Nilkkakipu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (1)

Nilkkakipu

Päivitetty: 20.09.2018

Nilkkakipu tarkoittaa nilkan alueelle paikantuvaa arkuutta tai kipua. Sen yleisimpiä aiheuttajia ovat erilaisista nilkan vääntö- tai kiertovammoista syntyvät nyrjähdykset ja venähdykset sekä murtumat.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Nilkkakipu on melko yleinen vaiva, jonka taustalla on yleensä nilkan vääntyminen (esim. nilkan nyrjähdys). Jos nilkan kipu ei ole kovin voimakasta ja jalan päälle pystyy laittamaan varovasti painoa, kipua voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla muutaman päivän ajan.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli tapaturman jälkeen nilkan alueella esiintyy kovaa kipua tai vaikeutta laittaa painoa jalalle, on hyvä hakeutua lääkäriin lisätutkimuksiin. Lääkärissä on myös hyvä käydä, mikäli ilman selvää syytä ilmaantunut nilkkakipu jatkuu yli kahden viikon ajan.

Kiireellinen

Jos nilkassa on tapaturman jälkeen selvä virheasento eli nilkka näyttää erilaiselta toiseen puoleen verrattuna, lääkäriin tulee mennä välittömästi.

Nilkkakivun aiheuttajat ja tutkiminen

Nilkkakipu on usein seurausta nilkan vääntö- tai kiertovammasta tai kaatumisesta. Nilkan nyrjähdyksessä kipu voi tuntua joko sisä- tai ulkokehräsluun alueella riippuen siitä, miten nilkka on vääntynyt ja kumman puolen nivelsiteet ovat vaurioituneet. Kivun lisäksi voi ilmaantua turvotusta, ihonalaista verenvuotoa tai mustelmia. Käveleminen voi olla vaikeaa kivun vuoksi, mutta usein painon varaaminen jossain määrin kuitenkin onnistuu.

Mikäli vamman jälkeen jalalle on vaikea laittaa painoa tai jompikumpi kehräsluu aristaa selkeästi, voi kyseessä olla nilkkamurtuma.

Erilaiset jalkaterän rasitustilat voivat tuottaa kipua nilkan alueelle. Tällaisia vaivoja ovat mm. jalkaterän luiden rasitusmurtumat. Lisäksi nivelrikko ja nivelreuma voivat iskeä myös nilkkaniveleen. Joskus nilkan alueen kipu olla myös hermoperäistä. Esim. selän välilevytyrä ja iskias voi aiheuttaa kipusäteilyä alaraajaan - joskus varpaisiin saakka.

Akillesjänteen alueella tuntuvasta kivusta ja sen aiheuttajista on kerrottu tarkemmin artikkelissa akillesjänteen kipu.

Nilkkakipu on helppo tunnistaa, mutta sen tarkemman syyn tutkiminen saattaa vaatia käyntiä esim. yleislääkärin, fysiatrin tai ortopedin vastaanotolla. Lääkärin tunnustelee yleensä nilkan alueen sekä tutkii nilkan liikkeet. Röntgenkuva otetaan, jos kivun alkamiseen on liittynyt tapaturma tai poikkeavaa jalan rasitusta. Joskus pitkittyneissä nilkkavaivoissa voidaan harkita tarkempia kuvantamistutkimuksia (esim. magneettikuvaus eli MRI).

Mikäli nilkkakivun taustalla on poikkeava jalkaterän toiminta, jalkaterapeutit voivat tutkia jalkaterän toimintaa. Myös erillisestä askel- ja alaraajatutkimuksesta voi olla hyötyä.

Nilkkakivun itsehoito

Nilkkakivun itsehoito koostuu lähinnä rasituksen välttämisestä ja kivun lievityksestä. Nilkkakipua lisäävää liikkumista on syytä välttää, mutta kivun sallimissa rajoissa nilkkaa voi kuitenkin kuormittaa. Tarvittaessa kipua voi lievittää kylmägeelipusseilla.

Apteekeista on saatavilla erilaisia itsehoitolääkkeitä, joita voi käyttää nilkkakivun hoitoon. Tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni) voi syödä kuuriluontoisesti muutaman päivän ajan, ellei niiden käytölle ole esteitä. Tarvittaessa nilkkakivun hoitoon voidaan käyttää myös parasetamoli-tabletteja tai paikallisesti annosteltavia kipuvoiteita (diklofenaakki ja piroksikaami).

Nilkan nyrjähdyksen ensihoidosta on kerrottu tarkemmin erillisessä artikkelissaan.

Nilkkakivun asiantuntijahoito

Nilkkakivun hoito suunnataan vaivan aiheuttajan mukaan. Rasitukseen liittyvissä vaivoissa taustalla voi olla poikkeava jalkaterän toiminta. Tällöin jalkaterapeutti voi ohjata liikeharjoitteita jalkaterän vahvistamiseksi ja neuvoa esim. sopivien tukipohjallisten hankkimisessa. Myös fysioterapeutit ja muut kuntoutuksen ammattilaiset osaavat neuvoa jalkaterän toimintaan liittyvissä asioissa.

Rasitusmurtumissa lepo ja rasituksen välttäminen muutaman viikon ajaksi riittävät usein hoidoksi. Myös tulehduskipulääkkeet (kuten diklofenaakki tai ibuprofeeni) voivat helpottaa kipua.

Nilkan nyrjähdyksen, nilkkamurtuman, nivelrikon ja nivelreuman hoidoista on kerrottu tarkemmin erillisissä artikkeleissa.

Korvaukset

Korvaukset voivat olla mahdollisia esimerkiksi tapaturma- tai matkavakuutuksen kautta, jos vaiva on syntynyt tapaturman seurauksena.

Nilkkakivun ehkäisy

NIlkkakivun ehkäisy riippuu vaivan aiheuttajasta. Nilkan nyrjähdyksiä voidaan ehkäistä nilkan ja pohkeen alueen liike- ja venytysharjoitteilla – varsinkin jos taustalla on aikaisempia nilkan nyrjähdyksiä. Nilkkamurtumien välttämisessä tärkeää on mm. kaatumisten ehkäisy, johon auttavat tasapainoa parantavat harjoitteet. Fysioterapeutilta voi saada neuvoa ja ohjeistusta liike- ja venytysharjoitteisiin sekä tasapainoharjoitteisiin. Lisäksi murtumia voidaan ehkäistä liukkailla keleillä erityisillä kenkiin kiinnitettävillä nastapohjaisilla liukuesteillä.

Mikäli nilkkakivun taustalla on poikkeava jalkaterän toiminta, jalkaterapeutit voivat auttaa mm. tukipohjallisten hankkimisessa ja sopivien liikeharjoitteiden neuvomisessa.