Olkanivelen sijoiltaanmeno - Klinik.fi

VALITUT OIREET (9)

Olkanivelen sijoiltaanmeno

Päivitetty: 20.09.2018

Olkanivelen sijoiltaanmeno tarkoittaa olkaluun siirtymistä ulos nivelkuopastaan. Se johtuu yleensä niveleen kohdistuvasta voimakkaasta iskusta, kuten kaatumisesta, tai käden voimakkaasta ja nopeasta riuhtaisusta.

MILLOIN HOITOON?

Kiireellinen

Jos olkaniveleen kohdistuneen iskun, riuhtaisun tai kaatumisen jälkeen ilmaantuu kovaa kipua eikä kättä pysty nostamaan sivulle, on hyvä hakeutua välittömästi lääkärin arvioon.

Olkanivelen sijoiltaanmenon oireet ja tutkiminen

Olkanivelen sijoiltaanmeno aiheuttaa kovaa kipua ja käden nostamisvaikeutta, jotka alkavat välittömästi olkapäähän kohdistuneen iskun tai käsivarren riuhtaisun jälkeen. Lisäksi olkanivelen kohdalle voi muodostua kuoppa.

Olkanivelen sijoiltaanmeno vaatii aina käynnin vastaanotolla. Lääkärin suorittamaan perustutkimukseen kuuluvat olkanivelen tunnustelu ja liikeratojen tutkiminen. Samalla varmistetaan myös yläraajan hermoston ja verisuonituksen tilanne. Yleensä tarvitaan myös röntgenkuva, joka näyttää myös mahdolliset sijoiltaamenosta aiheutuneet murtumat olkanivelessä.

Olkanivelen sijoiltaanmenon hoito ja leikkaus

Olkanivelen sijoiltaanmenon hoito alkaa olkaluun paikalleen asettamisella eli reponoinnilla. Ennen toimenpidettä lääkäri antaa kipulääkettä tai puuduttaa olkanivelen. Käytetyin keino reponointiin on yläraajan vapaa riiputtaminen tutkimuspöydän laidan yli potilaan ollessa vatsallaan. Mikäli olkanivel ei mene itsestään paikalleen painovoiman vetämänä noin 20 minuutissa, lääkäri voi kiertää olkaniveltä kevyesti. Joskus paikalleen asettamiseen vaaditaan kovempaakin voimaa, koska olkanivelen sijoiltaanmeno aiheuttaa usein lähellä olevien lihasten jännitystä.

Kun olkaluu on paikallaan, asetetaan olkavarsi kiinni vartaloon 3 viikon ajaksi kantositeen avulla ja olkavarren kääntämistä ulospäin vältetään 6 viikon ajan tapahtumasta. Tämän jälkeen on huolehdittava aktiivisesta liikeharjoittelusta, jotta olkanivelen liikkeet palautuisivat ennalleen. Tällä ehkäistään myös mahdollisia tulevia sijoiltaanmenoja. Ohjeita harjoitteluun saa mm. fysioterapeuteilta.

Joskus sijoiltaanmeno saattaa vaatia myös leikkauksen - varsinkin, mikäli olkaniveleen jää huomattavaa löysyyttä. Leikkauksessa kiristetään yleensä nivelkapselin etuseinää ja sen suorittaa ortopedi.

Korvaukset

Jos olkanivel on mennyt sijoiltaan tapaturmaisesti, voi esimerkiksi tapaturma- tai liikennevakuutus korvata tapahtumasta syntyvät kustannukset. Työtapaturmat korvataan työnantajan ottamasta vakuutuksesta.

Olkanivelen sijoiltaanmenon ehkäisy

Olkanivelen sijoiltaanmeno johtuu yleensä kaatumisesta ja siihen liittyvästä olkanivelen vääntymisestä. Ikäihmisten kohdalla kaatumisen taustalla voi olla heikentynyt tasapaino tai huimaus. Tällöin kaatumisia voi yrittää ehkäistä lihaskunto- ja tasapainoharjoituksilla, joihin ohjeita saa mm. fysioterapeuteilta ja kuntosaliohjaajilta.

Jos taustalla on useita olkanivelen sijoiltaanmenoja, olkanivelen lihasten harjoittelulla on erittäin suuri merkitys tulevien sijoiltaanmenojen ehkäisyssä. Tätä varten kannattaa pyytää hyvät kotiharjoitusohjeet esim. fysioterapeutilta, kiropraktikolta tai osteopaatilta.

Jos harjoittelu ei tuota tulosta ja olkanivel on hyvin löysä, myös ortopedin suorittama leikkaus voi olla tarpeen uusien sijoiltaanmenojen ehkäisemiseksi.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit