Vaivaisenluuleikkaus - Klinik.fi

VALITUT OIREET (0)

Vaivaisenluuleikkaus

Päivitetty: 20.09.2018

Vaivaisenluuleikkaus tarkoittaa isovarpaan tyvinivelen seutuun ilmaantuvan pullistuman eli vaivaisenluun korjaamista leikkaushoidolla. Vaivaisenluun korjausleikkaus on yleisimpiä kirurgisia toimenpiteitä, ja yleensä sen suorittaa ortopedi tai yleiskirurgi.

Vaivaisenluuleikkaus

Vaivaisenluu eli hallux valgus tarkoittaa ensimmäisen jalkapöydänluun loppuosaa, joka jalkapöydänluun kääntyessä sivulle alkaa painaa ihoa koholle ja aiheuttaa kipua sekä punoitusta tälle alueelle. Pitkälle edenneissä tapauksissa etenkin seistessä on todettavissa kova luinen pullistuma isovarpaan tyvinivelen sivulla ja isovarvas kääntyy selvästi kohti toista varvasta. Vaivaisenluuleikkauksella voidaan korjata näitä jalkaterän luisia asentovirheitä siten, että varpaat ovat suoremmassa ja oireet lievittyvät. Vaivaisenluuleikkauksia tekevät jalkateräortopedit tai jalkateräkirurgit.

Vaivaisenluuleikkaus, osteotomia ja artrodeesi

Vaivaisenluuleikkaus toteutetaan selkäydinpuudutuksessa tai nukutuksessa. Leikkauksessa keskitytään ensimmäisen jalkapöydänluun asennon korjaamiseen avoleikkauksella. Erilaisia leikkausmenetelmiä on kuvattu pitkälti yli sata. Yleensä nuorilla potilailla käytetään nivelet säästävää leikkaustyyppiä (osteotomia) ja vanhemmilla potilailla nivelten luudutusta (artrodeesi). Toimenpide kestää noin 60-120 minuuttia. Pitkälle edenneessä vaivaisenluussa käytetään usein luudutusleikkausta tai tehdään useampia luusahauksia, jotta isovarvas lopulta saadaan suoristettua.

Vaivaisenluuleikkauksen jälkeen

Heti leikkauksen jälkeen alaraajaa kannattaa pitää pari päivää mahdollisimman paljon kohoasennossa vuotoriskin vähentämiseksi ja turvotuksen poistumisen nopeuttamiseksi. Pienten toimenpiteiden jälkeen pääsee kotiin jo leikkauspäivän iltana, mutta laajempien leikkausten jälkeen yleensä seuraavana päivänä. Suurin kipu helpottaa noin 2-3 vuorokauden kuluessa.

Hoitaja poistaa tikit yleensä kahden viikon kuluttua leikkauksesta. Tarkemmin haavan jatkohoidosta voi lukea erillisestä artikkelista haavan ompelu.

Yleensä vaivaisenluuleikkausten jälkeen käytetään niin sanottua resektiokenkää tai kantakenkää kuuden viikon ajan. Tämän ajan käytössä ovat myös kyynärsauvat. Erityiskengällä pyritään varmistamaan se, ettei paino tulisi lainkaan leikatulle alueelle. Kun luihin tehdyt sahaukset ovat luutuneet, leikkausalueellekin saa vähitellen alkaa varata. Joskus luutuminen voi olla hidasta ja kestää yli 2 kuukautta. Joissakin leikkaustyypeissä isovarvas täytyy lisäksi ohjata suoraksi sitomalla se noin kuuden viikon ajaksi, joissakin leikkaustekniikoissa taas riittää lyhyempikestoinen tukisidonta.

Noin 80 % potilaista on tutkimusten mukaan tyytyväisiä vaivaisenluuleikkauksen tuloksiin.

Korvaukset

Vaivaisenluuleikkauksen toimenpidepalkkiosta saa Kela-korvausta. Sairaskuluvakuutus korvaa yleensä vaivaisenluun hoito- ja toimenpidekulut.

Asiantuntijat

  • Muut
  • Lääkärit