Olkapääkipu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (2)

Olkapääkipu

Päivitetty: 20.09.2018

Olkapääkipu tarkoittaa olkanivelen alueelle sijoittuvaa kipua. Olkapääkivun yleisimpiä aiheuttajia ovat erilaiset vammat, kiertäjäkalvosinoireyhtymä, jäätynyt olkapää sekä olkanivelen sijoiltaanmeno.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Jos olkapääkipu on lievää ja ajoittaista, sitä voi turvallisesti lievittää itsehoidolla parin viikon ajan.

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli olkapäähän kohdistuneen tapaturman, iskun tai riuhtaisun jälkeen ilmaantuu kovaa kipua tai käden liikutteluvaikeutta, on hyvä hakeutua lääkärin arvioon. Tarkempia tutkimuksia tarvitaan myös silloin, jos oireilu on alkanut ilman suurempaa vammaa, mutta olkapään kipu tai liikerajoitus kestää useita viikkoja itsehoidosta huolimatta.

Olkapääkivun aiheuttajat ja tutkiminen

Olkapääkipuun liittyvät oireet riippuvat vaivan aiheuttajasta. Tapaturma, isku tai riuhtaisu voivat aiheuttaa olkanivelen sijoiltaanmenon tai murtuman olkanivelen seutuun. Tällöin oireena voi olla kovaa kipua, käden liikutteluarkuutta tai nostamisvaikeutta. Olkanivelen kohdalle voi muodostua myös kuoppa. Joskus olkapää voi ”löystyä” vamman seurauksena ja mennä pois sijoiltaan toistuvasti ilman suurempaa tapaturmaa.

Kiertäjäkalvosinoireyhtymä aiheuttaa kipua olkapään seutuun ja varsinkin sen ulko-osaan. Käden nosto sivukautta voi olla kivuliasta ja vaikeaa. Lisäksi sivusuuntaan tapahtuvat liikkeet ja rasitus voivat pahentaa oireilua. Olkapäässä voi tuntua kipua myös levossa – varsinkin nukuttaessa oireilevan puolen kyljellä. Kiertäjäkalvosinoireyhtymä voi olla seurauksena olkanivelen liiallisesta rasituksesta, vääristä työasennoista tai kaatumisesta.

Ns. jäätynyt olkapää on olkanivelen kiputila, jonka tarkkaa syntymekanismia ei tunneta. Siinä oireilu voidaan jakaa neljään eri vaiheeseen, jotka voivat kestää yhteensä jopa 1-2 vuotta: 1) tulehdusvaiheeseen, jolloin kipu pahenee pikkuhiljaa ja voi tuntua esimerkiksi levossa tai öisin; 2) jäätymisvaiheeseen, jolloin kipu on kovimmillaan ja käden liikkeet alkavat rajoittua lisää; 3) jäykkyysvaiheeseen, jolloin käden liikerajoitus on suurimmillaan; sekä 4) toipumisvaiheeseen, jolloin kipu on jo vähentynyt ja käden normaalit liikkeet alkavat palautua.

Olkanivelen seudussa sijaitseva limapussi voi tulehtua esimerkiksi rasituksen seurauksena. Tilan nimi on subakromiaalibursiitti ja sen oireina voi esiintyä kovaa paikallista kipua olkanivelen ulko-osissa, käden liikutteluarkuutta sekä turvotusta.

Myös niska-hartiaseudun kiputilat ja sairaudet voivat säteillä olkaniveleen ja tuntua olkanivelen tai koko käden kipuna. Esimerkiksi kaularangan välilevypullistuma voi aiheuttaa niskakivun lisäksi säteilykipua, puutumisen tunnetta ja lihasten heikkoutta olkanivelessä sekä koko kädessä sormiin saakka. Joskus myös ranteen pinneoireyhtymä (rannekanavaoireyhtymä) voi aiheuttaa hermoperäistä säteilykipua koko käteen ja olkaniveleen.

Olkapääkivun tarkka tutkiminen vaatii käyntiä yleislääkärin, fysiatrin tai ortopedin vastaanotolla. Lääkärin perustutkimuksiin kuuluu olkapään alueen tunnustelu sekä olkanivelen ja käden liikkuvuuden tarkistaminen. Murtumia tai sijoiltaanmenoa epäiltäessä otetaan röntgenkuva. Epävarmassa tai pitkittyneessä tilanteessa saattaa ultraäänitutkimuksesta tai magneettikuvauksesta olla apua.

Olkapääkivun itsehoito

Jos olkapääkivun taustalla on poikkeava rasitus, kipu saadaan usein helpottamaan kotikonsteilla. Olkanivelen lepuuttaminen ja kivuliaiden liikkeiden välttäminen ovat hyödyksi. Lisäksi voi kokeilla apteekista saatavia kylmägeelipusseja ja kipulääkkeitä.

Parasetamoli auttaa tehokkaasti kipuun, ja se sopii kaiken ikäisille. Tarvittaessa sen tilalla tai rinnalla voi käyttää myös tulehduskiputabletteja (kuten ibuprofeeni ja ketoprofeeni), kunhan niiden sopivuus muiden sairauksien ja lääkitysten kanssa on ensin varmistettu. Tulehduskipulääkkeitä on olemassa myös iholle levitettävinä geeleinä (diklofenaakki ja piroksikaami).

Olkapääkivun asiantuntijahoito

Olkapääkivun asiantuntijahoito määräytyy vaivan aiheuttajan mukaan. Esimerkiksi kiertäjäkalvosinoireyhtymää hoidetaan tulehduskipulääkekuureilla, kortisonipistoksilla, fysioterapialla ja joskus myös leikkauksella. Jäätynyt olkapää puolestaan etenee tyypillistä kulkuaan, eikä sen paranemisen nopeuttamiseksi välttämättä ole paljoa tehtävissä. Lähinnä oireita lievitetään kipulääkityksellä ja varovaisella liikeharjoittelulla.

Yleisesti kaikentyyppisessä olkanivelkivussa oikein suunnitellusta liikeharjoittelusta on kuitenkin hyötyä. Ohjeita harjoitteluun saa mm. fysioterapeuteilta, kiropraktikoilta, osteopaateilta ja naprapaateilta.

Korvaukset

Mikäli vaiva on syntynyt tapaturman seurauksena, voivat korvaukset olla mahdollisia esimerkiksi tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta. Osittaisia Kela-korvauksia voi saada myös fysioterapiasta ja joistain muista fysikaalisista hoidoista.

Olkapääkivun ehkäisy

Niska-hartiaseudun hyvästä lihaskunnosta huolehtimalla voidaan usein ehkäistä olkapään kiputiloja. Neuvoja harjoitteluun saa mm. fysioterapeuteilta ja kuntosaliohjaajilta.