Olkapään tähystysleikkaus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Olkapään tähystysleikkaus

Päivitetty: 20.09.2018

Olkapään tähystysleikkaus eli artroskopia auttaa tutkimaan ja hoitamaan olkanivelen sisäisiä vaivoja. Tämä tapahtuu viemällä kameratähystin ja toimenpidevälineitä muutaman pienen ihoviillon kautta olkanivelen sisään. Olkanivelen tähystys on toiseksi yleisin tähystystoimenpide polven tähystyksen jälkeen. Olkapään tähystys on toimenpiteenä kevyempi verrattuna normaaliin avoleikkaukseen.

Olkapään tähystysleikkaus

Olkapään tähystysleikkaus voi tulla kyseeseen mm. kiertäjäkalvosinoireyhtymän, ns. ahtaan olkapään, olkanivelen tiettyjen rustovaurioiden sekä olkaluuhun kiinnittyvien lihasten repeämien hoidossa. Myös mahdollisia irtokappaleita voidaan poistaa tai hoitaa olkanivelen epävakautta (katso olkanivelen sijoiltaanmeno). Aina leikkaus ei ole tarpeellinen ja joskus hyvä kuntoutus voi riittää vaivan hoitamiseksi. Ortopedi arvioi leikkaustarpeen puntaroimalla yhdessä potilaan kanssa leikkauksen hyötyjä ja mahdollisia haittoja.

Olkapään tähystysleikkaus toimenpiteenä

Olkapään tähystysleikkauksen tekee ortopedi. Yleensä olkapään toimenpiteet suoritetaan joko ns. hartiapunospuudutuksessa (jolloin käsi puudutetaan) tai nukutuksessa. Tutkittava ei siis aisti kipua toimenpiteen aikana.

Itse tähystyksessä olkapäähän viedään useamman pienen viillon kautta pienet tähystimet, joiden avulla toimenpide suoritetaan. Yksi tähystin sisältää kameran, joka välittää kuvan TV-ruudulle. Olkanivelen sisäiset toimenpiteet riippuvat hoidettavasta vaivasta. Esimerkiksi ns. ahtaassa olassa olkalisäkkeen kaarevaa alapintaa voidaan kaivertaa, kun taas lihaksen repeämässä jänne voidaan kiinnittää takaisin paikalleen. Hoidon jälkeen haavat ommellaan kiinni tikkien avulla. Toimenpiteen kesto riippuu hoidettavasta vaivasta, mutta yleensä tähystysleikkaus kestää noin pari tuntia.

Olkapään tähystysleikkauksen jälkeen - kuntoutus

Usein olkapään tähystysleikkauksesta voi kotiutua jo leikkauspäivänä, mutta joskus parin päivän sairaalassaolo voi olla tarpeen. Kipua voidaan hoitaa mm. puudutuksen avulla (parin päivän ajan leikkauksesta) tai suun kautta otettavalla kipulääkityksellä. Turvotusta ja kipua saadaan vähenemään myös kylmäpusseilla. Haava saattaa normaalistikin erittää parin päivän ajan hieman verensekaista nestettä. Jos kuitenkin olkanivelen turvotus ei ala laskea muutamassa päivässä, nivelen alue alkaa punoittaa ja kuumottaa tai nousee kuumetta, tulee hakeutua lääkäriin.

Leikkauksen jälkeen leikattua kättä pidetään kantositeessä 1-3 viikon ajan. Sairausloman kesto vaihtelee yksilöittäin, mutta voi olla jopa 6-8 viikkoa. Hoitaja poistaa tikit noin 10 päivän kuluttua esim. terveyskeskuksessa tai lääkäriasemalla.

Leikkauksen jälkeinen kuntoutus on oleellista hyvän lopputuloksen saavuttamiseksi. Sormia ja rannetta ohjataan käyttämään ja harjoittamaan jo heti leikkauksen jälkeen. Olkapään liikeharjoittelun aloittamisessa avustaa fysioterapeutti.

Lopullinen hoitotulos varmistetaan yleensä ortopedin kontrollikäynneillä. Tilanteesta riippuen käyntejä voi olla esim. kolmen kuukauden ja vuoden kuluttua leikkauksesta.

Korvaukset

Leikkausta vaativat olkapään vaivat voivat olla seurausta tapaturmista, jolloin hoitojen korvaaminen voi olla mahdollista tapaturma-, matka- tai liikennevakuutuksen kautta. Jos taustalla ei ole selkeää tapaturmaa ja hoito tapahtuu yksityisen terveydenhuollon puolella, voi käynneistä ja hoidosta olla mahdollista saada osittaista Kela-korvausta.