Olkaniveltä ympäröivät lihakset muodostavat kiertäjäkalvosimen. Kiertäjäkalvosinoireyhtymässä eli rotator cuff -tendiniitissä tämä kiertäjäkalvosin ja lihasten jänteet ärtyvät ja tulehtuvat. Tulehduksesta seuraa rakenteiden turpoaminen ja paksuuntuminen, ahtauden lisääntyminen ja tätä kautta ärtymyksen edelleen pahentuminen. Usein vaivan aiheuttaa liiallinen rasitus, väärät työasennot tai esimerkiksi kaatuminen. Siitä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä noin 4 % suomalaisista. Vaiva on yleisin 35-50 -vuotiailla.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Lievää kiertäjäkalvosinoireyhtymää voi hyvin lievittää itsehoidolla parin viikon ajan.
Suositellaan jatkotutkimusta
Jos lepo ja itsehoito eivät auta, eikä olkapään kipu tai liikerajoitus korjaannu muutamassa viikossa, on hyvä hakeutua lääkäriin.
Kiertäjäkalvosinoireyhtymän oireet ja tutkiminen
Kiertäjäkalvosinoireyhtymän pääoireena on kipu olkapään seudussa ja varsinkin sen ulko-osassa eli olkavarressa. Käden nosto sivukautta on kivuliasta ja vaikeaa. Sivusuuntaan tapahtuvat liikkeet rasittavat olkapäätä ja rasituksen jälkeen kipu onkin usein voimakkaampaa. Olkapäässä voi olla myös lepokipua, varsinkin nukuttaessa oireilevan puolen kyljellä.
Kiertäjäkalvosinoireyhtymä todetaan lääkärin vastaanotolla. Perustutkimuksessa tunnustellaan olkapää sekä tarkistetaan olkanivelen ja käden liikkuvuus. Epävarmassa tilanteessa saattaa röntgenkuvauksesta, ultraäänitutkimuksesta tai magneettikuvauksesta olla apua. Joskus käytetään myös olkapään tähystystutkimusta.
Kiertäjäkalvosinoireyhtymän itsehoito
Kiertäjäkalvosinoireyhtymän itsehoidon kulmakivet ovat olkanivelen lepo, kivuliaiden liikkeiden välttäminen sekä kivun lievitys. Olkanivelen liikuttelu koko liikelaajudelta (kivun sallimissa rajoissa) on hyväksi muutaman kerran päivässä.
Kylmähoito esimerkiksi apteekista saatavilla kylmägeelipusseilla helpottaa oireita. Myös kipulääkkeitä kannattaa käyttää. Tulehduskipulääkkeiden, kuten ibuprofeenin tai ketoprofeenin, syönti muutaman päivän kuureina lievittää kipua ja tulehdusta, kunhan varmistaa apteekista lääkkeiden sopivuuden muiden sairauksien ja lääkkeiden kanssa. Myös paikallisesti käytettäviä kipugeelejä (piroksikaami tai diklofenaakki) tai parasetamolia voidaan käyttää.
Kiertäjäkalvosinoireyhtymän asiantuntijahoito
Jos työssä vaaditaan paljon esimerkiksi käsien ylhäällä pitämistä, lääkäri voi tarvittaessa kirjoittaa sairauslomaa. Lääkäri voi myös määrätä reseptillä vahvempia tulehduskipulääkkeitä tai pistää kortisonia olkaniveleen kivun ja tulehduksen helpottamiseksi. Varsinkin myöhemmässä vaiheessa fysioterapiasta on myös usein hyötyä.
Jos oireilu jatkuu yli puoli vuotta ja aiheuttaa työkyvyttömyyttä, saattaa olkanivelen leikkaus tulla kysymykseen. Yleisimmin käytetään tähystysleikkausta. Selvissä kiertäjäkalvosinvammoissa leikkaus pyritään tekemään nopeammin, jopa kuukauden kuluessa. Olkapään tähystysleikkauksen aiheista ja toimenpiteen kulusta on kerrottu tarkemmin erillisessä artikkelissa olkapään tähystysleikkaus.
Kiertäjäkalvosinoireyhtymän ehkäisy
Olkapään ylirasituksen ja toistoliikkeiden välttäminen sekä hyvät työasennot auttavat vaivan ehkäisyssä. Työssä, jossa käsiä joudutaan pitämään pitkiä aikoja koholla, on erityisesti huomioitava oikeat työasennot sekä riittävät tauot. Mm. työterveyshuolto ja erityisesti fysioterapeutit voivat neuvoa oikeiden työasentojen löytämisessä.