Vaivaisenluu - Klinik.fi

VALITUT OIREET (6)

Vaivaisenluu

Päivitetty: 20.09.2018

Vaivaisenluu syntyy, kun ukkovarpaan tyviniveleen kohdistuu poikkeava kuormitus ja sen seurauksena ukkovarvas kääntyy muita varpaita kohti. Vaiva on yleistynyt viime aikoina ja sen syntyyn vaikuttaakin mm. kapeakärkisten ja korkeakorkoisten kenkien käyttö. Vaivaisenluu on selvästi yleisempi naisilla: vaivasta kärsii joka toinen yli 60-vuotias nainen, miehistä noin joka viides.

MILLOIN HOITOON?

Itsehoidollinen

Mikäli oireet ovat lieviä eikä merkittävää ukkovarpaan virheasentoa ole, alkavaa vaivaisenluuta voi turvallisesti hoitaa itsehoidolla.

Suositellaan jatkotutkimusta

Jos vaivaisenluun aiheuttama kipu haittaa päivittäisiä toimia, on hyvä kääntyä lääkärin tai jalkaterapeutin puoleen.

Vaivaisenluun oireet ja tutkiminen

Vaivaisenluun tavallisin ensioire on rasituksessa tuntuva kipu isovarpaan tyvinivelessä. Vaivan edetässä tyviniveleen voi ilmaantua turvotusta, känsiä tai hiertymiä. Lopulta tyvinivelen kohdalle jalkapöydän luuhun kasvaa luukyhmy (ns. bunion) ja ukkovarvas voi kääntyä muita varpaita kohti. Usein vaivaan liittyvää kipua esiintyy ukkovarpaan ja tyvinivelen lisäksi myös jalkaterän alueella, nilkassa ja jopa säären alueella.

Mikäli ukkovarpaan tyvinivel tulee kipeäksi hyvin äkillisesti ja muuttuu punoittavaksi ja turvonneeksi, kyseessä saattaa olla kihti.

Vaivaisenluun voi yleensä todeta itsekin oireiden perusteella, mutta varma diagnoosi edellyttää vastaanotolla käymistä. Tällöinkin jalkaterapeutin, yleislääkärin, fysiatrin tai kirurgin suorittama jalan seudun tutkimus yleensä riittää. Joskus tilannetta voidaan kartoittaa myös röntgenkuvan tai erityisen askel-analyysin avulla.

Vaivaisenluun itsehoito

Vaivaisenluun itsehoitona käytetään virheasentoa korjaavia kiiloja varpaiden väliin; valmiita tuotteita saa mm. apteekeista. Yli 3 cm pituisia korkoja kengissä olisi hyvä välttää, samoin kapeakärkisiä ja ahtaita kenkiä. Myös itsenäisesti tehtävillä jalkaterän perusharjoitteilla voi parantaa jalkaterän nivelten ja lihasten toimintaa, jolloin oireet yleensä lievenevät.

Lyhytaikaisesti kipeytynyttä ukkovarpaan tyviniveltä voi hoitaa apteekeista saatavilla kipulääkkeillä. Parasetamoli on turvallisin valmiste, joka sopii kaikenikäisille. Tulehduskipulääkettä (mm. diklofenaakki ja piroksikaami) sisältäviä kipugeelejä voi myös sivellä kipeytyneen nivelen seutuun. Suun kautta otettavia tulehduskipulääkkeitäkin (kuten ibuprofeeni tai ketoprofeeni) voi käyttää, kunhan on varmistanut niiden sopivuuden muiden lääkitysten tai sairauksien kanssa.

Vaivaisenluun hoito, fysioterapia ja leikkaus

Mikäli itsehoito ei tuota tulosta, jalkaterapeutit ja fysioterapeutit voivat ohjata tarkemmin jalkaterän seudun liikeharjoitteita ja laatia jokaiselle sopivan itsehoito-ohjelman. Jalkojenhoitajat ja jalkaterapeutit voivat auttaa myös känsien hoidossa ja sopivien kenkien valinnassa.

Jos näillä keinoilla ei päästä hyvään tulokseen ja oireilu jatkuu tai pahenee, voidaan harkita leikkaushoitoa. Leikkauksessa virheasento oikaistaan. Leikkauksen esivalmistelusta, kulusta ja jälkihoidosta voi lukea tarkemmin erillisestä artikkelista vaivaisenluuleikkaus.

Vaivaisenluun ehkäisy

Alttius saada vaivaisenluu on osittain perinnöllistä, mutta vaivan puhkeamista voi myöhentää tai jopa kokonaan ehkäistä omilla toimilla. Oleellista on välttää korkeakorkoisten ja kärjestä ahtaiden kenkien pitkäaikaista käyttöä, koska ne saattavat tutkimusten mukaan vaikuttaa haitallisesti jalkaterän toimintaan. Myös jalkaterän ja varpaiden aluetta vahvistavat harjoitteet ehkäisevät vaivaisenluun syntyä. Ohjeita harjoitteluun saa mm. jalkaterapeuteilta ja fysioterapeuteilta.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit