Polvikipu tarkoittaa polven alueelle paikallistuvaa aristusta tai kipua. Polvikivun yleisimpiä syitä ovat erilaiset tapaturman seurauksena syntyneet nivelside-, nivelkierukka- tai ristisidevammat sekä polvilumpion sijoiltaanmeno. Iäkkäillä yleisin polvikivun aiheuttaja on polvinivelen nivelrikko.
MILLOIN HOITOON?
Itsehoidollinen
Jos polvikipu on melko lievää, voimakasta turvotusta ei esiinny ja jalalla pystyy varaamaan, polvikipua voi turvallisesti lievittää itsehoidolla noin viikon ajan.
Suositellaan jatkotutkimusta
Mikäli tapaturman tai iskun jälkeen polveen ilmaantuu lukkoon jäämisen tai pettämisen tunnetta, kovaa kipua tai selvää turvotusta, kyseessä saattaa olla nivelkierukan vamma. Tällöin on hyvä hakeutua tarkempiin tutkimuksiin. Lääkäriin kannattaa hakeutua myös silloin, jos ilman suurempaa tapaturmaa alkanut polvikipu jatkuu useita viikkoja eivätkä kotikonstit auta.
Kiireellinen
Jos polvikivun lisäksi esiintyy kuumetta tai polven kuumotusta, on syytä hakeutua lääkäriin välittömästi.
Polvikivun aiheuttajat ja tutkiminen
Polvikipu on hyvin yleinen vaiva. Sen yleisimpiä aiheuttajia ovat erilaiset kaatumiset tai tapaturmat, jotka voivat aiheuttaa polvivammoja iskun, väännön tai polven kiertymisen kautta. Tällöin tyypillisin oire on äkillinen, kova polvikipu sekä polven turpoaminen. Jos kyseessä on vain lievä vamma, kuten nivelsiteiden venähdys, voi jalalla yleensä kävellä ja kipukin on lievempää. Suurempi vamma (kuten nivelsiteiden revähdys tai nivelkierukan vamma) on yleensä kyseessä, jos polvi pettää alta, jää lukkoon tai jalalle ei pysty laittamaan painoa ollenkaan.
Polvilumpion sijoiltaanmeno eli patellaluksaatio on erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten tapaturma. Siinä polvilumpio siirtyy hetkellisesti pois paikaltaan polven vääntymisen seurauksena. Oireena on kovaa polvikipua ja nopeasti kehittyvä turvotus. Kipeälle jalalle voi olla vaikea ottaa painoa.
Polven nivelrikko on erityisesti iäkkäiden ihmisten vaiva. Alussa nivelrikon oireet ilmaantuvat rasituksessa ja helpottuvat levossa, myöhemmin myös lepokipua voi esiintyä. Tyypillisin oire on polvessa tuntuva jomottava kipu, mutta kipu voi säteillä myös lähialueille. Aamu- tai liikkeellelähtöjäykkyyttä tai polven turpoamista rasituksen jälkeen voi myös esiintyä.
Polvilumpion limapussitulehdus sekä nk. hyppääjän polvi voivat myös aiheuttaa polvikipua. Nämä vaivat syntyvät yleensä poikkeavan tai liiallisen rasituksen seurauksena. Limapussitulehduksessa polvilumpion alla sijaitseva limapussi ärtyy, turpoaa ja muuttuu kipeäksi. Hyppääjän polvi puolestaan on tyypillisesti urheilijoiden vaiva, joka voi syntyä esim. toistuvien hyppyjen aiheuttamasta rasituksesta. Tällöin kipu tuntuu alkuksi vain urheilusuoritusten jälkeen, mutta myöhemmin kipua voi esiintyä myös levossa. Hieman vastaava tila on murrosikäisillä todettava Osgood-Schlatterin tauti, jossa reisilihaksen jänteen kiinnityskohta sääriluun etupinnassa muuttuu aristavaksi ja kipeäksi.
Nivelreuma voi myös oireilla polvikipuna. Usein se alkaa kuitenkin molemminpuolisesti pienemmistä nivelistä. Kivun lisäksi voi esiintyä nivelen turvotusta, liikutusarkuutta tai leposärkyä sekä yleisoireita (kuten lievää kuumeilua tai väsymystä). Polvessa voi esiintyä myös bakteerin aiheuttamia niveltulehduksia. Tällöin kivun lisäksi oireina voi olla kuumetta tai polven kuumotusta.
Muita polvikivun aiheuttajia ovat mm. polven nivelpussin tyräpullistuma (nk. Bakerin kysta), joka aiheuttaa oiretta erityisesti polvitaipeen puolelle, sekä polvilumpion rustoa vaurioittava kondromalasia.
Polvikipu on helppo todeta itsenäisesti, mutta sen aiheuttajan tarkka toteaminen vaatii yleensä yleislääkärin, fysiatrin tai ortopedin vastaanoton. Liikuntavammoissa myös liikutalääketieteen erikoislääkäri voi olla avuksi. Lääkärin perustutkimuksiin kuuluvat mm. polven liikkeiden tutkiminen ja polven alueen tunnustelu. Lisäksi lääkäri testaa nivel- ja ristisiteiden, polvilumpion sekä nivelkierukoiden tilanteen. Myös ylimääräisen nivelnesteen poistaminen ja mahdollisen polven sisäisen verenvuodon toteaminen ohuella neulalla saattaa tulla kyseeseen.
Röntgenkuvaus kuuluu usein perustutkimuksiin – erityisesti murtumaa tai nivelrikkoa epäiltäessä. Tulehdusta tai nivelreumaa epäiltäessä lääkäri voi lisäksi määrätä verikokeita (kuten tulehdusarvo [CRP] tai reumatekijä). Tarvittaessa käytetään tarkempia kuvantamistutkimuksia (kuten polven magneettikuvaus) tai polven tähystystutkimusta.
Mikäli polvikivun syynä on poikkeava jalkaterän asento ja siitä aiheutuva polven rasitus, jalkaterapeutti voi tutkia jalan toimintaa tarkemmin. Myös erityisestä askel- ja alaraaja-analyysistä voi olla hyötyä.
Polvikivun itsehoito
Polvikivun itsehoito riippuu vaivan aiheuttajasta. Lievempiä vammoja ja rasitustiloja voidaan hoitaa kotikonstein: lepo ja kivuliaiden liikkeiden välttäminen ja kylmähoito esimerkiksi kylmägeelipusseilla auttavat vaivaan yleensä hyvin.
Polven nivelrikko hoidossa tärkeää on mahdollisen ylipainon vähentäminen ja lihaskunnon ylläpitäminen. Hyviä liikuntalajeja ovat mm. pyöräily, uinti ja vesijuoksu. Lisäksi erilaiset tuet tai apuvälineet (kuten kävelykeppi) voivat olla hyödyksi.
Polvikivun lievitykseen on olemassa myös erilaisia itsehoitolääkkeitä. Suositeltavin valmiste on parasetamoli, joka sopii kaikenikäisille. Jos parasetamoli ei riitä kivun lievitykseen, voidaan sen lisänä käyttää tulehduskipulääkkeitä (kuten ibuprofeenia tai ketoprofeenia). Tällöin tulee kuitenkin varmistaa valitun itsehoitolääkkeen sopivuus muiden sairauksien tai lääkitysten kanssa. Tulehduskipulääkkeitä on myös kipugeeleinä (diklofenaakki ja piroksikaami), jota voi sivellä polven iholle.
Polvikivun asiantuntijahoito
Polvikivun asiantuntijahoito suunnataan vaivan aiheuttajan mukaisesti. Joskus lääkärin kirjoittamat reseptikipulääkkeet voivat olla tarpeen. Rasitusperäisten vaivojen ja polven nivelrikon hoidossa myös fysioterapeutit ja muut kuntoutuksen asiantuntijat ovat suureksi avuksi (katso tarkemmin polven nivelrikko). Samoin tapaturman jälkeinen polven kuntoutus on tärkeää.
Suuremmissa vammoissa, kuten nivel- tai ristisiteen repeämisessä, voi polven tähystys tulla kyseeseen. Polven tekonivelleikkaus on tarpeen, jos nivelrikko on edennyt pitkälle.
Polvilumpion sijoiltaanmenon hoidosta on kerrottu tarkemmin omassa artikkelissaan.
Korvaukset
Jos polvivamma on syntynyt tapaturman seurauksena, voivat korvaukset olla mahdollisia esimerkiksi tapaturma-, liikenne- tai matkavakuutuksen kautta. Osittaisia Kela-korvauksia voi saada myös fysioterapiasta ja eräistä muista fysikaalisista hoidoista.
Polvikivun ehkäisy
Polven nivelrikko on yksi yleisimmistä polvikivun aiheuttajista. Ylipainon ja nivelen ääriasentojen välttäminen sekä kohtuullinen liikunta jo lapsuudesta saakka voivat ehkäistä nivelrikon syntyä. Myös polven alueen hyvä lihaskunto ehkäisee itse polvinivelen oireilua. Ohjausta itselle sopiviin liikuntaharjoitteisiin saa mm. fysioterapeuteilta, kiropraktikoilta ja kuntosaliohjaajilta.
Mikäli polvikivun taustalla on poikkeava jalkaterän asento ja siitä aiheutuva rasitus polveen, jalkaterapeutti voi neuvoa mm. sopivien tukipohjallisten hankkimisessa sekä jalkaterän asentoa korjaavissa harjoitteissa.