Varvasmurtuma - Klinik.fi

VALITUT OIREET (7)

Varvasmurtuma

Päivitetty: 20.09.2018

Varvasmurtuma tarkoittaa halkeamaa jossain varpaan luussa. Murtuma syntyy usein iskun, varpaan vääntymisen tai potkaisun seurauksena. Varvasmurtuma on yksi yleisimmistä luumurtumista.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Varvasmurtuma on hyvin yleinen vamma, eikä se aina vaadi käyntiä lääkärissä. Jos kipu ja turvotus on lievää eikä kyseessä ole isovarpaan vamma, vaivaa voi hyvin hoitaa itsehoidolla

Suositellaan jatkotutkimusta

Mikäli potkaisun, iskun tai varpaan vääntymisen seurauksena varvas on hyvin kipeä ja käveleminen on vaikeaa, on hyvä käydä lääkärissä. Tarkemmat tutkimukset ovat aina tarpeen, jos varpaan asento näyttää vamman jälkeen erilaiselta toiseen puoleen verrattuna (ns. virheasento) tai vamma on selkeästi isovarpaassa.

Varvasmurtuman oireet ja tutkiminen

Varvasmurtuman pääoire on varpaan kipu, joka alkaa potkaisun, iskun tai varpaan vääntymisen seurauksena. Yleensä varpaan alue myös turpoaa ja alueelle voi kehittyä mustelma eli ihonalainen verenvuoto. Jalalla voi olla aluksi kivuliasta kävellä. Joskus harvoin varvas voi jäädä väärään asentoon (virheasento) murtuman seurauksena.

Varvasmurtuman varma toteaminen vaatii käyntiä yleislääkärin tai ortopedin vastaanotolla. Lääkärin perustutkimuksiin kuuluvat varpaiden tunnustelu sekä liikkeiden tutkiminen. Murtumaa epäiltäessä myös röntgenkuva kuuluu perustutkimuksiin.

Varvasmurtuman itsehoito

Varvasmurtumat paranevat tavallisesti hyvin itsehoidolla. Yleensä varvas teipataan viereiseen varpaaseen kiinni muutamiksi viikoiksi ja samalla otetaan väliaikaisesti käyttöön kovapohjaiset kengät.

Kipua ja turvotusta voi lievittää käyttämällä apteekeista saatavia itsehoitolääkkeitä. Parasetamoli on turvallisin vaihtoehto, mutta sillä ei ole turvotusta vähentävää tai ärtymysreaktiota sammuttelevaa vaikutusta. Tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni) voi käyttää kuuriluontoisesti muutamien päivien jaksoissa, kunhan niiden sopivuus mahdollisten muiden sairauksien tai lääkitysten kanssa on varmistettu apteekista tai lääkäriltä. Myös paikallisesti annosteltavia tulehduskipugeelejä (mm. diklofenaakki tai piroksikaami) voi kokeilla.

Varvasmurtuman asiantuntijahoito

Jos varpaassa on virheasentoa murtuman vuoksi, lääkäri palauttaa väärässä asennossa olevan varpaan takaisin paikalleen mahdollisimman pikaisesti käyttämällä puudutusta tai kipulääkitystä.

Mikäli murtumalinja ulottuu johonkin varpaan niveleen tai sijaitsee isovarpaan tyvessä, ei murtuma välttämättä parane itsestään. Tällöin hoitona on yleensä leikkaus.

Korvaukset

Jos vaiva on syntynyt tapaturman seurauksena, voivat korvaukset olla mahdollisia esimerkiksi tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta. Työssä tapahtuneet tapaturmat korvataan työnantajan tapaturmavakuutuksesta.

Varvasmurtuman ehkäisy

Työssä varvasmurtumia voidaan ehkäistä käyttämällä kärjistä kovetettuja jalkineita. Neuvoja työtapaturmien välttämiseen saa mm. työterveyshuollosta.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit