Jäätynyt olkapää - Klinik.fi

VALITUT OIREET (8)

Jäätynyt olkapää

Päivitetty: 20.09.2018

Jäätynyt olkapää tarkoittaa tilaa, jossa olkanivelen nivelkapseli kiristyy ja tämä saa aikaan tyypillisen kipu- ja jäykkyysoireilun. Ilmiön syytä ei tiedetä. Jäätynyt olkapää vaivaa jossain elämän vaiheessa noin paria prosenttia suomalaisista. Vaiva on yleisin 50–60 -vuotiailla.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Ohimenevä ja lievä olkapääkipu on yleinen vaiva, jota voi turvallisesti hoitaa parin viikon ajan itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos ilman tapaturmaa alkanut olkapään kipu kestää yli kaksi viikkoa, on syytä hakeutua lääkäriin.

Jäätyneen olkapään oireet ja tutkiminen

Jäätyneen olkapään oireet voidaan jakaa neljään vaiheeseen: 1) Tulehdusvaiheessa olkapään kipu tuntuu usein levossa ja öisin sekä äkillisissä liikkeissä. Tällöin myös olkapään liikkeet alkavat vähitellen heikentyä ja rajoittua. Kipu pahenee pikkuhiljaa. 2) Jäätymisvaiheessa olkapää on kipeimmillään ja liikkeet rajoittuvat entisestään. Esimerkiksi lompakon laittaminen takataskuun tai rintaliivien kiinnittäminen voi olla mahdotonta. 3) Jäykkyysvaiheessa kipu alkaa hellittää, mutta olkapää on jäykkä ja liikerajoitus on selkeää. 4) Viimeisessä eli toipumisvaiheessa kipu on jo vähentynyt ja olkapään liikkeet alkavat palautua normaaleiksi.

Oireet kestävät kokonaisuudessaan 1-2 vuotta ja yleensä olkapää palautuu entiselleen. Tulehdusvaihe kestää tyypillisesti pari kuukautta, jäätymisvaihe muutamia kuukausia, jäykkyysvaihe noin puoli vuotta ja toipumisvaihe jopa vuoden.

Jäätyneen olkapään varma toteaminen vaatii lääkärin tutkimuksen. Vastaanotolla olkanivelen liikkeet tutkitaan ja liikelaajuudet mitataan. Muiden syiden poissulkemiseksi voidaan olkanivelestä ottaa röntgenkuva tai joskus myös ultraäänitutkimus. Verikokeita ei yleensä käytetä.

Jäätyneen olkapään itsehoito

Jäätyneen olkapään luonnolliselle kululle ei sinänsä voida tehdä paljoa. Vaivan itsehoito koostuu lähinnä kivun lievityksestä ja varovaisesta liikeharjoittelusta.

Kipua voi yrittää hoitaa apteekeista saatavilla kipulääkkeillä. Turvallisin valmiste on parasetamoli, mutta myös tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni) voi käyttää, kunhan varmistaa apteekista niiden sopivuuden muiden lääkitysten ja perussairauksien kanssa. Tulehduskipulääkkeitä on olemassa myös kipugeeleinä (piroksikaami ja diklofenaakki), joita voi sivellä olkanivelen seutuun. Myös kylmähoito kylmägeelipussien avulla saattaa auttaa.

Kipuvaiheessa fysioterapiasta ei ole vielä hyötyä, mutta esimerkiksi käden pientä heilurimaista liikettä riiputusasennossa voi kokeilla, jos kipu antaa myöten.

Jäätyneen olkapään asiantuntijahoito

Jäätyneen olkapään asiantuntijahoito vaihtelee oirevaiheen mukaan. Alussa keskitytään kivun hoitoon, johon lääkäri voi kirjoittaa reseptillä voimakkaampia tulehduskipulääkkeitä. Myös olkaniveleen pistetystä kortisonista voi olla apua. Kun kipu alkaa pikkuhiljaa helpottaa, olkanivelen jäykkyyttä voidaan ryhtyä hoitamaan fysioterapian ja erilaisten liikeharjoitusten avulla.

Jos jäykkyys ja liikerajoitus pitkittyvät selkeästi, saatetaan olkanivelen liikkuvuutta yrittää kohentaa liikuttelemalla sitä nukutuksen aikana. Tällöin liikeratoja voidaan yrittää aukaista ilman kivun kokemista.

Jäätyneen olkapään ehkäisy

Syytä jäätyneeseen olkapäähän ei tiedetä, joten varmoja keinoja sen ennaltaehkäisyyn ei tunneta. Diabeetikoilla tila on kuitenkin yleisempi.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit