. tasapainoa parantavia harjoitteita, ja kenkiin voi hankkia erityisiä nastapohjaisia liukuesteitä liukkaita kelejä varten.